Chyba Steamu umožňovala donekonečna plnit virtuální peněženku. Hacker, který ji objevil, dostal od Valve hezkou odměnu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Chyba Steamu umožňovala donekonečna plnit virtuální peněženku. Hacker, který ji objevil, dostal od Valve hezkou odměnu

Chyba Steamu umožňovala donekonečna plnit virtuální peněženku. Hacker, který ji objevil, dostal od Valve hezkou odměnu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 8. 2021 13:34

Hacker a uživatel webu Hackerone, který propojuje velké společnosti s komunitou šikovných hackerů, kteří v softwaru a systémech odhalují nebezpečné chyby, si přišel na hezkou odměnu z účtu Valve. Odhalil totiž potenciálně drahou chybu v systému virtuálních peněženek na Steamu. Skrze konkrétní klíčová slova v mailové adrese šlo o ošálit přičítání financí skrze bránu Smart2Pay. Provozovatel Steamu hackera obdaroval 7500 dolary.

Reklama

  • Hacker s přezdívkou drbrix našel chybu v systému peněženky Steam
  • Skrze slovo v mailové adrese šlo systém ošálit a generovat množství peněz
  • Valve problém zaplátovalo a hackera odměnilo

Dle všeho stačilo na Steamu použít mailovou adresu, která obsahovala frázi amount100. Autor konkrétně využil adresu brixamount100abc@... Následně se mu povedlo zmanipulovat transakci skrze platební bránu Smart2Pay a do virtuální peněženky přidat libovolné množství peněz. Z účtu mu přitom byl stržen pouze jeden dolar. Konkrétnější postup si mohou technicky zběhlejší čtenáři přečíst přímo ze zdroje. Asi není třeba dodávat, že uživatel s přezdívkou drbrix označil chybu za “kritickou”, protože by mohla vést k vysokým škodám pro Valve a Steam.

Krátce po zveřejnění se do situace vložila samotná společnost a ve spolupráci s drbrixem problém vyřešila. Hackera pak odměnila příjemným bonusem v podobě 7500 dolarů (v přepočtu zhruba 160 tisíc českých korun). Také poděkovala za to, jak podrobná a jednoznačně napsaná byla původní zpráva.

Zatím není jasné, zda někdo exploit nenalezl dříve a nevyužil ho.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama