Black Článek Black - ani kulka na zmar!

Black - ani kulka na zmar!

Farid

Farid

31. 1. 2006 23:59 5
Reklama

Je zajímavé, že zrovna konzolová FPSka vytvářejí kolem sebe takový humbuk. Když byl pomaličku odhalován Killzone, vznikl mýtus o fenomenální akci, která svou intenzitou zadupe konkurenci (čti Halo) do země. O rok později na jeho místo nastoupil projekt Black. Od okamžiku, kdy vyšlo najevo, že autoři vynikající závodní série Burnout chystají FPS, světem se začaly šířit zvěsti o její údajné dokonalosti. Ano, je to logické, FPSka jsou výkladní skříní technologie, a podaří-li se zázrak na šest let starém hardwaru Sony, pak to jedině svědčí o nesmírném umu jeho strůjců. V květnu, během návštěvy prezentace Black na E3, však mnoha novinářům došlo, že tentokrát marketingem živená pověst o mimořádně působivé střílečce nelhala. Nastal však problém, jak předat strhující dojem úvodní úrovně čtenářům. A tento problém trvá dodnes, i v okamžiku, kdy čtete tyto řádky.

Nauč se milovat bombu

Tvůrci ze studia Criterion Games jakoby se řídili podtitulem filmu Doktor Divnoláska, milují bombu a přestali si dělat starosti. Hodili za hlavu téměř vše, o co se pokoušejí stále sofistikovanější 3D akce, a soustředili se jen na jedno: co nejsugestivnější zobrazení střelby. Inspiraci nalezli především v hollywoodských filmech („Realismus je nepřítel zábavy!“) a pokusili se rozehrát výbušnou akci na základě několika jednoduchých pravidel. Hlavními hrdiny jsou bouchačky, nepřítel je tu pouze od toho, aby zemřel co nejspektakulárnějším způsobem a každá vystřelená kulka se počítá. Výsledkem je krystalicky čistá střílečka, která umí jednu jedinou věc, ale po čertech dobře.

Válečný amok

Black své tvůrce nezapře. S Burnoutem má společnou schopnost vytvářet dojem totální intenzity, destrukce a zemí otřásající výbušnosti. Když stojíte s kulometem proti armádě nepřátel (hovořících rusky) a pálíte co to dá, před sebou vidíte v podstatě jen šlehající plameny, divoce rozvířený prach a záblesky masivních explozí. Mnohdy jen přibližně tušíte, kterým směrem pálit, a často protivníka identifikujete jen na základě blikání štěkajícího samopalu ve tmě. Jeho hlavu pak zaměříte jedině s instinktem lovce. Každá kulka se počítá. Čím víc a z mohutnějších zbraní pálíte, tím krásnější je Black. Projektily se zařezávají do dřevěných sloupů, utrhávající kusy zdiva, přivádějí červené barely (ano, ty nesmí chybět!) k výbuchům a provrtávají se do těl s úžasným mlasknutím. Kdybyste měli dost nábojů do pancéřovky, mohli byste teoreticky rozsekat úroveň na padrť. Vašim zaměstnáním je výroba mrtvol a trosek.

Procházka lesem

Vyzkoušeli jsme si několik úvodních úrovní hry a snažíme se to nějak (pro jistě velmi střízlivou recenzi) rozumově zpracovat. Zatím jsme však až po uši v emocích. Hned první seznamovací část na ulicích jakéhosi východoevropského města mocně udeří na všechny smysly, ale to je teprve předkrm. Následuje běh napříč druhým nejkrásnějším lesem, který jste na PS2 kdy viděli (těsně za Metal Gear Solid 3) a nezapomenutelná bitva na státních hranicích, kdy je vaším úkolem je překročit bez předložení pasu. Nejběžnější zbraní této části je pochopitelně kalašnikov, zuřící a těžce vydechující samopal, který vám řádně potluče rameno. Když prohledáte domy, možná naleznete ostře řezanou brokovnici, bestii která smete celého člověka a je schopna vykousnout pěknou díru do chatrnějších zdí. Uzi má tak šílenou kadenci, že sotva rozpoznáte jednotlivé výstřely. Zní jako démonická cirkulárka a do nepřátelských maskáčů se provrtává frekvencí šicího stroje.

Představte si explozi, která najednou vysklí tucty oken výškové budovy před vašima očima. Představte si minové pole zachvácené řetězovou reakcí výbuchů a roztrhaných těl létajících vzduchem. S Blackem žádný problém. Takové jsou první dojmy. Jaké budou ty další, až se vzduch pročistí od prachu, ustane střelba a člověk dostane šanci chvilku přemýšlet...?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama