Company of Heroes: Opposing Fronts Recenze Company of Heroes: Opposing Fronts

Company of Heroes: Opposing Fronts

taltos

taltos

4. 10. 2007 22:00
Reklama

Co by to bylo za strategii roku, kdyby se ihned po velikém úspěchu nedali její tvůrci do práce na pokračování. To přišlo poměrně záhy, o rovných dvanáct měsíců později, v podobě rozsáhlého, snad-alone datadisku Opposing Fronts. Již velikost hry (více než 6 GB) a potřebné místo k instalaci (téměř 10 GB) naznačuje, že rozhodně nepůjde o žádného drobečka. Jediná menší výtka v původní hře směřovaná na jednostrannost hry, co se týče nabídky bojujících stran, byla smazána. V Opposing Fronts máte možnost zahrát si za Němce i Brity, čímž je výčet zúčastněných států v konfliktu kompletní. 

Sníh v zaří

Datadisk si do parády bere děj operace Market Garden, která je po právu považovaná za největší parašutistickou akci Spojenců. Zároveň měla být podle původních plánů i receptem na ukončení druhé světové války. Spojenci však mírně podcenili sílu zoufalých německých vojáků, kteří bez domova válčili na holandských bojištích jako smyslů zbavení. Což také vedlo k jejich úspěchu a tento odpor proti přesile je popisován i v příběhu za německou stranu konfliktu. Tato kampaň je ukončena mohutným bráněním arnhemského mostu, který byl hlavním cílem britských a amerických jednotek. Právě kvůli jejich selhání se operace považuje za nepovedenou. Děj za německými liniemi projdete v osmi poměrně dlouhých misích, které jsou logicky laděny především obranně.

Druhá strana konfliktu, Britové, obsahuje rovnou devět misí vysoké kvality a především obtížnosti. S nimi bude hlavním úkolem dobytí takticky důležitého města Caen. Než se ale dostanete k boji o samotné město, budete muset dobýt dobře obrněný kopec 112 (Hill 112). Nechybí ani taktické výsadky za linie nepřítele, kde se speciálním komandem infiltrujete důležitá místa nepřátelského opevnění.

V Opposing Force naleznete i velmi atmosférické okamžiky, podobné vylodění v Normandii z prvního dílu, zde zastoupené právě hromadnými seskoky parašutistů do nočního Holandska a následné prolamování pevné obrany německých linií. Mise „Wolfheze: September snow“ je v tomto vskutku špička a to především díkyi skvělým filmečkům před a po misi. 

Nové strany, nové možnosti

Kromě pořádného nákladu nových misí a map, nabízí datadisk i spoustu nových možností ve schopnostech a ve výrobě jednotek. Německou stranu jste si mohli v základní hře vyzkoušet alespoň ve skirmish módu a multiplayeru. Oproti této nabídce ale došlo v Opposing Fronts k podstatnému rozšíření. Do pěchoty přibily nové jednotky specializované na různé druhy akcí, takže již nebudete muset spoléhat jen na nalezené zbraně, ale budete si moci přímo vyvíjet například jednotky s raketomety nebo náložemi, které můžete nastražit do budov. K pojízdným jednotkám přibyly kousky jako obrovitý tank Tiger King, obrněná vozidla, umožňující sbírat z vraků protivníků munici, nebo tank Mac III, který je skvěle využitelný proti silným obrněncům a obsazeným budovám, ale díky přednímu kulometu si poradí i s pěchotou. Kromě stavění ostnatých drátů, ocelových zátaras proti tankům a pytlů pro pěchotu, zůstala i možnost postavit mohutné obranné bunkry.

Britové jsou stranou zbrusu novou a rozhodně se nedají označit jako kopie amerických vojáků z původního Company of Heroes.  Nedisponují sice tolika dobrými obrannými prvky, nicméně k jejich pěchotě můžete přiřadit jednoho velitele, který kromě svých dobrých útočných schopností zařizuje i celkově lepší morálku  týmu. Kromě toho mají Britové speciální obranný prvek pro pěchotu. Je jím zákop, do kterého se jeden tým bez problémů vleze a počíhá si na nepřítele. A pokud se takto zakope hned několik skupin doplněné ještě o dělo proti tankům, protivník má s prolomením obrany veliké problémy. Nevýhodou této novinky však je, že jakmile ho vystavíte, může ho využít i nepřátelská pěchota a tak se může při prolomení stát z původně vaší obranné linie základní stanoviště pro útok nepřítele.

Snad ještě větší novinkou této strany je možnost libovolně přesouvat základní stanici pro stavění pěchoty a inženýrů. Při dobytí další části mapy tak můžete jednoduše zabalit svou základnu, přesunout ji na zabezpečené místo a tam vystavět předsunutou stanici. To nabízí další taktické využití a pokud s tímto prvkem počítá i nepřítel, i on toho může využít k obklíčení jednotek nebo jednorázovému útoku zaměřenému právě na tuto budovu. 

Úkoly a levelování

Celkově se dá říci, že německá kampaň je oproti té britské o mnoho defenzivnější. A to natolik, že vám to může v posledních misích i vadit. Často jen na začátku mise dobijete několik taktických bodů a pak máte vyměřený čas, po který musíte místo udržet. Často také musíte odpálit do vzduchu důležité mosty nebo obsadit pozice, kam se snášejí britské jednotky z letadel. Po těchto defenzivních misích si jistě velmi rádi zkusíte tvrdé dobíjení měst, vrcholků kopců nebo základen protivníka v podání britské armády, při kterém se budete vpřed posouvat jen metr po metru. Novinkou v datadisku je také možnost vylepšování vašich jednotek. Ty bojem získávají zkušenosti, které pak můžete vložit do vylepšení jejich útoku nebo obrany. Tyto vlastnosti můžete vypilovat až na velmi vysokou úroveň a na boji takto vylepšených jednotek se to projeví. A pokud vám v misi nezemřou, můžete si je v následující zakoupit sice za vyšší cenu, ovšem již se získanými zkušenostmi. A jistě si tyto veterány brzy oblíbíte.

Grafika ani hardwarová náročnost se od původního dílu nezměnila a nebýt nových britských strojů a jednotek, téměř byste nerozpoznali základní hru od datadisku. Což samozřejmě nemusíte brát jako výtku, protože již původní verze se mohla pochlubit velmi povedenou grafikou a skvěle zničitelným prostředím, přičemž za uplynulý rok se na tom nic nezměnilo. Opět můžete pohled nad bojištěm do detailů přibližovat a sledovat propracované obranné i útočné pohyby pěchoty. Menší problém výjimečně nastal při přesunu většího počtu těžkých strojů, někdy navíc na velmi malém prostoru, což způsobilo zasekávání a špatný pathfinding tanků. Zvuk i hudba je opět na absolutní špičce a bojová vřava je slyšet tak, jak má. 

Pro fanoušky i nové hráče

Díky tomu, že datadisk je spustitelný i bez vlastnictví základní hry, tvůrci jistě přilákají další desítky nových hráčů. Opposing Fronts se totiž herní dobou minimálně vyrovnává původní hře. Pro fanoušky je největším přínosem od minule bezesporu přítomnost nových stran konfliktu, které mají navíc velmi rozdílný styl hraní a tak si s každou kampaní užijete trošku něco jiného. Do multiplayeru bohužel žádné nové módy nepřibily, takže si budete muset vystačit pouze s novými mapami, což platí i pro skirmish. Chystaná cena je 899 Kč a potěší i prakticky bezchybný český překlad v podání CD Projektu.

Opposing Fronts je bezesporu jasnou volbou pro majitele základní verze a pro nováčky v této sérii dobrou příležitostí zahrát si jednoho z kandidátů na strategii a nejlepší datadisk roku.

Company of Heroes: Opposing Fronts
Windows PC

Verdikt

Opposing Fronts se minimálně vyrovnává původní hře, čímž se stává povinností pro každého fanouška série a hráče zapáleného pro žánr RTS. Lokalizovaná verze se v obchodech objeví 19. října, takže si běžte stoupnout do fronty.

Co se nám líbí a nelíbí?

Opět návyková hratelnost, dvě nové strany konfliktu, jiný styl hraní Britů, nové prvky a schopnosti, levelování jednotek, hrací doba a velmi dobré kampaně s výborným designem misí
Trošku jednostranná náplň německé kampaně, problémy s naváděním tanků ve stísněném prostoru
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama