Arma 3 Apex Recenze Arma 3 Apex

Arma 3 Apex

vaclavbednarhrej@seznam.cz

vaclavbednarhrej@seznam.cz

5. 8. 2016 10:00 5
Reklama

Kdesi v Jižním Pacifiku leží Tanoa. Malý tropický ráj složený z velkých i menších ostrovů je z velké části porostlý džunglí a posetý skalami i starými pevnostmi z dob světové války. Má rozlohu asi 100 čtverečních kilometrů a hlavním městem je Georgetown, kde kromě jinak obvyklých bungalovů najdete i nějaké ty výškové budovy a průmyslové areály. Protože je Tanoa trochu odříznutá od civilizace, největší dominanty ostrovů představují hlavně různé přístavy a letištní dráhy. Jak už to tak bývá, má tahle zemička vlastně jedinou vadu na kráse – své vlastní obyvatele. Jednání mezi vládními jednotkami a rebely nikam nevedou, a tak musí na scénu přijít NATO.

Jenže naivní dobráci ze Severoatlantické aliance s dlouhými Chinooky a širokými úsměvy zase jednou podcenili, jaké vosí hnízdo tenhle vidlákov ve skutečnosti je. Skrze přepadová komanda totiž do hry rázně vstoupí i asijské mocnosti a pochybné polovojenské instituce s děsivými plány nejen pro Tanou, ale pro celý region. A pokud se má zabránit tomu, aby umřela spousta lidí, bude muset umřít spousta jiných lidí. Tak nabít a odjistit!

VE ČTYŘECH SE TO LÉPE TÁHNE

Kampaň Apexu je pojatá jako kooperativní multiplayer, můžete tedy hrát buď s kamarády, nebo s náhodnými lidmi přes internet. Celkem čítá sedm misí, přičemž po dokončení jedné se celý tým automaticky posouvá do další, takže si můžete užít celé tažení v jedné partě. A rovnou se připravte, že to v duchu nejlepších tradic série mnohokrát koupíte a zůstanete ležet tváří v mokrém blátě. Budete bojovat v mlze, v lijáku i v černé noci, budete se nahánět s přesilou partyzánů v neprostupné džungli doslova na pár metrů, čekají vás zákeřná přepadení i nepodařené evakuace. Je to docela adrenalin a často se to odehrává potmě, pod palbou nebo v jinak ztížených podmínkách. Takže je potřeba přesná muška a opatrný postup, přesně jak to má být.

Nikdo nechce být ten, kdo bude mít na konci nejmíň killů a nejvíc úmrtí.

Mise můžete hrát v různém počtu hráčů nebo klidně i sami, přičemž obtížnost se automaticky mění podle velikosti týmu. A nebojte se, když umřete, nemusíte zbytek mise čekat nebo ji restartovat. Po nějaké půlminutě se objevíte znovu ve hře. Zní to možná jako rouhání, smrt má být smrt, tohle je přece Arma! Jenže v rámci kooperativního režimu, kde v misích neexistuje žádné ukládání ani checkpointy, to funguje. Tak jako tak je kulka v hlavě nepříjemná zkušenost a hřešit na respawn nebudete – přílišná neopatrnost vám brzy začne být trapná i vůči zbytku týmu, obzvlášť, pokud jsou v něm profíci. Nikdo nechce být ten, kdo bude mít na konci nejmíň killů a nejvíc úmrtí.

KOMORNĚJŠÍ PŘEDSTAVENÍ

Na druhé straně ovšem stojí fakt, že celou kampaň odehrajete za 3 nebo 4 hodiny a s výjimkou ovládání několika pickupů a dronů budete stále jen v roli pěšáka. Žádné vrtulníky, žádné tanky ani obrněné transportéry, žádné lodě ani letadla a vlastně ani žádné velké akce. Mise jsou přísně lineární a poměrně komorní, budete rádi, když občas zahlédnete vrtulník. Veškerá nová technika je vyhrazena pro blbnutí v editoru a v kampani hraje nanejvýš roli komparzu. Příběh navíc nepřináší žádné zajímavé zvraty, všechno už jsme viděli desetkrát. Pomáhá kampaň jakžtakž udržet pohromadě, ale z odstupu je děravý jako BVP po setkání s Abramsem. O nějakém vtažení do děje nebo širším kontextu nemůže být řeč.

Je také třeba říct, že i když můžete hrát mise sami, jako klasický singl to prostě nefunguje. Hra se chová stejně jako v multiplayeru, takže místo ukládání je tu respawn a v tomhle herním režimu už to docela vadí. Vytrácí se atmosféra i motivace. Proti vší té přesile je to navíc frustrující zážitek, obzvlášť, když nepomůže žádná těžší technika. Samostatný scénář End Game je tak vlastně jediná opravdová mise pro jednoho hráče v celé hře. Třeba ale právě díky tomu Apex konečně přivede k multiplayeru i hráče, kteří dosud hráli jen sólo. A nebo je definitivně odradí.

HRAČKY PRO POKROČILÉ

Všechno, co se nezužitkovalo v kampani, však jistě využije komunita při vytváření vlastních misí, modů a scénářů. Na hraní má velice rozsáhlý a detailní svět s množstvím zajímavých míst, která vyloženě burcují představivost k různým válečným scénářům. Jen se holt vždy musí najít někdo, kdo takovou příležitost využije, nebo se jí musíte chopit sami, když už to za vás neudělají vývojáři.

V Apexu mají premiéru rebelové známí jako Syndikát, lokální policisté Gendarmerie nebo mocná čínská komanda Viper.

Nová technika zahrnuje třeba působivé VTOL letouny s kolmým startem Xi'an a Blackfish (něco jako Osprey). Ty mohou převážet také menší vozidla a třeba je i vysazovat za letu. Další novinkou jsou lehká útočná vozidla Prowler a Qilin, offroad MB 4WD, civilní letadlo Caesar BTT, vodní skútry i úplně nové typy bezpilotních letounů. Inovace ve výbavě vojáků pak zahrnují třeba nové brýle pro noční vidění s různými režimy nebo nové útočné pušky, kulomety i samopaly s různými podivnými názvy, které je asi zbytečné přepisovat. Z frakcí mají svou premiéru v Apexu rebelové známí jako Syndikát, lokální policisté Gendarmerie nebo mocná čínská komanda Viper.

ZVUK NA JEDNIČKU

Větší radost než nová útočná puška Type 115, kterou popravdě stejně nerozeznám od jiných útočných pušek, mi udělal aktualizovaný soundtrack. Výborně totiž podtrhuje specificky tísnivou atmosféru hry plnou neblahých očekávání. Hned v prvních vteřinách po spuštění Apexu se vám ten důvěrně známý pocit okamžitě zaryje pod kůži a díky emotivním tónům jste rázem ve svém domovském živlu. Protože větší než malou roli hrají tentokrát čínští vojáci a i samotná Tanoa má francouzské a holandské kořeny, uslyšíte ve hře kromě hudby i nové hlasové protokoly v čínštině nebo francouzštině.

Abyste si to všechno opravdu naplno vychutnali, s kampaní si bohužel nevystačíte. Ta ukazuje jen zlomek kombinovaných možností Army 3 a Apexu. Musíte se tak vydat do editoru, případně se začít probírat možnostmi multiplayeru a uživatelského obsahu. Problém nastává ve chvíli, kdy nejste ochotní tenhle další krok udělat.

KONEC OSAMĚLÉHO VLKA

Vždycky jsem měl pocit, že Arma je „moje“ série. Hrál jsem všechny hry už od první Operace Flashpoint, k většině jsem se vracel opakovaně a testoval možnosti otevřeného světa na maximum. I když jsem se nikdy nestal součástí moderské komunity, občas jsme si s kamarády vytvářeli i vlastní mise a považoval jsem se tak trochu za veterána. Po celá ta léta jsem však zůstal hlavně osamělým vlkem, který nejraději hraje sám. A i když je klíčovou vlastností Army její naprostá otevřenost, i tak si jí nejvíc užívám v rámci příběhové kampaně, která ke skvělé atmosféře a nekonečným možnostem přidává i určitou hloubku a kontext. A tím ve výsledku i to hlavní – emoce.

Kdo jiný by měl komunitě naplno ukázat, jak skvělé příběhy se v tomto světě mohou odehrávat než sami tvůrci?

Právě kvůli tomu si ale poslední dobou připadám, že už nejsem v partě. Že tahle hra patří „jim“ a lidé jako já už jí nejsou hodni. Přerod série z klasické hry na herní platformu, která je určená pro aktivní komunitu lidí, kteří teprve na jejím základě sami budují konkrétní obsahy, je patrný už delší dobu. Nadějně odstartovaný, avšak ve finále notně odfláknutý příběh Army 3, který navíc přišel až dlouho po vydání samotného titulu, byl v tomto ohledu jasným vzkazem: tady máte skvělý svět na hraní, dál už je to na vás. Osobně mi to vždycky přišlo trochu jako výmluva. Kdo jiný by měl komunitě naplno ukázat, jak skvělé příběhy se v tomto světě mohou odehrávat než sami tvůrci se všemi svými možnostmi a kapacitami?

JE TO VÁŠ ŠÁLEK KÁVY?

Každopádně výsledek je ten, že dnes už se mi hra docela těžko hodnotí. Nedokážu posoudit, jak moc zásadní pro tvrdé jádro hráčů je, že ke vší té záplavě bojové i civilní techniky nově přibylo letadlo Blackfish nebo nové typy dronů a vodních skútrů. Tipnul bych si, že zas tak moc ne, ale kdo ví. Hlavním argumentem pro Apex je tak samotný nový svět, což ovšem ani při vší jeho komplexnosti a kráse nemusí být dost. Pokud chcete vyzkoušet kooperativní hraní, a postupně si tak třeba otevřít cestu hlouběji do multiplayerové komunity, dejte Apexu šanci. Pokud jste ale rozhodnutí, že vlkem samotářem zůstanete a tak také umřete, ušetřete skoro tisícovku a raději si znovu zahrajte některou z předchozích kampaní.

Arma 3 Apex
Windows PC

Verdikt

Pokud jste od Apexu čekali velkou novou kampaň, realita vás zklame. Pokud vám však stačí nový svět a nová technika na hraní, budete znatelně veselejší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama