Ceny grafických karet i procesorů dále porostou, TSMC zvyšuje cenu waferů
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Ceny grafických karet i procesorů dále porostou, TSMC zvyšuje cenu waferů

Ceny grafických karet i procesorů dále porostou, TSMC zvyšuje cenu waferů

Radek Raudenský

Radek Raudenský

19. 1. 2022 14:50 1

Ceny špičkových grafických karet stále rostou do astronomických výšin, z čehož můžeme vinit nedostatek čipů i jejich neustále vykupování. Je ale dost možné, že ceny ještě porostou. Největší výrobce procesorů na světě TSMC totiž oznamuje, že cena waferů poroste, a to až o 20 procent.

Reklama

  • TSMC oznamuje zvýšení cen waferů až o 20 procent
  • Cena se promítne do konečných produktů
  • NVIDIA i Apple údajně zvýšení přijmuli, na výrobě TSMC je závislé i AMD

Dle webu DigiTimes informovalo TSMC své zákazníky, včetně AMD či NVIDIA, že cena waferů zásadně poroste. To se pochopitelně promítne do konečných produktů – důvody zvýšení jsou údajně rostoucí náklady na výrobu, logistiku i nedostatky kvůli pandemii. Jedním z důvodů může být i nedávné vyhoření továrny ASML, která dodává TSMC stroje k výrobě waferů.

Dle informací klienti na zvýšení cen kývnuli, částečně protože nemají žádnou jinou možnost. Největší odběratel Apple již potvrdil zásobení waferů pro výrobu A16, NVIDIA údajně již zaplatila část svých objednávek předem, díky čemuž bude mít materiály pro výrobu nové řady grafických karet RTX 40XX. Je téměř jisté, že se zvýšením bude souhlasit i AMD - výrobce je závislý na technologii výroby TSMC, díky čemuž má náskok nad Intelem v rámci velikosti tranzistorů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama