Batman: Arkham Origins Článek Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins

Jiří Bigas

Jiří Bigas

19. 10. 2013 22:26 3
Reklama

Na hře Batman: Arkham Origins, jejíž příběh se odehrává pět let před událostmi z Arkham Asylum, nepracují původní vývojáři z týmu Rocksteady Studios. Pro někoho je to informace zásadní, někdo ji bere s nadhledem, montrealské studio Warner Bros. Games se nicméně snažií, aby zahnalo naše obavy stran kvalit hry. Sami jsme si mohli nového Batmana krátce osahat a pevně doufáme, že Arkham Origins dostojí vysoko nastavené laťce a nestane se jen pokračováním druhé kategorie, která má fanouškům ukrátit čekání na next-gen Batmana od Rocksteady.

Na kordy s Gordonem

Zatímco v minulých dílech hráli prim super padouši, které znají i sváteční čtenáři komiksu, tentokrát se vývojáři nebáli zašátrat trochu hlouběji v batmanovském universu, a ve hře se tak objeví celá plejáda postav, které se nepředstavily v žádné z filmových adaptací. Batmanovým hlavním cílem bude Black Mask, který během vánočních svátků přiláká do Gothamu osm dalších slavných lotrů s jediným cílem – zabít Batmana. Budou mezi nimi takoví výtečníci jako Penguin, Bane, Joker, Mad Hatter, Deathstroke nebo třeba Firefly. Bruce Wayne se bude nakonec muset utkat se všemi, přežít pokusy o svou likvidaci a dopadnout Black Maska. Jak sami vývojáři zdůrazňují, toto bude noc, kdy se z Bruce, mnohem mladšího, impulzivnějšího a méně zkušeného, stane Temný rytíř. Nebude to přitom mít vůbec lehké. Po krku mu vedle kriminálníků půjde i gothamská policie včetně kapitána Gordona, který stejně jako zbytek strážců zákona zatím zdaleka nechová k Batmanovi takové sympatie, jak jsme zvyklí.

K velké lítosti fanoušků se změnilo i obsazení dabingu. Vývojáři tvrdí, že to bylo nezbytné proto, aby zdůraznili, že máme co dočinění s trochu jinými postavami než doposud. Nezbývá tak než doufat, že Kevin Conroy coby Batman a Mark Hamill jako Joker se opět vrátí v některém z příštích dílů. Dost ale o příběhu a dabingu, pojďme se podívat na to, jak se nový Batman hraje. Ukázka nás zavedla na Pioneers Bridge, kde se Batman musí vypořádat s pyromaniakem jménem Firefly, který hrozí celý most vyhodit do povětří. Bruce tak pátrá po náložích, přičemž mu cestu už tradičně komplikují porůznu vybavení kriminálníci. Vývojáři nám ukázali poměrně klasickou hratelnost, která se nám tak líbila v případě přechozích dvou her. Batman používá své gadgety, útočí ze stínu a ve vhodný okamžik zasadí rozhodující úder. Naneštěstí se nám zdálo, že opět přibylo soubojů a nepřátel na úkor řešení hádanek a detektivní práce. Vývojáři nám však slíbili, že nebudeme o tuto část ochuzeni, a tak nezbývá než doufat, že akci dali v ukázce přednost díky její přímočarosti, která se na prezentace jednoduše hodí.

Nové hračky

Kupříkladu již zmíněný Firefly pocuchá Batmana díky svému špičkovému vybavení. Používá jetpack, plamenomet i výbušné granáty. Bruce ale dokáže s padouchy držet krok, neboť i on má v šatníků nejen nové kostýmy, ale také několik originálních důmyslných hráček. Z netopýří jeskyně, která nebude tentokrát ve hře chybět, si Batman do Gothamu přinese třeba shock gloves nebo remote claw. Prvně zmíněné rukavice se nabíjí energií během soubojů a dovolují Batmanovi zaútočit i na nepřátele vybavené elektrickým obuškem. Jakmile nahromadí veškerou sílu, lze s nimi rozdat pár pořádně šokujících úderů. Remote claw zase dovoluje spojit dva různé předměty v lokaci jedním lanem. Batman si tak může vytvořit cestu mezi dvěma vysutými body, ale třeba i přitáhnout dva nepřátele k sobě a tím je omráčit, anebo nechat srazit padoucha kupříkladu hasicím přístrojem.

Mezi zajímavosti patří i akční mód 1 vs. 100, v němž, jak už ostatně název napovídá, se Batman musí v jediné aréně postavit stovce stále silnějších záporáků. Ačkoli to není zrovna ten nejoriginálnější mód, který si dokážeme představit, musíme uznat, že se hraje docela dobře. A vedle Batmana si jej budeme moci zkusit pokořit ještě minimálně za antihrdinu jménem Deathstroke, kterého jsme ostatně dostali do rukou i my. Novinkou je rovněž multiplayer, který si v arkhamské trilogii odbývá svou permiéru. V něm se proti sobě postaví Joker a Bane spolu se svými poskoky. O jeho kvalitách vám zatím ale bohužel nic prozradit nemůžeme, neboť jsme jej neokusili. Necháme na vás, jestli je zárukou kvality skutečnost, že se o hru více hráčů stará studio Splash Damage, které má na kontě celou řadu multiplayerových akcí v čele s proslulým Enemy Territory. Na pohled pak hra i díky využití dosluhujícího Unreal Enginu třetí generace vypadá zcela stejně jako poslední dva díly - ani lépe, ani hůře. Batman: Arkham Origins totiž vychází pouze na PC, X360, PS3 a Wii U, Xboxu One a PS4 se vyhne. Vydání hry bylo původně nastaveno na 25. října, toto datum ale bohužel platí pouze pro konzole, na počítačích a Wii U si zahrajeme až o čtrnáct dní později.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama