apple-jde-k-soudu-lide-kvuli-ipodu-ztraceji-sluch
Článek Apple jde k soudu, lidé kvůli iPodu ztrácejí sluch

Apple jde k soudu, lidé kvůli iPodu ztrácejí sluch

Ondřej Grym

Ondřej Grym

5. 2. 2006 23:53 6
Reklama

Jméno Jahn Kiel Patterson si dobře zapamatujte. Je možné, že o něm v nedaleké době ještě uslyšíte. Možná také jako o muži, který svým nekompromisním postojem přinutil zaplatit Apple tučné odškodnění všem majitelům přehrávače Apple iPod, kteří kvůli němu přišli o sluch. A o co vlastně ve sporu Patterson versus Apple Computer jde? Jednoduše řečeno o obvinění, že Apple v návodu ke svému výrobku dostatečně nevaruje před možnou ztrátou sluchu.

Patterson nic neponechal náhodě a aby byl v případě své žaloby co možná nejúspěšnější, najal skupinu právní expertů ze špičkové firmy Hagens Berman Sobol Shapiro. Advokáti následně na jeho žádost odstartovali závěrem ledna soudní proces s Applem. Jeho výrobek je totiž „špatně navržen a nedostatečně varuje před možnou ztrátou sluchu“, tvrdí lidé z Hagens Berman.

Applův MP3 přehrávač dovoluje svému majiteli zvýšit hladinu zvuku až na 130 decibelů. A kdo poslouchá hudbu s hlasitostí 130 DB, může už za necelou půlminutku (28 sekund) zcela ztratit sluch, hněvá se Patterson. Mohutně mu přizvukuje také skupina lékařských expertů. Podle nich totiž s takovou hlasitostí houkají například sirény. Avšak ty si člověk do ušní dírky pravda nestrká…

Garsecki spustil lavinu

Apple jde k soudu, lidé kvůli iPodu ztrácejí sluch
i Zdroj: Hrej.cz

Podle jiné loňské studie, se kterou se mořil audiolog Dean Garsecki z americké Severozápadní univerzity, se dokonce může stát, že ztrátu sluchu přivodí už hodinový poslech hudby s hlasitostí 110 až 120 decibelů. V odborné práci si Garsecki smlsnul také na iPodech – podle něj jsou totiž tyto výrobky jasný důkazem toho, jak by hudební přehrávače neměly vypadat. V hledáčku jeho kritiky uvízly iPodova špuntíkovitá sluchátka – „špunty jsou totiž umístěny přímo v uchu a jeho poškození tak mohou způsobit častěji než rozměrnější externí sluchátka. Posluchač by měl stále snižovat hlasitost hudby a rovněž používat různá sluchátka, protože tím zvýší dobu, po kterou může užívat přehrávač bezpečně,“ radil ve svém elaborátu Garsecki.

Je možné, že právě od závěrů, k nimž došel Garsecki, se odpíchl Patteson a v současnosti, opírajíc se o tyto „vědecké poznatky“, doufá v úspěšný soudní proces. Apple Computer je firma bohatá a je nepochybné, že by Patterson nějakou tu kulatou sumičku s radostí přijal. Třeba jako mimosoudní vyrovnání, aby se poněkud „zklidnil“.

Avšak je třeba také trochu pozlobit Apple a podívat se na jeho zanícené mandle. Ve Francii v roce 2002 se totiž s tímto americkým výrobcem počítačů a jiných elektronických veciček nikdo příliš nepáral. Jakmile se přišlo na to, že jsou iPody až příliš uřvané, donutili jeho výrobce Francouzi k vydání opravného balíku, který snížil maximální hlasitost iPodů na hranici 100 decibel. A světe div se – Apple si už 130 DB iPody v Evropě NEDOVOLIL prodávat. Spojené státy však takové „štěstí“ neměly a hlučná bestie se zde nabízí vesele dále.

Apple varuje: prý to nestačí

Apple jde k soudu, lidé kvůli iPodu ztrácejí sluch
i Zdroj: Hrej.cz

To, zda Apple dostatečně varuje prostřednictvím svých návodů před tím, že příliš hlasitý poslech může poškodit sluch, ponechám na vašem uvážení. Něco malého však k tomuto firma v návodu k iPodu uvádí: „permanentní ztráta sluchu se může vyskytnout, pokud hraje ze sluchátek příliš hlasitá hudba… Nastavte úroveň hlasitosti iPodu na bezpečnou úroveň, než se tomu tak stane.“

Ovšem toto je zcela nedostatečné, zlobí se Patterson. Apple totiž podle něj přesně nedefinuje to, co je „bezpečná“ úroveň a co „příliš hlasitá hudba“. Firma by si tak do budoucna měla vzít příklad z JASNÉHO varování na igelitových pytlících, na nichž se přeci praví, že si je nemáme nasazovat na hlavu, neb hrozí nebezpečí udušení…

Vraťme se však ještě na malou chvíli k již citovanému Garseckimu. Ten mezi další možnosti, které pomohou vyvarovat se částečné či úplné ztrátě sluchu zapříčiněné příliš hlasitým poslechem, počítá speciální sluchátka, která účinně snižují hladinu okolního hluku (sluchátka typu noise-canceling). A přesně těchto vět se chytá Patterson a jeho právníci. Tvrdí, že Applovy špunty „jsou vadné, neblokují okolní zvuk a tím nutí uživatele neustále zvyšovat hlasitost přehrávače.“.

Kolik zaplatí Apple nejasné

Přesná výška finančního odškodnění, které Patterson a jeho tým požadují pro „poškozené“, nebyla uvedena. Lidé z Hagens Berman Sobol Shapiro se však už nechali slyšet, že chtějí po Applu jisté „kompenzace a softwarové aktualizace pro všechny majitele zařízení Apple iPod.“ Šance, že Apple nakonec soudní spor projede, jsou poměrně značné. Ve Francii před téměř čtyřmi lety ostatně Apple ve velmi podobném řízení prohrál.

Tento zatím poslední soudní spor, který zasáhl Apple Computer, není jediným, před kterým firma v souvislosti s iPody stála. Vzpomeňme na několik žalob, které si kdysi braly za cíl malou životnost jejich baterií, nebo na stížnosti majitelů přehrávačů iPod Nano, kteří se domáhali náhrady, protože se kapesní systémky daly až příliš lehce poškrábat. Stačil k tomu i nehet.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama