Beyond The Wire Článek Beyond The Wire - dojmy z předběžného přístupu

Beyond The Wire - dojmy z předběžného přístupu

Radek Raudenský

Radek Raudenský

10. 11. 2020 15:55
Reklama

Ten zvuk je jako šeptání partnera při milování. Pištění střel artilerie dopadajících na zákopy našich nepřátel je jasné znamení, že se máme zvednout a jít do útoku. Jakmile pískání létajících pum ustálo, zaznělo jiné pískání – byly to píšťalky našich generálů, které značily začátek útoku. Počty vojáků jsou mizivé a další posily už nedostaneme. Je to naše jediná šance.

Desítky vojáků se s pištěním zvedly ze zákopů a běžely vstříc nepřátelskému území. Artilerie ale očividně nebyla tak úspěšná, jak jsme si mysleli. Za kouřem se začala ozývat střelba a břinčení železa. Kulometné hnízdo polibek výbušných bomb nedostalo a za písečnými pytli se začalo pálit do naší útočné čety. Vojáci začali padat jako hrušky. Voják po mé pravici zmizel. V mžitku se podívám za sebe a vidím, jak leží na zemi v kaluži krve. Nemůžu se ale vrátit. Na svou pušku nasazuji bajonet a běžím dál. Střely létají všude okolo mě, až si jedna z nich najde místo i v mé hrudi. Padnu na zem. Nepočítám s tím, že by mě někdo zachránil. Moji spolubojovníci mě překračují a z jejich úst slyším charakteristický řev „LEEEEEEEEEEROOOOY JENKINS“. Mačkám klávesu F a respawnuji se.

SIMULÁTOR BOLESTI

Žánr stříleček je rozmanitý jako málokterý jiný. I když si pod pojmem střílečka typicky představíme zběsilou hratelnost Call of Duty, ne každý má rád jen bezhlavé pálení po nepřátelích. V určitém smyslu je střílečka i battle royale. Střílečkou může být GTA a střílečkou je taktéž Squad, hra vydávaná Offworld Industries, která si zakládá na simulaci reálného boje, podobně jako česká Arma. Squad je ale mnohem lépe optimalizovaný a k žánru přistupuje zase trochu jinak.

Pokud nejste fanouškem střílečkových simulátorů jako jsou již zmíněné Squad, Post Scriptum nebo Arma, Beyond The Wire váš názor určitě nezmění.

Offworld Industries se ale rozhodlo engine Squadu propůjčit i dalším studiím, které chtějí tvořit realistické simulátory. Díky tomu vzniklo už před dvěma lety Post Scriptum z druhé světové války a teprve nedávno i Beyond The Wire z první světové války. A právě o něm se budeme dnes bavit.

DŘEVO V BLÁTĚ

Hned na začátek si musíme něco ujasnit. Pokud nejste fanouškem střílečkových simulátorů jako jsou již zmíněné Squad, Post Scriptum nebo Arma, Beyond The Wire váš názor určitě nezmění. Díky enginu Squad je totiž Beyond The Wire prakticky stejný jako moderní kolega, pouze mění zasazení. Ve své podstatě je to ale dobře.

Podobných her se totiž na Steamu povaluje hned několik, trápí je ale spousta problémů, které se Beyond The Wire vyhýbají. Graficky hra neurazí, mapy jsou detailní a velmi realisticky zpracované, a to samé můžeme říct i o zvucích. Optimalizace je na velmi dobré úrovni a hra si drží stabilní snímkovou frekvenci. Problémy nastávají až při velmi vypjatých soubojích, kdy se na malé části mapy řeže až sto hráčů. Právě to je počet bojovníků, které Beyond the Wire na mapu vypouští.

Co se samotné hry týče, základní premisu jsme už naznačili. Beyond the Wire se odehrává v období první světové války a chce vám přinést co nejrealističtější zážitek. Jednotlivé bitvy začínají výběrem čety, kterou budete prezentovat – každá strana má své generály, kulometný tým, artilerii, průzkumníky a klasickou pěchotu. Ve všech případech mají členové své typické vybavení a také určitou úlohu v boji. Automatické zbraně zde rozhodně nehledejte – kromě kulometného hnízda může kulometem disponovat pouze jeden zástupce pěchoty.

Osamoceni se v Beyond the Wire prostě bavit nebudete.

Právě rozložení rolí skrze celý tým nemusí být pro některé hráče dvakrát zábavné. Samozřejmě – ve většině případů na vás stejně připadne pěchota, pokud ale nebudete poslouchat svého nadřízeného, ocitnete se bez spoluhráčů. A věřte, že osamoceni se v Beyond the Wire prostě bavit nebudete. Je to právě roleplay, co z her jako je Squad nebo Beyond The Wire dělá tak oblíbené simulátory. Pokud vás nebaví „hraní si na vojáčky“, můžete jít o dům dál.

SMRT ČEKÁ VŠUDE

Boj samotný je velmi nekompromisní. Nemůžete jen tak naběhnout do zákopu a zabít pět hráčů. Jedna kulka do těla znamená rychlou smrt. Střílení z pušky není nic jednoduchého a každé stisknutí spouště si pečlivě rozmýšlíte. I kvůli tomu, že na větší vzdálenosti nemusíte rozeznat člena svého týmu od nepřátel. Naštěstí se po chvíli nad postavou objevuje jmenovka a vývojáři tím pádem nejsou tak krutí jako třeba… autoři Tarkovu.

Oproti příbuzným hrám Beyond The Wire zvládá i pohyb postavy. Ten je plynulý, nepůsobí kostrbatě a hraní zbytečně nekomplikuje. Vše má ale svá pravidla, a i váš pohyb nesmí být nahodilý. Každou partu hráčů má na starosti Squad Leader, jehož úkolem je poslouchat generála a pokud možno korigovat své svěřence. Dodržování strategie je zde extrémně důležité a dobře sehraná šestičlenná skupina může rozevlátý padesátičlenný tým zničit zneužitím slabin.

Velká síla Squadu a tím pádem i Beyond The Wire tkví ve voice chatu. Pokud narazíte na správný server, a ještě lépe na dobrou skupinu, je atmosféra boje neskutečná. Komunikace pomocí vysílačky s bratry ve zbrani ve skupině je extrémně důležitá pro strategii, s ostatními hráči ale můžete mluvit pouze na vzdálenost doslechu. Když se tak vydáte do útoku a pošlapete ležícího spolubojovníka, který řve „HELP ME IM BLEEDING“, je téměř nemožné ho nechat jen tak bez povšimnutí. Nemusíte ale hru brát nutně vážně, i vtipné výkřiky a trollení určitým způsobem ozvláštňují váš zážitek ze hry.

SOUHRN

Ve finále přináší Beyond The Wire už v předběžném přístupu skvělý zážitek, ale pouze pro ty, kteří už ví, co očekávat. Akce zde nechybí, ale je to jiný typ, než na jaký jsme zvyklí z Call of Duty. Je to akce postavená na strategii, na strachu o svojí pozici a svůj život. Pro fanoušky takové zábavy hra přináší optimalizovaný zážitek, kterému prozatím chybí bohatší obsah – v předběžném přístupu to ale nelze vnímat jako velký mínus, protože pevně věřím, že vývojáři další mapy, zbraně a vybavení ještě přinesou. Z mého pohledu jde o dalšího skvělého nástupce „Squad her“, který si své fanoušky najde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama