Call of Duty: Infinite Warfare Článek Call of Duty: Infinite Warfare - dojmy z otevřené bety

Call of Duty: Infinite Warfare - dojmy z otevřené bety

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

26. 10. 2016 09:45 10
Reklama

Letošní Call of Duty s podtitulem Infinite Warfare se v mnoha ohledech tváří jako přelomový díl, který sérii vezme daleko do budoucnosti. Minulý víkend byl k dispozici otevřený betatest, díky němuž jsme si mohli pečlivě osahat multiplayerovou složku hry. Jak jsme si půtky s ostatními hráči užili, to si můžete přečíst v osobních dojmech několika členů našeho týmu. 

VOJTA DŘEVÍKOVSKÝ - ŽÁDNÝ ZÁZRAK SE NEKONÁ

Mám rád příběhy s dobrým koncem. Třeba takové, ve kterých se smolař díky své píli a umu vypracuje na vrchol a zvítězí. Příběhy jako Karate Kid nebo Rocky. Po neslavné reakci hráčů na letní trailer bylo nejnovější Call of Duty tím smolařem roku, ale hands-off ukázka singlu na E3 mě nabyla nadějí, že by to s tím Infinite Warfare nakonec nemuselo být tak špatné. Mohl to být ten podivný kůň, na kterého nikdo nevsadí, ale který nakonec zvítězí. Mohl to být ten malý kluk, kterého ve škole mlátí, ale on jim všem nakonec ukáže. Veškeré naděje na vykoupení však zabila víkendová beta, která ukázala, že žádný zázrak se nekoná a Call of Duty už třetí rok stále stojí na stejném místě.

NEKONEČNÁ NUDA

Dámy a pánové, je to bída. Infinite Warfare je v mulťáku vlastně docela stejné jako Black Ops III, stejné jako Advanced Warfare. Je to příliš rychlá hra bez jakékoliv strategie pro lidi s přezdívkami jako xx_MasterPL_xx a (WTF)LOLcanibal97. V betě nové Call of Duty nepředvedlo absolutně nic, co bychom loni (a předloni a pravděpodobně i předtím) už neviděli. V konkurenci letošních hitů Overwatch a Doom, které k multiplayeru přistupují zásadně jinak a svěže, je mulťák v Inifinite Warfare o to vyčpělejčí, neboť značka Call of Duty už žádné trendy neurčuje.

I ti nejlepší hráči v zápasech normálně nasbírají kolem 20 smrtí.

Infinite Warfare je obětí mnohaletého plánu o vydávání Call of Duty každý rok - jeho podoba nemůže reflektovat nová přání hráčů, neboť byla navržena v jiné době. Proto Infinity Ward opět přinášejí hru, ve které má každý hráč jepičí životnost, vydrží jeden dva zásahy a po smrti se prakticky okamžitě opět objevuje na mapě, aby v následujících vteřinách zabil alespoň jednoho soupeře a opět to od někoho schytal. Díky arénám s mnoha cestičkami a vysoké hbitosti vojáků (běhání po stěnách a jetpacky jsou zpět) jsou nepřátelé vždy úplně všude, přicházejí ze všech stran a pokud vás nemají v mušce oni, pak jejich parťáci určitě ano. Jenže smrt nikomu nevadí, není penalizována, a tak všichni pobíhají po mapách, hážou granáty, sem tam užijou svoji ultimátní schopnost, kterou jim určuje třída a výbava, a zabijou o něco víc nepřátel, než jim někdo zezadu prožene kulku hlavou. I ti nejlepší hráči v zápasech normálně nasbírají kolem 20 smrtí.

BLEDÁ BUDOUCNOST

Navzdory tomu, že se jedná o třetí variaci na téma futuristické války, chybí Infinite Warfare styl. Hráči mohou své zbraně omatlat křiklavými barvami, dělat různá gesta a přidat si ke jménu animované vlaječky, ale to z ní vtipnou hru nedělá. Na to se Infinite Warfare bere i v multiplayeru moc vážně. Na druhou stranu postrádá důstojnost hlavního konkurenta Battlefieldu 1 a ve výsledku vlastně nemá co nabídnout. Rozhodně ne směšnou hrstku tragicky nenápaditých herních režimů z nichž například jeden se vyjímá tím, že se hráči vždy rodí ve stejné oblasti a ne náhodně po mapě. Je to dostatečná změna, aby vystačila na vlastní herní mód? Infinity Ward se domnívá, že ano.

Call of Duty: Infinite Warfare - dojmy z otevřené bety
i Zdroj: Hrej.cz

Jenže tato líná sázka na provařenou jistotu, jak se mi multiplayer Call of Duty: Infinite Warfare po víkendové betě jeví, má tento rok mnohem silnější konkurenci a žádné želízko v ohni. Nevím, čím Call of Duty naláká jiné než své nejzarytější fanoušky. Možná na celebrity v singleplayerové kampani? Možná na remaster Modern Warfare? Možná na zombie? Ale na multiplayer to nebude.

PAVEL MAKAL - NA TOHLE UŽ JSEM STAREJ

Multiplayerový betatest letošního Call of Duty pro mě byl kupodivu především překvapivým zážitkem. V několika uplynulých ročnících této pravidelné série jsem totiž kompetitivní režim více či méně vědomě ignoroval a naposledy jsem mu skutečně věnoval někdy před pěti lety s Modern Warfare 3. Zkušení harcovníci, kteří rok co rok tráví stovky hodin s novým dílem, aby jej úderem dalšího podzimu zas vyměnili, asi chápou, jak velký mohl být můj údiv z posunu hratelnosti. Rovnou ale mohu říct, že nadšený jsem tedy nebyl.

JEPIČÍ ŽIVOTNOST

Pokud bych měl svůj zážitek sumarizovat do jedné holé věty, naprosto jednoznačně by to bylo „Jsi starej“. A skutečně, ve svých necelých 28 letech jsem si při hraní připadal jako důchodce, potrefený stařeckou demencí, který sedí na rodinné oslavě a stěží stačí sledovat rozpustilá míhající se vnoučata. Zatímco multiplayer v Destiny nebo aktuálním Battlefieldu 1 nabízí alespoň nějaký prostor pro taktické manévrování, šílenství jménem Infinite Warfare mi poskytlo jen kontinuální frustraci, protože moje životnost na virtuálním bojišti se počítala na pikosekundy. Ačkoli pro mě i před lety multiplayer Call of Duty symbolizoval rychlý, téměř arkádový zážitek oproti konkurenčnímu Battlefieldu, jeho současnou podobu bych se nezdráhal označit za šílený, frenetický bordel. Je až legrační, jak malou penalizaci zde znamená smrt. Téměř žádné čekání na respawn, jen zas hezky utíkat do masomlejnu, připraveného zkušenými matadory série, kteří mohli podobný styl trénovat poslední roky v Black Ops 3 nebo Advanced Warfare. Neměl jsem ani moc chuť zkoušet různé druhy zbraní, protože mi hra nedala čas sžít se s nějakou na tak dlouho, abych si mohl rozumně zvolit. Nakonec jsem tedy zůstal u jakési variace na těžký kulomet, který mi nabízel alespoň nějakou naději na úspěšný frag.

Futuristické zasazení samozřejmě slibuje takové věci, jako jsou jetpacky nebo wallrunning, několik dostupných speciálních obleků poskytují zvláštní a unikátní schopnosti, které se nabíjí podobně jako například v Overwatch. Na rozdíl od tohoto hitu z produkce Blizzardu však novému Call of Duty zoufale chybí styl. Modely bojovníků, které jako by vypadly z vlhkého snu dvanáctiletého chlapce, jsou podtrhnuty trapným evergreenem stupidně barevných skinů na zbraně, jejichž letmé prolistování mě utvrdilo v přesvědčení, že autoři hry mají své zákazníky za blbce. Anebo je možná dobře znají, soudě podle počtu jedovatě zelených či zářivě růžových, ale přísně supermoderních zbraní, které na bojišti potkáte. Doufal jsem v něco trochu jiného, moc jsem si přál, aby Call of Duty tentokrát překročilo svůj stín a nabídlo trochu dospělejší pojetí, které by dospělý člověk mohl brát vážně. Vidíte? Znovu se tady opakuje motiv pocitu stáří, protože z Call of Duty je každým coulem cítit zvolená cílová skupina, kterou jsou adolescentní hráči s potřebou dokazovat si úspěchy na bojišti za pomoci emotů a vy jen doufáte, že z toho vyrostou.

DOUFÁM V SINGLEPLAYER

Infinity Ward mají hodně co dokazovat, po třech letech od vydání slabých a nevýrazných Call of Duty: Ghosts se vracejí do světel reflektorů. V silné letošní podzimní konkurenci, kterou tvoří Battlefield 1 a Titanfall 2, to však hra nebude mít vůbec snadné, zvlášť jestli ani hardcore fanoušky nepotěší dostatečným množstvím novinek. Vlastně si dokážu docela dobře představit, že nejsilnějším aspektem letošního Call of Duty bude jeho singleplayer, přeci jen hovoříme o vývojářích, kteří nám přinesli revoluci v podobě prvního Modern Warfare. V rámci půtek více hráčů ale nadále zůstanu věrný svému triumvirátu, který v současnosti tvoří Overwatch, Battlefield 1 a Destiny.

HONZA KONFRŠT - OBSAHU JE DOST

Kovaným fanouškem série Call of Duty sice nejsem a jako hráč mnohem raději vyhledávám konkurenci, jež se s aktuálním ročníkem vydala zcela opačným směrem a do relativně vzdálené minulosti, nabídce naskočit do bitev budoucnosti jsem však i přesto neodolal a jal jsem se vyzkoušet, zač je toho loket i v bitvách budoucnosti. Zážitek to byl ve srovnání s Battlefieldem značně odlišný, určitě však pozitivní a po těch letech je stále více a více vidět, kde tkví hlavní síla této i jakékoli jiné válečné vřavy.

HURÁ ZNOVU NA EUROPU

Charakter série se v posledních letech stále mění a hra se s narůstajícím důrazem na multiplayer stále zrychluje. Rozdíl oproti přímé konkurenci se tedy přímo vybízí a diktuje jej i samotné zasazení, jež mne i k mému vlastnímu překvapení nakonec potěšilo a já se tak po adventurách The Turing Test a Event[0] tento měsíc již dokonce potřetí vydal směrem k Europě. Tam je zasazená jedna z multiplayerových map hry, kterých je v betaverzi pár a jež kolem a kolem nabízí náhled na vše zásadní, co hra v tomto směru nabízí.

Call of Duty: Infinite Warfare - dojmy z otevřené bety
i Zdroj: Hrej.cz

Obsah bety nadále doplnily tři předem avizované obleky s odlišným setem speciálních schopností krátkodobých i dlouhodobých a pár herních režimů, z nichž mne nicméně beztak nejvíce zaujal ten tolik zásadní pro konkurenci – boje o stanoviště. Obsahu bylo na jeden zkušební víkend ažaž a pokud bych na základě toho měl prezentovanou betaverzi hry zhodnotit a vyjádřit svá doporučení, tak bych určitě měl ještě zmínit novinku série – týmové mise. Jedná se o speciální úkoly diktované zvoleným týmem (beta nabízela jediný) a způsobem boje, jež daná skvadra preferuje. Jde tedy o další prvek vývoje postavy a o možnost zisku dodatečných zkušeností. Z těch pár chvil v betě strávených mohu sám za sebe říci, že se jedná o funkční motivační prvek k dalšímu hraní a především k experimentování.

BUDE TOHLE STAČIT?

Jednotlivé generované mise mne totiž kupříkladu nutily střídat různé typy zbraní a více riskovat. Nejde sice o nic zásadního a pokud jste o Infinite Warfare dosud ani neuvažovali, tak vám tímto Activision hru zřejmě neprodá, nicméně jako novinka pro fandy série se jedná o další zajímavé popostrčení k opětovnému hraní a k otestování svých možností. Jestli to ale ruku v ruce s novým prostředím hry ospravedlní vznik celého nového ročníku, to už si musíte zodpovědět sami.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama