Diablo 3 Článek Co očekávat od letošního GamesComu?

Co očekávat od letošního GamesComu?

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

16. 8. 2009 22:43 22
Reklama

Ačkoliv bylo o přesunu bývalé Games Convention do Kolína nad Rýnem napsáno nespočet stran textu, tak rozhodně neuškodí, když si alespoň ve zkratce připomeneme, proč už si letos nemůžeme říct, že „Lipsko je blízko.“ Samotnou herní výstavu má totiž pod patronátem organizace BIU (Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware), obdoba americké ESA, která pořádá E3, která samozřejmě má zájem na tom, aby celá akce stála za to. Loni ovšem s nabídkou pořádání přispěchalo město Kolín nad Rýnem, které nabízelo oproti Lipsku mnohem lepší vybavenost, čímž je myšleno hlavně ubytování a všeobecný komfort pro návštěvníky. Nebylo však možné jen tak celou akci vzít a přesunout ji do Kolína, neboť značka Games Convention patří majitelům haly Leipziger Messe. I přes naléhání lipských pořadatelů, kteří přislíbili pro další (tedy aktuální) ročník výstavbu nových ubytovacích kapacit a parkovacích míst, se celá herní výstava skutečně přesunula do Kolína nad Rýnem, nyní ovšem pod názvem GamesCom. Jen pro úplnost dodáváme, že Games Convention jako taková zrušena nebyla. Před několika dny (od 31. 7. do 2. 8.) totiž proběhl její další ročník, který však byl zaměřen hlavně na hry v prohlížečích a mobilní aplikace a setkal se s podstatně menší odezvou u veřejnosti, čehož může být důkazem i to, že jsme ji v novinkách na Hrej nevěnovali ani řádku (protože prostě nebylo co komentovat).

Velké tituly od velkých jmen

Teď už se ovšem plně soustřeďme jen a pouze na letošní GamesCom. Byť mnozí kritizují, že přichází příliš brzy po E3 a tím pádem na něm nebude k vidění tolik čerstvých novinek, tak řadový návštěvník si rozhodně přijde na své. Velká spousta her, které byly na E3 předvedeny buď za zavřenými dveřmi, popřípadě se na ně stály dlouhé fronty (a navíc se nejednalo o 100% odladěné verze) zde budou patrně k dispozici každému zájemci, jež si chce chystanou novinku polaskat dlouho předtím, než se objeví na pultech obchodů. Na ploše osmdesáti tisíc metrů čtverečních se představí ta největší jména světového herního byznysu. Společnost EA například hodlá uspořádat svou soukromou tiskovou konferenci a na ní předvést hry jako Brütal Legend (zdá se, že i v podobě hratelné ukázky přímo na ploše), The Beatles: Rock Band (také pravděpodobné jako hratelná ukázka), Dead Space: Extraction, Dragon Age: Origins (i to by se mohlo objevit v hratelné podobě) a samozřejmě nejnovější díly v zavedených sériích FIFA, NHL a Need for Speed. Dozvědět bychom se měli i spoustu novinek o Command & Conquer 4, druhém Mass Effectu a pokračování akce Army of Two.

Co očekávat od letošního GamesComu?
i Zdroj: Hrej.cz

Konkurence z Activision/Blizzardu však tasí neméně lákavé tituly, kterým vévodí, podle posledních zpráv dokonce hratelná ukázka třetího Diabla, která bude k odzkoušení na výstavišti. Zatím se však neví, zda i pro obyčejné smrtelníky, nebo pouze pro novináře, ovšem můžete si být jisti, že i o tom vám poreferují naši dva agenti, Pavel Dobrovský a Lukáš Grygar (nepřehlédněte naší Facebookovou soutěž!). Spousta z vás se jistě těší na druhé Call of Duty: Modern Warfare a Activision si toho samozřejmě je vědom, tudíž zřejmě chystá pro GamesCom hratelnou ukázku té mise, jež byla předvedena na letošní E3 (alespoň to prorokují internetoví diskutéři). Zcela určitě si ovšem budete moci osahat hned dvě nové chystané periferie. Tou první je skateboard k chystanému pokračování série Tony Hawk s podtitulem RIDE. Na výstavní ploše jich prý bude hned několik a půjde už o finální verzi, která se bude nacházet na začátku příštího roku v obchodech. Navíc se vám možná naskytne i příležitost nechat si podepsat čepici samotným Tony Hawkem, neboť, alespoň podle jeho Twitteru, by to měl být právě on, kdo bude hru ve speciálně určenou chvíli prezentovat. Mistři poškrábaných gramodesek si určitě smlsnou na hratelné ukázce připravované rytmické záležitosti DJ Hero, kterou bude doprovázet luxusně vyhlížející periferie ve tvaru skutečného gramofonu. Minout by nás neměly ani nové záběry ze závodů Blur, novinky od autorů vynikající série Project Gotham Racing.

Snížená cena kontra revoluce

Nabídka Ubisoftu bude oproti předchozím dvěma velikánům sice o něco chudší, ale i tak rozhodně je na co se těšit. Mnozí z vás jistě nepohrdnou vyzkoušet si Red Steel 2 pro Wii a s ním i užitečnou periferii Wii Motion Plus, zatímco ti šílenější z vás ocení úchylně roztomilé králíky v Rabbids Go Home. Zlatým hřebem celé prezentace Ubisoftu by však jednoznačně měl být Assassin’s Creed 2 a jeho menší bratříček Assassin’s Creed: Bloodlines, který bude stoprocentně k dispozici k odzkoušení přímo na výstavišti, spolu s novou verzí handheldu PSP – PSPgo. Oslím můstkem se tak dostáváme k pomyslné třešničce na dortu, neboť, jak je dobrým zvykem z E3, i v Německu svedou souboj dva největší konzoloví hráči – Sony a Microsoft. Obě firmy totiž chystají tiskové konference, na nichž hodlají představit své aktuální novinky. Veřejným tajemstvím konference Sony je fakt, že se pravděpodobně dočkáme uvedení PS3 Slim – odlehčené verze původní konzole, a s tím i dlouho vyhlíženého snížení ceny.

Co očekávat od letošního GamesComu?
i Zdroj: Hrej.cz

Veliká očekávání směřují také k Peteru Molyneuxovi. Na homepage jeho týmu Lionhead totiž už několik dní visí běží zajímavé upoutávky, což si vykládáme buď jako uvedení zcela nového titulu, podporujícího projekt Natal, třetího dílu série Fable, anebo třetího Black & White, využívajícího technologii Natal. Třetí do party, společnost Nintendo, tiskovou konferenci pořádat nebude a její aktivita na GamesComu bude hodně limitovaná. To ostatně není žádná novinka, neboť Nintendo odjakživa preferovalo oznamovat světu většinu novinek na své vlastní akci Nintendo Fall Summit, jež se uskuteční v říjnu. Je toho ještě mnohem víc, na co se v Kolíně nad Rýnem těšit a výše vypsané akce nemusejí být polovinou toho, co na GamesComu skutečně uvidíme. Dost možná překvapí někdo mimo hlavní zorné pole, například Sega nebo Namco, které prý chystá tři velmi zásadní oznámení. Takovým černým koněm může být klidně i Take-Two, potažmo Rockstar, jenž ve svém portfoliu skrývá hned několik velmi zajímavých titulů (namátkou Max Payne III, BioShock II, Mafia II), speciálně hra Agent by si zasloužila trochu více informací, než jenom hezké logo. A pokud čirou náhodou nebudete mít čas se vydat vstříc tomuto velkému hernímu svátku, tak rozhodně nezapomeňte sledovat náš GamesCom speciál, ve kterém se kromě obvyklé extrémní porce novinek a článků dočkáte i videoblogů od našich zvědů přímo na místě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama