Alan Wake Článek Alan Wake

Alan Wake

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

2. 2. 2006 23:24 2
Reklama

Finská společnost Remedy (nezapomeňte mrknout na rozhovor) předvedla výrazné umění již ve svých minulých hrách. Všichni jistě znáte dvoudílnou sérii Max Payne - intenzivní zábava okořeněná poprvé použitým bullet-timem, navíc s promakaným příběhem a charismatickým hlavním hrdinou. Nyní se však od drsného noir stylu, ve kterém není o nabité zbraně nouze, přeneseme do horského městečka Bright Falls, ve kterém budeme sledovat psychologický thriller hlavní postavy. Kromě zajímavého nápadu se můžeme těšit na volnou ruku vývojářů, hru si totiž financují z vlastních zdrojů, takže jim nemůže nikdo říkat, jak má finální produkt vypadat. I díky tomu se stává z Alan Wake jeden z nejočekávanějších herních projektů roku 2006.

Příběh jak od Lynche

Bright Falls je klasické malé horské městečko na okraji státu Washington. Právě sem se přistěhoval spisovatel hororových děl Alan Wake, aby zapomněl na deprese týkající se tajuplného zmizení své snoubenky. Vše by nejspíše proběhlo bez problémů, po určité době by se dostal náš hrdina zpět do normálního života a v klidném prostředí by mohl opět začít psát své další romány. To by ovšem nesměl potkat ženu, která by jako z oka vypadla jeho snoubence. Do toho všeho se mu začínají vracet noční můry, které se míchají s realitou a poblázněný Alan tak nedokáže rozeznat skutečnost od iluzí. Když si k tomu ještě připočteme místní obyvatelstvo, jež má nejedno tajemství a horské prostředí, ve kterém se příběh odehrává, vzniká z toho velice zajímavý koktejl. Sám scénárista Sam Lake přiznal, že největší inspiraci si bral z kultovního díla amerického režiséra Davida Lynche Městečko Twin Peaks. A pokud jste seriál viděli, můžete nám dát za pravdu, že se jedná o opravdu vydařený filmový počin, který svou leckdy až bizarní atmosférou a stylizací dokáže pěkně pocuchat nervy.

Ani Alan Wake by však neměl být s hutnou atmosférou pozadu. Právě ona bude sálat z každého záběru a místa, do kterého se podíváte. Jak jste se mohli dočíst v perexu, velkou roli v příběhu budou mít přízraky, které se budou Alanovi zjevovat pouze za tmy. Celý den bude klidný, jakmile však poslední sluneční paprsky zapadnou za skalisté hory a hojné lesy, buďte si jisti, že bezpečnost jde stranou. Přízraky tak představují zlo, kdežto náš hrdina dobro. Mezi těmito věcmi se utváří rovina, ve které platí dva zákony. Přízraky nemohou na světlo, pohybujíí se pouze v tmavých místech, zatímco Alan se tmě vyhýbá a pokud opravdu nemusí, zůstává v osvětlených prostrorách. Díky tomu bude disponovat příruční baterkou, kterou v nouzi může použít. Kromě této baterky se dočkáme i různých světelných senzorů a ostatních druhů možného osvětlení.

Opravdu živé městečko

Městečko Bright Falls má být vytvořeno opravdu reálně. Místní obyvatelé tak budou skutečně žít a nebudou plnit pozici tupě se pohybujících NPC postav jako je tomu u jiných her. Každý bude mít svůj vlastní život a denní plán, díky čemuž se odbourávají stále se opakující scény. Při procházení městečkem naleznete různé druhy budov. Jedná se například o benzínovou pumpu, kterou byste měli také využívat - kromě procházek po svých můžete při cestování použít i jeden z několika dopravních prostředků, které vám budou k dispozici. Podívat se můžete i do místního kostela, městského občerstvení a velkou roli budeme mít jistě i vysoký maják, který se objevil i v oficiálním traileru.

Grafické orgie

S klidem můžeme prohlásit, že Alan Wake je jedna z nejlépe vypadajícíh her součastnosti, alespoň dle vydaných obrázků a videí. Vlastní engine od Remedy dokáže vykreslit velmi detailní rozlehlá prostředí. Každý strom je tak zpracován do posledního detailu, reaguje na veškeré fyzikální jevy jako je silný vítr a podobně. Jak je možno vidět z přiložených obrázků, o husté lesy pokrývající obrovské kopce nebude nouze, což je velice vítané, protože temné prostředí dokáže nahnat větší pocit strachu, než kdoví jak hrůzně vypadající monstrum. Velkou pýchou enginu je dynamické stínování u všech předmětů - všechny stíny se počítají v reálném čase! Zkrátka souhra světla a stínu bude patřit k technologické špičce a bude moci konkurovat takovým enginům jako je Unreal engine 3.0 či Cry engine 2.0. Kromě těchto vychytávek se těšíme i na cyklus dne a noci, který má na hraní mít velký vliv. Engine dokáže kromě rozlehlých přírodních scenérií a realisticky vypadající vody vytvářet tajemnou mlhu a nebepečně vyhlížející bouře. O realistickou fyziku se stará, již tradičně, Havok engine, který pohání téměř veškeré moderní hry. Díky němu se tak bude vše chovat jako ve skutečném světě. To platí i pro vozidla a přírodní úkazy. V jednom z videí bylo předvedeno, jak to vypadá, když se z vrcholků hor utrhne pár balvanů a ty poté v údolí zničí dřevěný most.

Jeden z nejambicioznějších titulů toho roku by měl spatřit světlo světa někdy v půlce roku. Snad se Remedy povede se neopozdit. Kromě PC verze se počítá také s verzemi pro Xbox 360 a PS3. Nyní tvůrci horlivě pracují a vylaďují svůj produkt, mají na to spoustu času, protože oficiální datum nebylo přesně stanoveno. Autoři také přemýšlejí o distribuci přes internetový systém Steam od Valve. Bát se ale nemusí ani zájemci s pomalým připojením, počítá se také s klasickou krabicovou verzí. S multiplayerem se rozhodně nepočítá, proto je veškeré úsilí věnováno právě příběhu a hratelnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama