Bioshock: Infinite Článek Bioshock Infinite - dojmy z GamesComu

Bioshock Infinite - dojmy z GamesComu

Luke

Luke

19. 8. 2010 22:08 7
Reklama

Měří přibližně sto sedmdesát pět centimetrů. Má blonďaté a perfektně upravené vlasy. Na sobě šedý kostýmek. Příliš nemluví - má za úkol hlavně se usmívat a občas někoho nepustit přes práh místnosti, kde se předvádí Bioshock: Infinite. Říkejme jí třeba Marie. Marie pokaždé, když se novináři usadí do koženkových gaučů, vstoupí dovnitř, zavře za sebou dveře a opět sleduje demonstraci herního obsahu. Na konci všichni přítomní zatleskají a ona se před otevřením dveří spokojeně rozhlédne, jakoby jí třída udělala radost. Vím to, protože jsem stál hned vedle ní, když už nezbylo místo na sezení. Chápu její pýchu na věc, kterou hlídá – vždyť fantastické město Kolumbie zavěšené na balónech je tak krásné! V té kráse se ale skrývá zkaženost. Z plakátů na nárožích volá radnice patrioty do zbraně, aby Kolumbii zachránili před vnitřním rozpadem. „Vezmou vám pušku! Vezmou vám byznys! Vezmou vám ženu! Vezmou vám život!“ hlásá série jedněch plakátů. Kdo? Přeci ti druzí! A je jedno, jak vypadají. A Marie, byť už vše viděla tolikrát, hltá Kolumbii se soustředěným pohledem.

Aeroshock

Není to tak dávno, co herní svět s údivem zjistil, že Ken Levine a jeho studio Irrational Games pracují na další instalaci série Bioshock. Proč se vrací k již uzavřené hře, ptali se mnozí. Odpovědí je nutkavá potřeba pitvat utopii, která Levina žene kupředu do dalšího fikčního světa v paralelní realitě. „Naše hra není historická. Rozvíjí okamžik, kdy se Spojené státy po Světové výstavě roku 1893 rozhodnou v záchvatu narcisismu a egoismu, že vnutí světu své ideály,“ vysvětlují vývojáři. Na oblohu vystoupá balóny podpírané město Kolumbie, které se stane triumfem i hrozbou pro samotné Státy, protože obyvatelé si uvědomí svojí technologickou a intelektuální převahu. Soukromé očko, bývalý zaměstnanec Pinkertonů, se do města dostává při pátrání po ženě jménem Elizabeth.

Takový normální souboj

Zásadní novinkou při prezentaci byl systém soubojů, které se neomezují na úzké koridory, ale odehrávají se na plochách typu náměstí nebo dokonce mezi létajícími bloky domů. Kolejnice spojující domy slouží pro rychlou přepravu: stačí se za ně chytit hákem a nechat se unášet k cíli. Jenže pozor – po druhé kolejnici může přijíždět nepřítel a v takovém případě je nejlepším řešením vzít do druhé ruky něco pevného a nevybíravou ranou ho shodit dolů. Padání do hlubin je využíváno i v typických akčních situacích, kdy můžete nepřítele prostě přehodit přes zábradlí. Prostorovost akce umocnila také předvedená odstřelovačská puška, se kterou náš člověk dokázal odstranit postavičky na druhém „ostrově.“

Paranormální aktivita

Dokud bylo ve hře jen střílení zbraněmi, bylo to hezké, ale nebyl to Bioshock. Pak nám vývojáři ukázali nové speciální schopnosti: sesílání blesků fanoušky nepřekvapí, ale vytrhnutí zbraně nepříteli na dálku a obrácení proti němu – to je něco jiného! Představte si to tak, že po někom střílíte a náhle vám neznámá síla vyrve zbraň, ve vzduchu ji otočí proti vám a... Ano, v tom případě jste na té špatné straně. Schopnost se dá využívat též proti velkým kanónům, kterými je Kolumbie jako správná létající pevnost vyzbrojena, a které občas zaútočí na vás. Autoři stále odmítají vysvětlit, kde se speciální schopnosti berou, ale máme tušení, že mají něco společného s ptáky, stejně jako v původní hře měly návaznost na podmořské slimáky.

Křehká žena bojující

Zbraně a schopnosti, to je moc pěkné, ale kde je ta pověstná kapka navíc, která by všechny shockovala? Přichází v podobě Elizabeth – ano, té Elizabeth, která tak nutně potřebuje zachránit. Její nalezení není koncem hry a ve skutečnosti přichází poměrně brzy. Elizabeth je totiž středem všeho dění ve městě. Disponuje zvláštními schopnostmi, které zatím nevyjasněným způsobem změnily život města. Naštěstí je nyní hodlá používat po vašem boku. Nejde vedle vás neustále, objevuje se jen v situacích, kdy usoudí, že potřebujete pomoc a na oplátku potřebuje od vás ochránit před velkým mechanickým létajícím monstrem. Bojovat s Elizabeth po boku je... řekněme to tak, že víme, že na nás prezentace byla narafičená. Že měla vyvolat pusu otevřenou do O a výdech „uííííááááááá!“ Ale stejně jsme na to skočili. Tři situace poví víc než stovky slov:

Náš člověk čelí přesile, kterou není moc schopen ustřílet. Přibíhá Elizabeth a vyvolává nad houfem nepřátel klimatickou změnu, kterou aktivujete použitím blesku – a náhle je tu malá lokální bouřka, pod kterou nic nepřežije.

Jindy je tu opět přesila. Střílí se jako za druhé světové. Elizabeth silou vůle zdvihá kovové předměty v okolí, staví z nich jakousi bariéru, která se rozžhavuje do ruda a vy jí hodíte s pomocí telekineze na nepřátele.

A tentokrát je tu ohromná bestie ne nepodobná Velkému tátovi z Bioshocku. Stojí na mostě a... nepustí. Dokonce vezme do rukou poblíž pokukujícího koně a používá ho jako munici. Asi nemá smysl popisovat, jak dobře se s křehkou dívkou spolupracuje na zbourání mostu.

Obecně by se dalo říci, že Elizabeth má podobné schopnosti jako hlavní hrdina, jen mnohonásobně zesílené. Nebude Elikou Prince z Persie ani žádným podobným následovníkem, ale opravdu se bude chovat jako samostatně uvažující jednotka.

Záruka kvality

Ken Levine v rozhovoru přiznal, že ukázka, kterou jsme viděli byla schválně naplněna akcí. Infinite obsahuje mnohem více motivů a aktivit, než jen pouhé střílení, ale jejich předvedení by zabralo mnohem více času. V současné době pracují vývojáři na správném vybudování celé Kolumbie a na jejím odladění. V průběhu následujících měsíců budou uvolňovat některé informace, ale teprve příští rok se dozvíme něco zásadnějšího. Strach, že by Infinite zradila Bioshock, ale není podle Kena Levina na místě: „Dělám hru podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nepřistupuji na kompromisy a prosadím si svou.“ Tak zněla slova na konci rozhovoru, jehož úryvek můžete vidět ve čtvrtečním souhrnném videu.

A víte co?

My tomu člověku s velkou hlavou věříme. Stejně jako Marie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama