cesky-otisk
Memento Mori Článek Český otisk

Český otisk

Blixa

Blixa

24. 8. 2007 22:20 3
Reklama

Kluci blogují obsáhle a často, takže na mě už zážitků, o kterých bych mohl během volné chvíle v press centru napsat nezbylo mnoho. Mohl bych sice psát o včerejším šíleném natáčení podcastu, během kterého Radek dokázal usnout, a to i přesto že všichni ostatní dostávali příšerně hlasité záchvaty smíchu, výsledek ale uslyšíte již brzy sami. Pokusím se tedy shrnout námět, na který se docela často ptáte v dotazech do podcastu, a který jsme museli z pochopitelných důvodů ignorovat v průběhu E3. Zatímco v USA bylo potkání nějakého Čecha celkem svátkem, v Lipsku se setkáte s češtinou na každém roku. Kromě pár desítek klasických návštěvníků je zde celá řada novinářů, a to i z těch nejmenších, případně úzce specializovaných webů. Počet Čechů s novinářskou kartičkou bych odhadoval tak na třicítku, což je opravdu hodně. Potkali jsme dokonce i kolegy z neherních médií, v Lipsku natáčela například i Česká televize (a to ne jen GamePage, ale i normální zpravodajství). No a k tomu samozřejmě i celá řada PR pracovníků, kteří řídí zmatené novináře na stáncích, zařizují jim rozhovory a další schůzky a tak podobně.

A co čeští vývojáři? Mafia II sice nemůže být logicky nejlepší hrou výstavy, protože jsme z ní kromě renderovaného videa a pěti obrázků nic neviděli, její oznámení je ovšem bezesporu největší událostí letošní Games Convention, což uznávají i zahraniční novináři se kterými jsme mluvili. Všichni svorně litují, že nemohou vidět více, a všichni se zoufale snaží vymáčknout z vývojářů o něco víc, než jen zopakování tiskové zprávy. Pokusili jsme se o to i my, výsledek uvidíte na DVD přespříštího Levelu. Z pochopitelných důvodů je rovněž výprava IS ve srovnání s ostatními českými firmami nejpočetnější. Potkali jsme šéfa Petra Vochozku, designéra Dana Vávru, Lukáše Kuře, Martina Zavřela a v neposlední řadě i nezničitelného Čočíka. Všichni vypadali spokojeně, ohlasy na trailer jsou prý skvělé a jediné starosti jim činí podivné váhání 2K Games s oficiálním vypuštěním traileru na internet, k němuž by snad konečně mělo dojít dnes.

Tak trochu ve stínu Mafie II, která má velkého západního distributora a prezentuje se stánkem v jedné z hlavních hal, zůstala výprava IDEA Games, kterou jsme navštívili včera. Nejde ani tak o ohlasy médií – prezentace ArmA 2 má prý úspěch a zejména německá média jsou prý nadšená, stánek jako takový je ale poměrně zapadlý a i v rámci poklidného byznys centra působí až příliš nevzrušeně, a to navzdory tomu, že zde Petr Bulíř rozdával dobře vychlazenou Plzeň. Na stánku bylo nicméně včera kompletní osazenstvo, včetně šéfa BI Studia Marka Španěla, a rozhodně tak bylo o čem mluvit.

ArmA 2 vypadá jako skutečný nástupce Flashpointu, autoři se kromě celé řady nových prvků a nápadů hodlají soustředit i na odchycení co největšího množství bugů, jejichž počet málem „zabil“ první díl Army. Graficky vypadá hra již teď velmi hezky a scenérie, které nám vývojáři na počkání vytvářeli pro záběry kamery byly opravdu ucházející. Kromě toho předvádějí IDEA Games v Lipsku i DSkovou verzi Fish Fillets 2, která už na první pohled vypadá velmi lákavě a je jen škoda, že o ní není slyšet více i v části výstavy určené pro veřejnost. Jsme si takřka jistí, že by vzbudila pozitivní ohlasy, přestože logické hry nejsou už ze své podstaty pro předvádění na podobných akcích příliš vděčným předmětem zájmu.

No a nakonec nemohu nezmínit PragueMatic. Že nevíte o koho jde? Tak vězte, že PragueMatic jsou zbrusu novou společnou značkou několika nezávislých českých vývojářů v čele s Cinemaxem a Centauri Productions. Pod tímto brandem by měly být směrem do zahraničí do budoucna prezentovány všechny od těchto dvou firem, plus projekty menších studií, které budou v Cinemaxu nebo Centauri produkovat. V Lipsku sice toto společenství svůj stánek nemělo, jeho zástupci zde ale byli a jednali se zahraničím jako o život. ;-) Ostatně, ve všech studiích PragueMatic je prý v současné době ve vývoji na šestnáct projektů, včetně Pata a Mata, Daemonicy 2, adventury Memento Mori, střílečky Půl kila mletýho, a tak dále. Ambice jsou tedy velké a jsme sami zvědaví, zda budou následovány i komerčními úspěchy, případně větším proražení v zahraničí.

No, a protože Jindra Rohlík, kterého jsme na GC potkali minulý rok, letos bohužel nedorazil, můžeme výčet českých otisků uzavřít. Nebylo jich málo, co říkáte?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama