Borderlands Článek BByznys: Take-Two mezi nebem a peklem

BByznys: Take-Two mezi nebem a peklem

Blixa

Blixa

15. 7. 2009 22:34 1
Reklama

Loni touto dobou se o osudu amerického distributora Take-Two Interactive mluvilo snad všude. Tři měsíce po vydání Grand Theft Auto IV a pět měsíců po nabídce na převzetí od Electronic Arts se napjatě čekalo na výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku, který v případě Take-Two končí 31. července. Už výsledky z druhého čtvrtletí byly vynikající a především díky vydání GTA IV se čistý výnos vytáhl na 540 miliónů dolarů. Když pak začátkem září vyšlo najevo, že ve třetím čtvrtletí vydělala firma skoro o šedesát miliónů dolarů více, než se očekávalo, bylo již pravděpodobné, že nabídka na převzetí od EA skončí pod stolem. 26 dolarů za akcii nebyla samozřejmě špatná nabídka, ale EA podcenili zájem, který měli hlavní akcionáři firmy v čele se Zelnick Media v oblasti herního byznysu. Šéf společnosti Strauss Zelnick tehdy učinil mnoho sebevědomých prohlášení, mimo jiné i o tom, že Take-Two již nebude „firmou jedné hry“, a že její závislost na značce GTA se stane minulostí.

A jak vypadá situace nyní? Akcie šly dolů již po odmítnutí nabídky od EA, to se dalo koneckonců čekat. Postupem času se vyhrabaly až na 10 dolarů za jednu a nyní opět poklesly. Důvodem je úterní aktualizace odhadu finančních výsledků. Jak už jste si mohli přečíst i na Hrej, Take-Two v této aktualizaci mimo jiné ohlásili, že jejich největší aktuálně oznámené hity, tedy Bioshock II, Mafia II, Max Payne III a Red Dead: Redemption vyjdou až v první polovině fiskálního roku 2010. V klasickém kalendářním měření to znamená, že pod hlavičkou 2K Games vyjdou tyto čtyři hry v období někdy mezi listopadem 2009 a dubnem 2010. Zástupci Take-Two se zároveň nechali slyšet, že ve fiskálním roce 2010 nemáme čekat plnohodnotné pokračování v sérii Grand Theft Auto, a že v tomto směru se můžeme těšit „jen“ na novou stahovatelnou epizodu pro GTA IV a standalone verzi obou přídavků, která vyjde v normálním krabicovém provedení.

2009: odepsaný rok

To, co vypadá na první pohled překvapivě a ne zcela logicky, dává při bližším rozboru mnohem větší smysl. Zelnick a jeho lidé už velmi dobře vědí, že fiskální rok 2009 nezachrání, ani kdyby vydali Bioshock II v původně plánovaném termínu (Mafia II nebyla na fiskál 2009 plánována již před půl rokem, takže zde se vlastně o žádný posun nejedná). Zatímco původní (dva měsíce starý) odhad hovořil o čistých výnosech 145 165 miliónů za třetí a 420 500 miliónech za čtvrté fiskální čtvrtletí, čerstvá korekce snižuje první částku o nějakých dvacet a druhou skoro o sto miliónů dolarů. To je samozřejmě dost velký sešup a to nemluvím o tom, že v porovnání se stejnými obdobími loňského roku jde o řád nižší čísla. A aby toho nebylo málo, Take-Two bude pravděpodobně již ve třetím kvartálu po sobě ve ztrátě. Ta činila v prvním čtvrtletí 50 a ve druhém 10 miliónů dolarů, přičemž ve třetím kvartálu ji lze očekávat rovněž.

2010: protikrizový herní balíček

Strategie Strausse Zelnicka je tudíž zřejmá. Rok 2009 bude zakončen ve ztrátě a s mnohem nižším obratem než se původně očekávalo. Neúspěch se odůvodní vnějšími problémy (jak naznačují již výroky z tradičního „conference call“) a ekonomickou krizí. Koneckonců, akcionáři Take-Two jsou na podobné propady v roce po vydání nového GTA již zvyklí. Rok 2010 pak bude sázkou na jednu kartu. Nevyjde nové Grand Theft Auto a tuto očekávanou finanční jistotu se bude Zelnick snažit nahradit rozptýlenějším a pestřejším portfoliem v čele s Maxem Paynem, Mafií, Bioshockem a pravděpodobně i dalšími tituly (nová Civilizace?, tajemný Agent od Rockstaru?... uvidíme). Co se týče GTA, nemá Take-Two kam spěchat. Koncept stažitelných přídavků vypadá více než životaschopně a vydání krabicové standalone verze v podstatě supluje dřívější Vice City a San Andreas s mnohem menšími náklady na vývoj. Bratři Houserové a další klíčoví lidé v týmu Rockstar North pár měsíců po odmítnutí nabídky EA podepsali nové zaměstnanecké smlouvy a budou v Take-Two působit minimálně do konce ledna 2012. Na vytvoření GTA V mají tedy dostatek času a Zelnick má teoreticky zajištěné příjmy předem i pro fiskální rok 2011, kdy by nové GTA již mělo podle všeho vyjít.

Kupujte akcie, nebudou

Mimochodem, pokud jste někdy koketovali s myšlenkou nákupu akcií herní firmy, máte nyní zajímavou příležitost. Akcie Take-Two se v době psaní tohoto článku pohybují na úrovni 8,1 dolaru a i úroveň kurzu dolaru ke koruně není špatná. Pokles akcií po ohlášení zpoždění velkých her je navíc normální a Take-Two je momentálně finančně zabezpečenou firmou, která nemusí navyšovat kapitál a na provoz a investice má vyhrazeno přes 180 miliónů dolarů. A pokud nepočítáte s okamžitou návratností a počkáte si na průběh fiskálního roku 2010, je velice pravděpodobné, že hodnota akcií poroste. Sice pravděpodobně ne až na 25 dolarů jako tomu bylo v době nabídky od EA, ale kdoví – třeba se po nějaké době objeví nový zájemce o koupi. Současná politika Take-Two totiž dává smysl a firma již nemusí platit za pouhého nositele brandu Grand Theft Auto, ale za sebevědomého distributora s širokým a zajímavým portfoliem her.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama