Australský politik se snaží o regulaci lootboxů. Pokud návrh projde, hry s podobnými mechanismy budou jen pro dospělé
i Zdroj: Activision
Byznys Novinka Australský politik se snaží o regulaci lootboxů. Pokud návrh projde, hry s podobnými mechanismy budou jen pro dospělé

Australský politik se snaží o regulaci lootboxů. Pokud návrh projde, hry s podobnými mechanismy budou jen pro dospělé

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 11. 2022 13:38

Nezávislý federální zástupce Andrew Wilkie předložil australskému parlamentu návrh zákona, dle kterého by byly mechanismy lootboxů postaveny na roveň gamblingu. Podobně jako v Nizozemí nebo Belgii by tak bylo výrazně složitější podobné tituly v zemi prodávat. Dle návrhu by měly být tituly s náhodnými odměnami za mikrotransakce dostupné od 18 let a zároveň vybaveny varovnými značkami.

Reklama

  • V australském parlamentu dojde k projednání zákona zpřísňujícího regulaci lootboxů 
  • Jde hlavně o hry přístupné dětem, například sporty
  • Dotčené tituly by měly být 18+, nést speciální varování a v nejhorších případech by vůbec nesměly v Austrálii vyjít

Wilkie argumentuje tím, že podobné mechanismy můžou být velmi nebezpečné pro rozvoj dětí a mládeže, které si tak při hraní osvojují gamblingové návyky. Austrálie je navíc z hlediska her tradičně velmi konzervativní zemí, především v souvislosti s užíváním virtuálních drog nebo výskytem sexu. V posledních letech ale došlo k zásadní reformaci zastaralých postupů, kterými se klasifikace her řídily a spousta dříve zakázaných her tak získala alespoň hodnocení jen pro dospělé.

Diablo Immortal nevyjde v Nizozemsku a Belgii kvůli lootboxům, jejich zpracování je protizákonné
i Zdroj: Blizzard

Diablo Immortal nevyjde v Nizozemsku a Belgii kvůli lootboxům, jejich zpracování je protizákonné

Diablo Immortal se chystá na svou velkou premiéru, hra ale ještě nevyšla a už se potýká s problémy. Jak se totiž ukazuje,…

31. 5. 2022 12:05

Návrh zákona podrobně vysvětluje, co vlastně lootbox je. Wilkie přímo nespecifikoval, kterých her by se změny týkaly nejvíce. Z praxe ale víme, že z podobných mechanismů výrazně těží třeba sportovní série FIFA nebo NBA 2K. Ve zmíněné Belgii například EA po přísné regulaci lootboxů úplně přestala prodávat prémiovou měnu FIFA points. Zdrojový článek na blogu Kotaku také zmiňuje Roblox, interaktivní platformu obrovsky populární mezi dětmi.

Část her by podle návrhu měla podléhat omezení pro dospělé s varováním, a některé by mohly být přímo zakázány. To už by podléhalo konkrétnímu vymezení podmínek ze strany klasifikační rady. Regulace by se pochopitelně týkala především her, které jsou z podstaty otevřené dětem, tedy třeba sportům. U stříleček s lootboxy by byl dopad mnohem menší.

Problematiku náhodných odměn dlouhodobě řeší i další evropské státy. Britská vláda se nedávno rozhodla lootboxy řešit mimo rámec zákonů o hazardu, ale vyčlenila specializovanou skupinu zabývající se jejich dopady na mladistvé. Nizozemci se postupně snaží už tak přísnou regulaci ještě zesílit a lootboxy úplně zakázat. Podobné snahy lze sledovat i u evropské asociace spotřebitelských sdružení (zahrnující český dTest).

Zástupce EA obhajuje lootboxy v sérii FIFA. Prý reflektují skutečný fotbal
i Zdroj: Hrej.cz

Zástupce EA obhajuje lootboxy v sérii FIFA. Prý reflektují skutečný fotbal

Jen málokdy se velké herní společnosti otevřeně vyjadřují k tak třaskavým tématům, jako jsou mikrotransakce a lootboxy.…

8. 10. 2021 20:54

Třeba EA ale dlouhodobě překvapení za skutečné peníze obhajuje a dokonce tvrdí, že je hráči FIFA milují.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama