Activision Blizzard je žalován kvůli nerovným pracovním podmínkám a sexuálnímu obtěžování
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Activision Blizzard je žalován kvůli nerovným pracovním podmínkám a sexuálnímu obtěžování

Activision Blizzard je žalován kvůli nerovným pracovním podmínkám a sexuálnímu obtěžování

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

23. 7. 2021 10:43

V poslední době se i v herní branži stále častěji objevují zprávy o nevhodných pracovních podmínkách, nezřídka se dokonce dozvídáme o sexuálním obtěžování nebo šikaně. Podobným problémům se nedokázal vyhnout ani Activision Blizzard.

Reklama

  • Activision Blizzard čelí žalobě
  • Na pracovišti údajně docházelo k sexuálnímu obtěžování
  • Ženy se podle všeho jen málokdy dostaly k vedoucím pozicím, braly také nižší plat za stejnou práci
  • Společnost nařčení odmítá

Kalifornský úřad, jehož agendou je kontrola pracovních podmínek, totiž na společnost podal žalobu, z níž vyplývá, že v kancelářích známého vydavatele panuje velmi znepokojivá atmosféra. Muži údajně dochází do práce s kocovinou, věnují se hlavně hraní videoher a velmi nevybíravým způsobem se chovají ke svým kolegyním. Často dokonce popíjí přímo v pracovní době, načež obchází kolem a ženy obtěžují. 

Žaloba navíc zmiňuje znepokojující případ, kdy nevhodné chování vyústilo v sebevraždu. Mezi zaměstnanci totiž kolovaly nahé fotky jedné z pracovnic, poslední kapkou pak byla obchodní cesta s nadřízeným, od něhož musela snášet sexuální útoky. 

Ženy tvoří zhruba 20 procent z celkového počtu zaměstnanců. O rovných podmínkách nelze mluvit ani ve smyslu finančního ohodnocení. Přestože zastávají podobné pozice, na výplatních páskách se objevují podstatně menší částky. Ženy se navíc jen málokdy dostanou k povýšení do vedoucích pozic, důvodem je údajně potenciální těhotenství, firma by totiž musela hledat náhradu, což jsou komplikace, o které evidentně nestojí.

Activision Blizzard se však vůči žalobě ohradil. Zpráva z vyšetřování podle zástupců firmy obsahuje pokroucené a v mnoha případech údajně až lživé popisy událostí. Stěžuje si také na skutečnost, že inspektoři během vyšetřování nedostatečně komunikovali, odmítli je informovat o možných pochybeních, spolupráce s úřadem proto byla velmi komplikovaná. Žaloba je dle společnosti uspěchaná a plná nepřesností, což chce dokázat u soudu.

Ve vyjádření bylo také zdůrazněno, že společnost v posledních letech udělala výrazné změny, které ovlivnily firemní kulturu a chování zaměstnanců na pracovišti. Nyní se snaží podporovat diverzitu, inkluzivní prostředí a rovné podmínky pro všechny pracovníky.

Zdá se, že bude následovat dlouhá soudní tahanice. Na Twitteru se mezi tím začínají ozývat další zaměstnanci, kteří se také dostali do podobných situací.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama