cognition-episode-1-2
Cognition: An Erica Reed Thriller - Episode 1: The Hangman Recenze Cognition: Episode 1 & 2

Cognition: Episode 1 & 2

Marek Švrkala

Marek Švrkala

16. 3. 2013 23:00 1
Reklama

Před deseti lety se zformovala parta fanoušků adventur, kteří chtěli znovu zažít adventurní kouzlo, jaké pociťovali u her tohoto žánru v dobách, kdy byli ještě dětmi. Prvním počinem skupiny nadšenců, která si říká Phoenix Online Studios, byl freewarový 3D remake série King's Quest známý jako The Silver Lining. Nyní tento nezávislý tým i s pomocí úspěšné kampaně na Kickstarteru dokončuje čtyřdílnou epizodickou adventurní sérii Cognition. Dosud vyšly dva díly, které jsou ovšem z úplně jiného soudku než předchozí projekt studia. Místo pohádkových příběhů z království Daventry čeká hráče Boston a vraždy, jež vyšetřuje FBI a speciální agentka Erica Reed.

Hra začíná jedné deštivé noci na bostonském hřbitově, kde se Erica se svým dlouholetým parťákem Johnem McCoyem zoufale snaží najít svého bratra Scotta. Ten byl unesen sériovým vrahem, který zabil už několik sourozeneckých dvojic a nyní se chystá na další. Prolog v tísnivé atmosféře, jakou tvůrci umí naladit, rychle skončí a vy se v ději první epizody Cognition: The Hangman posunete o několik let dál, kdy Erica pátrá po jiném sériovém vrahovi. Ten své oběti věší na oprátce a vy se jeho případem budete zabývat více než pět hodin.

Neobyčejně brutální vrazi

V druhé a trochu kratší epizodě s podtitulem The Wise Monkey pak Erica bude vyšetřovat případ šíleného maniaka, jenž své oběti shodí z výšky, pak je nožem bodne do břicha, načež jim vyřízne oči, uřízne uši nebo jiné části těla. Jako poznávací znamení na místě zanechává přívěšky s různými hudebními motivy. Hra skutečně není vhodná pro nejmenší, příběh je dospělý a temné lokace a pečlivě budovaná atmosféra vytvoří potřebnou tíseň lépe než některé hororové hry. Vše navíc perfektně graduje k finálnímu vyvrcholení jednotlivých epizod, kdy to ve vás bude vřít jako v papiňáku. Není se co divit, vždyť jako konzultantka na příběhu pracovala Jane Jensen, která je známá coby autorka oceňované série Gabriel Knight.

Případy v Cognition jsou zatím velmi zajímavé a propracované a jsou tudíž tím hlavním, co vás bude lákat ke hraní. S příběhem samozřejmě úzce souvisí postavy. Slušnou emoční hloubku mají nejen vrahové a oběti, ale i hrdinové, s nimiž musíte spolupracovat. Zmínit můžeme například Eričiny spolupracovníky z FBI – drsnou nadřízenou, obtloustlého parťáka pohodáře, geeka z pitevny nebo kolegu, který po Erice touží a ona neví, jak s ním naložit. Erica je tak ve složité životní situaci a řešit musí jak osobní záležitosti, tak komplikovanou situaci v práci.

Přesvědčivě udělané klišé

Ano, určitě lze namítnout, že podobné postavy se v detektivkách objevují celkem často, nic to ale nemění na tom, že jsou osobité a setkávání s nimi a postupný vývoj jejich vztahu s Erikou baví. Autoři představili hezkou řádku charakterů a my se jen můžeme těšit, jaké další přijdou v následujících epizodách. Také doufáme, že v pokračování už nebude docházet k momentům, v nichž se pečlivě vybudované napětí kvůli nelogickým úkolům a postupům, jaké by agenti FBI asi nepoužili, rozplyne jako pára nad hrncem. Taková chvilka nastane, když vyslýcháte jednoho bezdomovce a během výslechu několikrát opustíte místnost, abyste se přesunuli na úplné jiné místo ve městě kvůli banální záležitosti.

Do scénáře jsou některé úkoly zařazeny trochu násilně, což mu škodí. Hratelnost je jinak založena na klasickém zkoumání lokací, v nichž musíte hledat důkazy, sbírat předměty a následně je používat a vzájemně kombinovat. Větší význam, než je u adventur poslední doby obvyklé, mají slušně namluvené dialogy, v nichž různé volby přináší trochu nelinearity do dalšího vývoje. Ovšem největším zpestřením oproti standardním adventurám bezpochyby jsou speciální vlastnosti Eriky.

Podívejte se do minulosti

Erica Reed není jen obyčejnou agentkou, ale agentkou s nadpřirozenými schopnostmi. Může totiž využívat tři podobné psychologické techniky. Když se dotkne předmětu nebo jiného člověka, uvidí vize – jde záblesky či vzpomínky z jeho minulosti, což je samozřejmě pro zaměstnance FBI mimořádně praktické. Tyto vlastnosti se postupně vyvíjí – zprvu Erice působí bolest a trauma, avšak později se je naučí lépe ovládat a správně použít.

Erica naštěstí nemůže své schopnosti používat na všechny předměty, avšak jen na vybraná místa, která se odhalí, když zmáčknete speciální tlačítko. Zviditelnit si můžete rovněž aktivní body, a tak ve výsledku obtížnost není vysoká. Proto se do příběhu mohou ponořit i nováčci, kteří určitě ocení propracovaný systém nápovědy. Možnost posílat SMSky svému otci a ptát se na různé otázky je želbohu jediným kvalitnějším využitím mobilního telefonu.

Hezká pozadí, toporné animace

Jak už bylo řečeno, hra pochází z nezávislého prostředí, a to znamená, že nemůžeme čekat dokonalou technologickou stránku. V tomto případě však tvůrci až na animace skutečně zabodovali. Grafická stylizace s kreslenými pozadími a komiksovými motivy v cut-scénách je vskutku poutavá a v kombinaci s hojně zobrazovanou krví dostatečně drsná.

Prostředí zvládli autoři nakreslit bravurně, nechybí ani výtečná doprovodná hudba. Jenže dojem z audiovizuální stránky kazí cel-shadové modely postav, které se v prostředí pohybují a které vystupují do popředí hlavně při rozhovorech. Kupříkladu Erica má při chůzi nezvykle podlomená kolena, což působí nepřirozeně. Stejně ruší různé bugy, kdy se agentka střetává s jinými objekty nebo si třeba vkládá kamsi do hrudního koše telefon. Na animacích musí tým Phoenix Online Studios ještě pořádně zapracovat, takto totiž jakýkoli pohyb působí jako pěst na oko.

Přesto mohou pravověrní fanoušci adventur u podobných momentů a jiných technických drobností přivřít oko, vždyť u tohoto klasického žánru je důležitý především pořádný scénář a zajímavá hratelnost. Obojí zvládli tvůrci bravurně, a tak Cognition přináší mimořádně zajímavou porci adventurní zábavy, a to pro PC a v případě první epizody už i pro iPad. Dobrodružství Eriky Reed sedne hlavně hráčům, kteří mají v oblibě detektivky a ponuré příběhy.

Cognition: An Erica Reed Thriller - Episode 1: The Hangman
Windows PC

Verdikt

Na prvních dvou dílech série Cognition je vidět zapálení, jaké autoři pro hru mají, a proto jim můžeme odpustit i různé nedostatky. Jde o nadstandardní adventurní thriller a my se velmi těšíme na další dvě epizody.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama