Battlestations: Midway Recenze Battlestations: Midway (Xbox 360)

Battlestations: Midway (Xbox 360)

michal.jonas

michal.jonas

1. 2. 2007 23:36 6
Reklama

Battlestations: Midway (dále jen BM) evokuje vzpomínky na arkádový letecký simulátor Blazing Angels: Squadrons of WWII, který se také odehrával během 2. světové války, byť v jiném prostředí. Styl ovládání letounů je totiž v BM a Blazing Angels prakticky totožný. BM toho však nabízí daleko více, než jen poletování po obloze nad tichomořským bojištěm.

BM se snaží míchat dohromady rovnou dva žánry, tedy válečnou arkádu a v minoritní míře i strategii, což pro někoho může být svatá kombinace, zatímco jiný by se zase raději věnoval jen akci. Bohužel pro obě strany si zde nemůžete vybrat jen jednu z těchto složek. Základem úspěchu v této hře je totiž co nejlepší kombinace přímého řízení strojů a velení spřáteleným jednotkám.

Historická přesnost

Battlestations: Midway (Xbox 360)
i Zdroj: Hrej.cz
I když je BM víceméně čistokrevná válečná arkáda, tak zobrazuje skutečné historické události. V hlavní americké kampani (za Japonce hrát nelze) tak začínáte v kůži několika vojáků, jenž slouží na základně Pearl Harbor zrovna v době jejího přepadení. V necelém tuctu na sebe navazujících úrovní se poté probijete až k závěrečnému finále bitvy o Midway. Podobně jako u Condemned, potěší i zde svobodná volba tří obtížností před každou misí. Kampaň je však extrémně krátká, když většinu úrovní, po osvojení si ovládání, splníte klidně i za méně než deset minut, tedy alespoň na začátku kampaně. V pozdějších fázích naštěstí obtížnost vzroste.

Jedenáct je šťastné číslo

Ovládání strategické části, tedy řízení ostatních jednotek, je docela nepřehledné, protože se namapování tlačítek u různých bojových prostředku částečně liší. Proto vám zcela určitě přijde vhod podrobný tutoriál s komentářem a titulky, který vás v jedenácti lekcích seznámí se základy řízení všech hlavních tříd bojových prostředků a částečně také s ovládáním podřízených jednotek. Poslední offline režim je zdaleka nejtěžší. Jedná se o 11 samostatných akčních misí s letadly, plavidly a ponorkami, v nichž se však nepřítel chová o poznání inteligentněji, než v kampani.


Řidičák na všechno

Battlestations: Midway (Xbox 360)
i Zdroj: Hrej.cz
V BM si vyzkoušíte řízení mnoha typů reálných lodí (torpédové čluny, torpédoborce, křižníky, bitevní lodě a letadlové nosiče), letadel (stíhačky, taktické i strategické bombardéry) a ponorek. Jejich ovládání je poplatné arkádě, kdy vedle nastavování rychlosti a směru u ponorky kontrolujete už jen hloubku ponoru. Jestliže jsou letouny vyzbrojeny standardním kulometem, popř. bombami a torpédy, tak větší lodě disponují i hlubinnými náložemi, protiletadlovými flaky a samozřejmě i palubním dělostřelectvem. Do všech zbraní se můžete okamžitě přepínat, přičemž zaměřování se děje vždy pouze z pohledu třetí osoby, což je také po hříchu jediná kamera ve hře. U plavidel je k dispozici ještě zaměřovací dalekohled, popř. ponorkový periskop a letouny mají zoom, kdy se kamera umístí před letoun. Nicméně, pohled přímo z kokpitu letounu, jak je k vidění na velmi pěkných a stylových in-game videoukázkách, by rozhodně neuškodil.

Letiště od geometrů

Daleko větším problémem je však absence pohledu na bombardovaný cíl po shození bomb, či torpéda, protože takto nemáte ani ponětí o úspěšnosti své akce a  musíte se tak nuceně natočit kamerou za bombardér, což je velmi nepohodlné a nepřesné i díky přílišné citlivosti páčky směřující pohled. Pochvalu si zaslouží fotorealistická, byť statická obloha i detailní provedení letadel a pilota, ovšem povrch krajiny a plavidla jsou hodně zjednodušeny. Např. geometricky přesné rozmístění objektů letišť je doslova k smíchu, stejně jako nepatřičné házení vrtule, která tak vytváří oválný stroboskopický efekt, což je v reálu holý nesmysl.

Až moc klidné moře

Battlestations: Midway (Xbox 360)
i Zdroj: Hrej.cz
Zpracování moře je také zcela průměrné, takže bychom se v něm rozhodně nechtěli vykoupat, nota bene když pod hladinou neexistuje, kromě několika odstínů modré, vůbec nic dalšího!  Pořádných vln od velkých lodí se také nedočkáte, takže matračky nechejte doma. Zcela chybí animace vynoření u ponorek, které v reálu přeci jenom alespoň malý vír na hladině vytvoří a potopení zasažené lodi si všimnete skoro až když se nad ní poklidně zavře hladina. Nicméně, na palubách se alespoň pohybuje osádka, která je však složená z náhodně generovaných panáčků.

Sílu vibrací výborně demonstrují otřesy ponorky z hlubinných náloží, nebo střelba z hlavňových zbraní plavidel. Ponorky jsou ale snad až příliš omezovány spotřebou vzduchu, která vystačí vždy jen na několik minut ponoru. Jakmile vyprší limit, tak se ponorka sama vynoří klidně přímo před nepřátelský torpédoborec, nebo mu narazí přímo do trupu! To je pak samozřejmě s celou ponorku okamžitě amen.

A něco pro stratégy

Battlestations: Midway (Xbox 360)
i Zdroj: Hrej.cz
Strategické velení probíhá hlavně skrze přehlednou schématickou mapu bojiště, zobrazující všechny jednotky, dosahy radarů i sonarů a hlavní cíle dané mise. Jedním tlačítkem lze zadávat cíle útoku spolubojovníkům i přímo v boji, dále lze jednotky spojovat do eskader a letek, nebo zadávat hlídkování v určité oblasti. Podobně lze volit i chování vůči nepřátelům, popř. odvolání z bojové akce. Zejména v pozdějších úrovních ale nebudete stíhat navádět jednotky a ještě sami útočit, protože kolegové ve skupině rádi útočí jen na jeden cíl, zatímco ostatních si nevšímají. Proto je manuální přidělování cílů pro útok nezbytné a někdy i otravné.

Aby toho nebylo málo, tak v bitevní vřavě musíte ještě opravovat plavidla a hasit požáry, čímž zpomalíte destrukci vašich lodí a ponorek, které to schytaly od nepřátel. Zcela opravit plavidlo však nelze. Velmi povedená je ale podrobná encyklopedie všech šedesáti ve hře obsažených bojových prostředků, která trošku netradičně nahrazuje obrázky skvělými videosekvencemi ve stylu starých filmů. Ostatně podobné obrazové efekty si můžete navolit i při vlastní hře. Krásná orchestrální hudba, která hraní doprovází, se už stala u válečných her standardem, kterého se drží i BM.

Nedostatek posádek

Kampaň doplňuje pouze jediný online režim až pro osm hráčů, což nám přijde ve vztahu k nekonečným dálavám oceánu hodně málo. Podle počtu účastníků každý hráč ovládá jednu, nebo i více jednotek, včetně jejich strategického velení, jako v single kampani. Offline multiplayer byl zcela vypuštěn. Největší devízou hry tak zůstává možnost řízení velkého počtu řady bojových prostředků. Díky nutnosti stálého přepínání do opravovacího menu a občas chaotického velení spolubojovníků, budete mít skoro stále plné ruce práce, i když jinak náplň většiny misí tvoří poměrně nudné úkoly. Takže ve výsledku je BM jen mírně nadprůměrná válečná arkáda s rozporuplným strategickým prvkem, který sice může někomu sednout, ale většina z vás si na něm vyláme zuby.

Battlestations: Midway
Windows PC
Xbox Xbox 360

Verdikt

Poměrně zdařilý mix akce a strategie, který však kvůli mnoha kompromisům v obou částech působí nemastně neslaně. Není to ani kočka, ani pes.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jednoduché ovládání mnoha typů letadel, lodí i ponorek, stylová in-game videa a parádní encyklopedie výzbroje obou stran, atmosférická hudba, skvělé použití vibrací, podrobný tutoriál, samostatné mise a přehledná mapa.
Rozporuplná grafika, nereálné efekty a nicotné animace, kratinká kampaň, zbytečně frustrující samostatné mise, malý počet hráčů v jediném režimu online multiplayer módu, občas velký chaos v ovládání, chování ponorek při nedostatku vzduchu a neexistující prostředí pod hladinou.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama