CD Projekt Red zrušil licenci LARPové zaklínačské škole v Polsku, ta to kritizuje
i Zdroj: Witcher School / Larp reporter / Facebook
Novinka CD Projekt Red zrušil licenci LARPové zaklínačské škole v Polsku, ta to kritizuje

CD Projekt Red zrušil licenci LARPové zaklínačské škole v Polsku, ta to kritizuje

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 5. 2022 18:06

Polské studio CD Projekt Red odebralo práva na využití značky Zaklínač polské organizaci, která ve formě LARPu “učila” zaklínačskému umění. Na vině byly zřejmě politické spory, manželka zakladatele školy totiž spolupracovala s kontroverzním ultrakonzervativním hnutím, jehož hodnoty odporují hodnotám CD Projektu. Organizace se brání.

Reklama

  • Polští pořadatelé zaklínačských LARPů přišli o licenci
  • CD Projektu Red se nelíbilo angažmá manželky zakladatele v kontroverzním hnutí
  • Firma se ale brání, že to nijak nesouvisí s postoji organizátorů

O situaci informoval magazín Eurogamer. Pořadatelé organizovali v domácím Polsku události, během kterých zájemce učili různým řemeslům a činnostem spojeným se světem Zaklínače, například práci s kůží, šermu nebo sesílání ikonických znamení. Společnost 5 Żywiołów měla k dispozici oficiální licenci vyjednanou se studiem CD Projekt Red, ta ji ale odebrala. Úplně otevřeně oficiálně důvod známý není. Dle 5 Żywiołów je ale problémem, že manželka zakladatele firmy Ania Wawrzyniak pracovala jako právník pro politické hnutí Ordo luris. To se snaží o šíření ultrakonzervativních katolických hodnot a veřejně vystupuje proti rozvodům, provádění potratů, kultuře LGBTQ+ nebo konceptu rovnosti pohlaví.

Pořadatelé akcí se ve vysvětlujícím facebookovém příspěvku od spojení s Ordo luris distancovali a poukázali na to, že profesní spojení manželky zakladatele firmy (Ania Wawrzyniak se na samotném chodu LARPů nijak nepodílela) neodráží názory organizace a rozhodně neznamená, že by 5 Żywiołów souhlasili s výše zmíněnými postoji. Odebrání licence tak považují za neférové a CD Projekt kritizují za svalování kolektivní viny. Připomínají, že v období po pandemii covidu, která pořádání podobných akcí výrazně zkomplikovala, jde o v podstatě likvidační krok.

O spolupráci Wawrzyniak s Ordo luris informovala polská média. 5 Żywiołów se pak dle svých slov sami obrátili na CD Projekt Red aby záležitost vysvětlili. Studio ale prý spolupráci okamžitě utnulo. V komentáři pro Eurogamer CD Projekt situaci podrobněji nekomentoval.

K událostem došlo v únoru. Tým od té doby dokončil zbývající dříve domluvenou trojici zaklínačských LARPů a nyní přemýšlí nad budoucností, už bez licence. Uvažuje například o komunitním financování. Aktuálně je v plánu nový, vlastní program, spuštěný na začátku příštího roku. Skupina také připravuje dokumentární film.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama