Blood will be Spilled
i Zdroj: Hrej.cz
Blood Will Be Spilled Recenze Blood will be Spilled

Blood will be Spilled

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

2. 3. 2020 09:06 8
Reklama

Divoký západ v posledních letech zažívá herní renesanci. Po několika dekádách sucha objevují velké i malé hry znovu to kouzlo vyprahlých pouští a drsných chlápků s kolty proklatě nízko u pasu. Jednu takovou žánrovku vytvořil i tříčlenný slovenský tým Doublequote Studios, jen svůj divoký západ osadil brouky, hmyzáky a jinou žouželí. Jejich hra Blood will be Spilled po necelém roce vychází na Switchi a na první pohled působí jako zajímavý mix plošinovky a taktických přestřelek à la SteamWorld Heist. Při hraní ovšem zjistíte, že hmyz nezůstal jen na obrazovce, ale bugy je hra prolezlá celá.

V Blood will be Spilled se v roli drsného komářího pistolníka Jacka vydáváte na - jak jinak než - krvavou cestu za pomstou. Naštěstí stojí vaši nepřátelé na druhé straně zákona a je na ně vypsaná slušná odměna, takže ej jen stačí najít a postupně živé či mrtvé přivést k šerifovi. Že to ale nebude úplná procházka pouštním sadem, zajistí zástupy šestinohých pohůnků, kteří s kolty, svazky dynamitu, ostřelovačkami a další výbavou stojí mezi vámi a vaším cílem.

I DIDN’T ASK FOR HMYZ

Blood will be Spilled vypráví příběh, který sice sází jedno westernové klišé za druhým, ale svoji neoriginalitu vynahrazuje stylizací. Hmyzí divoký západ vypadá jako ten náš lidský, jen v saloonu čepuje prsatá mravenčice Queen, v kostelíčku pan farář (kudlanka nábožná) káže o pavouku snovači a v soubojích se utkáte s poletujícími vážkami, vosami s ostřelovačkou i divokými roztoči. Všechno má pěkný komiksový vzhled, příběh dokreslují v dramatických momentech rozpohybované ilustrace a především až překvapivě dobrý dabing, který kreslené broučí spojence i nepřátele přivádí k životu. Jacka dokonce dabuje hlas Adama Jensena ze série Deus Ex!

Relativní pomalost chůze i animace vytahování se na plošinky nebo skoku pak z plošinovkování dělají unylou záležitost, kterou nepodpořil ani žádný zajímavý level design.

V jednotlivých úrovních se pak střídají plošinovkové pasáže s taktickými přestřelkami a bohužel, obě vrstvy mají své mouchy. Dalo by se říct, že dokonce masařky. Hopsací části trpí na Jackův pomalý pohyb, který by komářího antihrdinu spíš zařadil mezi šneky. Nepochopitelně je běh, který by měl být alespoň základní rychlostí pohybu, navázaný na tlačítko X a místa, kde je třeba běžet a skákat (tlačítko A) nebo podklouzávat (tlačítko B) pak vyžadují zbytečně nepříjemné přehmatávání. Relativní pomalost chůze i animace vytahování se na plošinky nebo skoku pak z plošinovkování dělají unylou záležitost, kterou nepodpořil ani žádný zajímavý level design. Všechny ty bortící se plošinky, zámky, které je třeba rozstřelit, kytky vypouštějící jedovatý plyn a vozíky, které je třeba posunout na správné místo, aby se po nich dalo vyšplhat - to už dávno známe. Nezachrání to ani výjimečné momenty, kdy je třeba utéct pronásledovateli nebo v časovém limitu zlikvidovat dynamitovou nálož na mostě, ani těžko dostupná či schovaná místa, kde leží části vzácné zlaté zbraně.

KOMÁŘI SE ŽENILI

Když potom dojde na přestřelku, přepíná se hra do tahového režimu. V členitých arénách většinou stojí sám Jack proti přesile podlých hombres, schovává se za překážky, střílí ze svého šestiranného revolveru, který je třeba po čase ručně nabíjet, hází dynamit pod nohy nepřátel a používá speciální schopnosti za krev, kterou z padouchů musí čas od času vysát. Speciální schopnosti si odemkyáte postupně ve třech liniích: dobrý, zlý a ošklivý. Každá Jackovi nabízí jiné možnosti, jako například průrazné náboje do revolveru nebo ránu z brokovnice.

Blood will be Spilled
i Zdroj: Hrej.cz

Bojový systém funguje podobně jako v již zmíněném SteamWorld Heist: Jack může klasicky každé kolo provést zpravidla dvě akce, třeba střílet a nabít pistoli nebo běžet za překážku a vyléčit se tam. Na nepřítele je pak třeba zamířit pravým analogem, přičemž mušku ukazuje krátká úsečka, která se navíc sama od sebe pohybuje nahoru a dolu, takže pro přesný zásah do kebule musíte výstřel i dobře načasovat. Střely se ale na rozdíl od Heistu od stěn neodrážejí, většinu stropů a podlah však prostřelí, takže je zde třeba dávat bacha i na to, kdo je nad či pod vámi.

TADY POMŮŽE JEN BIOLIT

Bohužel především v soubojích se objevuje množství neopravených chyb. Že se zastřelený nepřítel neskácí k zemi, ale zůstane nehbitě stát, to je mrzuté, ale lze to překousnout. Mnohem horší byla chvíle, kdy mi na konci dlouhé přestřelky nešel vyvolat kruh akcí, a tedy ani s Jackem nešlo pohnout nebo zaútočit. Vyloženě k naštvání pak bylo nekonečné čekání na to, až jednotka provede svoji ohlášenou akci, což vyřešil až restart hry. Nevím, co se při portování hry muselo stát, ale v současné podobě hra nejlepší dojem nedělá.

Ano, vypadá a zní jako prima indie plošinovka, ale i při hopsání i při přestřelkách ji zrazuje její letargické tempo.

Problémy se nevyhnuly ani umělé inteligenci nepřátel. Ti jednají na první dobrou a sami o sobě nejsou velkou překážkou. Ne jejich kombinace, ale navýšený počet bývá tím problémem, který musíte vyřešit. Na všechny však platí stejná strategie - zpoza krytu je postřílet a případně do houfu hodit dynamit. Někdy se zachovají trochu nelogicky a třeba střílejí do neprůstřelného stropu, namísto aby udělali krok vedle a trefili Jacka v pohodě. V nejhorším případě je můžete lapit do smyčky, kdy přebíhají z jednoho krytu do druhého, odkud vás nemohou trefit, zatímco vy je máte pěkně na ráně.

TRNKŮV ODKAZ

Ale i pokud zamhouřím oči a odhlédnu od nepříjemných bugů a hloupých nepřátel, zbývá mi ne příliš zábavná hra. Ano, vypadá a zní jako prima indie plošinovka, ale i při hopsání i při přestřelkách ji zrazuje její letargické tempo. Všechno strašně dlouho trvá, nepřátelé se po jednom šourají po mapě a pomaličku vykonávají své akce, a i ty souboje jsou celkově vlastně většinou stejné (s výjimkou několika bossfightů nebo momentů, kdy je třeba obsadit děla a rozstřílet jimi zavřenou bránu).

Blood will be Spilled
i Zdroj: Hrej.cz

Jen prezentace tento sympatický indie projekt nepostaví nad jiné. V současnosti najdeme lepší plošinovky i lepší 2D taktické střílečky a Blood will be Spilled je na ně zkrátka krátký. Je to škoda, protože vybudovaný svět hmyzáků na divokém západě je chytlavý a zasloužil by si figurovat v lepší hře.

Blood Will Be Spilled
Linux Linux
Windows PC
Apple Mac
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Blood will be Spilled je ironicky hra plná brouků i bugů. Ti první ji dodávají šmrnc, ti druzí pak dost znepříjemňují hraní. Pomalé animace vám pak v obou plánech hry budou pít krev jako hejno hladových komárů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama