Batman Forever Článek Batman: Her mám v šuplíku dost, synku

Batman: Her mám v šuplíku dost, synku

Ondřej Švára

Ondřej Švára

2. 9. 2009 22:31 2
Reklama

Veterán veteránů, hrdina hrdinů. Batman. Pěknou kolekci už musí mít ve své knihovničce sběratel, který si koupil všechny hry, v nichž se charismatický ochránce nevinných objevil. Dlouholetá hvězda komiksu a stříbrného plátna prožívá na stará kolena úspěšné videoherní období. Zatímco před rokem potěšil v Lego hříčce, letos má namířeno k metám nejvyšším.

A již všemi mastmi mazaný pardál vchází do námi zamluveného salonku! Pevná chůze, jistý pohled. Ano, je to pořád ten bodrý chlapík, byť se sedmi křížky na krku. Pohladí měkké křeslo, pevným stiskem ruky zdraví tazatele a před zraky užaslých návštěvníků kavárny ochutnává pocukrované pečivo.

První checkpoint

Mistře, posaďte se. Co k té svačině, vínko? Skotskou? Nebo snad ještě něco pikantnějšího pro povzbuzení chuti?
Ne, ne, příteli… nějaké lepší tekuté štěstí už pro mě nemá cenu otvírat. Piju i lihobenzin.

Ach tak.
Pane redaktore, dneska to ještě roztočíme!

Batman: Her mám v šuplíku dost, synku
i Zdroj: Hrej.cz
Tedy dobrá… Snad do té doby stihneme zodpovědět pár otázek. Pokud bychom měli společně hovořit o vaší filmové kariéře, strávili bychom tu spolu několik příjemných hodin. Ale když jsem si dělal přípravu k rozhovoru, zjistil jsem, že výčet vašich rolí ve videohrách je rovněž úctyhodný, souhlasíte?
Nějaký dobrák to nedávno spočítal. Byl jste to vy? Nuže, objevil jsem se asi ve dvaceti hrách od osmibitů až po současné konzole. Za svou herní kariéru se věru nestydím, sem tam se sice objevily slabší i velmi slabé kousky, ale ty kvalitnější převažovaly.

Co si tak na začátek připomenout osmdesátá léta a vaše videoherní začátky? Mám na mysli vaši vůbec první hru z roku 1986 s jednoduchým názvem Batman…
Víte, když si na ni vzpomenu, je mi skoro do breku [Batman si dolévá sklenku] . To byla tehdá taková šupa! Ocean s ní sklízel pochvalná hodnocení napříč tehdejšími osmibity jako ZX Spectrum, MSX či Amstrad CPC. Bylo to taky v roce, kdy Frank Miller napsal Návrat temného rytíře. Hra vycházela z mých starších komiksů a měl jsem tam zachránit Robina, který byl unesen, když opravoval Batmobile. Do hry jsme jako jedni z prvních implementovali systém čekpointů, tak jak je znáte dnes. Engine si pamatoval určité pozice, a tak když jste zemřeli, nevraceli jste se na začátek, ale do uloženého místa.

Na PC jste se objevil kdy?
Hned za dva roky s Batman: The Caped Crusader. Vyšlo to tehdy i pro Amigu, Atari i C64. Společnost mi tu dělali Tučnák s Jokerem. Kvůli nim se hra rozdělila na dvě samostatně hratelné části. Byla to taková arkádová mlátička ve stylu „sejmi je všechny“, určitě agresivnější záležitost než předchůdce. Nejenže už jsem byl tady pěkně barevný jako v komiksu, ale vývojáři na základě komiksového stylu vytvořili i jednotlivé scénické předěly. Fakt paráda. Také jedna z mých skvělých her. [Batman si nalévá novou sklenku a kapesníčkem si otírá nostalgií zvlhlé oči.] Pane redaktore, dneska to roztočíme!

Jistě... A pak šel do kin legendární snímek Tima Burtona, pamatujete?
Jo a hned k tomu vyšla hra v několika verzích na všechno možné včetně Game Boye. Trochu jsem tehdy hlavně na NESíčku soupeřil s Želvami Ninja a mám na tu hru smíšené vzpomínky. Byl to spíš takový steam punk s Batmanem v hlavní roli. Zabíjím tam roboty, mutanty a jsem fialovej! Docela jsem si taky pošramotil pověst na konci NES verze, když shazuju Jokera z báně. Já přece lidi, byť svině, nezabíjím.

Průšvih na PSX

Batman: Her mám v šuplíku dost, synku
i Zdroj: Hrej.cz
Také jste tam zachraňoval Robina?
Já už vám ani nevím. Ale na toho kluka ušatého mám hodně špatné vzpomínky z devadesátého osmého. To jsme si oba zahráli v Batman & Robin na PlayStation. No děs. Jestli tenkrát někdo tušil, že to bude ještě větší blbost než ten film od Schumachera, tak se dočkal. Nevím, co dodat. Jedno z mých nejhorších angažmá. [Hrdina se zachmuřeně dívá do vyprázdněné skleničky]

Bylo to horší než Batman Beyond: Return of the Joker?
Asi ano, ale tohle byla taky pěkná „chuťovka“. Vyšlo to v roce 2000 a byla to jedna z nejblbějších her pro Nintendo 64. Přitom Batman Beyond byl můj docela parádní kreslený seriál a ani stejnojmenný film nebyl špatný. Víte, v čem byl problém? Špatně se to ovládalo, hnusně to vypadalo a bylo to strašně krátké. Prosím vás, už mě nemučte a cvrkněte mi ještě trochu té vody z akumulátoru.

Tak říkáme levné české kořalce, pane.
Člověk musí být na sebe tvrdý.

Když už jsme se tak uvolnili, vzpomenete si na nějakou „ujetinu“ z vašeho repertoáru?
To zas nemusím tak dlouho pátrat v paměti, synku. Loňský Lego Batman: The Video Game je zvláštní a přitom dost dobrá hra. Kdo by si nechtěl zkusit rozsekat Gotham City na stavebnici? Stylová grafika, příjemná hratelnost, tohle nebyla jen blbinka pro děti. Také jsem slyšel, že je to jedna z nejlepších Lego her. No, přít se nebudu.

Také jste se nevyhýbal handheldům, na neúspěšné Atari Lynx vám vyšel třeba Batman Returns.
Úspěch jsem zaznamenal především na Gameboyi. Například pro Color verzi vyšel v roce 2001 Chaos in Gotham a nikdo si nestěžoval.

Přistupme ještě k...
A co vy v Českoslovakánsku, umíte to roztočit?

Mistře, mám ještě jednu otázku na…

Batman už nereaguje. Opíraje se do ušáku klimbá, spí… „Robine, ty můj janku!“, ozývá se tlumené brumlání z křesla. Hrdina vyrazil za snovým dobrodružstvím, redaktor zavírá lahev karbolu, zhasíná lampičku a zakrývá veterána larisou. Pane Batmane, doufáme, že s Arkham Asylum to tedy pořádně roztočíme!..

Batmanova herní kariéra

osmdesátá léta:
Batman (1986, Armstrad CPC, ZX Spectrum, MSX)
Batman: The Caped Crusader (1988, APL2, C64, CPC, PC, ST, ZX)
Batman (1990, ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC, Commodore Amiga, Atari ST, IBM PC, NES, Genesis)

devadesátá léta:
Batman: Return of the Joker (1991-1992NES, GB, Genesis)
Batman: The Movie Arcade (1991, automatovka)
Batman Returns (1993, NES, SNES, PC, Genesis, Master System, Sega CD, Game Gear, Lynx)
Batman: The Animated Series (1993, Game Boy)
The Adventures of Batman & Robin (1994, SNES, Genesis, Sega CD, Game Gear)
Batman Forever (1996, NES, Genesis, Game Boy, Game Gear, PC)
Batman Forever: The Arcade Game (1996, automat, PlayStation, Sega Saturn, PC)
Batman & Robin (1997, PlayStation)

nové století:
Batman Beyond: Return of the Joker (2000, PlayStation, Nintendo 64, Game Boy Color)
Batman: Chaos in Gotham (2001, Game Boy Color)
Batman: Gotham City Racer (2001, PlayStation)
Batman Vengeance (2001, Xbox, Gamecube, PlayStation 2, Game Boy Advance, PC)
Batman: Dark Tomorrow (2003, GameCube, Xbox)
Batman: Toxic Chill (2003, PC, Mac)
Batman: Rise of Sin Tzu (2004, GameCube, PS2, Xbox, Game Boy Advance)
Batman Begins (2005, Xbox, GameCube, PS2, Game Boy Advance)
Lego Batman: The Video Game (2008, PS2, PS3, PSP, Xbox 360, Nintendo DS, Wii)
Batman: Arkham Asylum (2009, Xbox 360, PS3, PC)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama