7-nejpresnejsich-headshotu
Counter-Strike Článek 7 nejpřesnějších headshotů

7 nejpřesnějších headshotů

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

27. 3. 2009 23:25 37
Reklama

Svíráte pažbu odstřelovací pušky. Z obočí pomalu stékají kapičky potu. Pravidelný nádech a výdech. Není třeba spěchat. Víte, že máte pouze jeden výstřel. Najednou se v zaměřovači ukáže hlava vašeho cíle. Jemně zkorigovat mířidla. Pozor na vítr! Korouhvička na věži kostela se začíná točit doprava. Na záblesk se nečeká, tlumič odvedl svou práci dobře. Sprška červené krve a černého střelného prachu, která stéká ze zdi, prozrazuje, že se jednalo o čistou práci. Pamatujete si, v jakých hrách bylo největším požitkem někomu provrtat hlavu kulkou? Následující sedmička se vám bude snažit rozjasnit paměť.

První krev

Hra: Chasm: The Rift| rok: 1997

7 nejpřesnějších headshotů
i Zdroj: Hrej.cz
Vůbec prvním titulem, který umožnil oddělovat končetiny od těla a provrtávat hlavičky dobře mířenými střelami z brokovnice (labužníci si oblíbili zejména nastřelovač cirkulárkových disků) byla tahle pozapomenutá střílečka z dřevních dob 3D grafiky. Z dnešního pohledu není zajímavá ani propracovanými úrovněmi, které si svou kvalitou rozhodně v ničem nezadaly s prvním Quakem, ani důmyslnými logickými problémy, které se týkaly soubojů s finálními bossy, ale obyčejným odstřelováním hlav, které se s hlasitým čvachtáním doslova rozutekly po místnosti.

Chirurgicky přesná práce

Hra: Sniper Elite| rok: 2005

7 nejpřesnějších headshotů
i Zdroj: Hrej.cz
Hra, která má přesné míření zanesené už v názvu, je jasným kandidátem na jedno z míst v naší sedmičce. Ovšem v žádném jiném titulu nebyla tak triviální činnost, jako je provrtávání spánkových laloků špičatými projektily, povýšena na takové umění jako právě ve Sniper Elite. Zapomeňte však na nějaké kejkle s kosením jednoho nácka za druhým. Sniper Elite byla velice syrová a naturalistická hra, která zobrazovala práci odstřelovače v té nejlepší možné podobě. Jeden z módů hry byl dokonce zcela konkrétně zaměřen na odstřelování co nejvzdálenějších hlav, přičemž jste museli počítat jednak s trajektorií stoupání a klesání kulky, sílou větru a samozřejmě pohybem cíle. Když jste se však trefili (na jeden kilometr a více), odměna byla více než… čvachtavá.

Ocenění za nejnudličkovatější přínos roku

Hra: Fallout 3| rok: 2008

7 nejpřesnějších headshotů
i Zdroj: Hrej.cz
Málokterá hra z poslední doby vás odměňovala za rány do hlavy takovým způsobem jako třetí díl série post-apokalyptických RPG Fallout. Prakticky na každém videu jste mohli vidět celé tuny rozstřelených hlav, které rozkošně vybuchovaly v krvavých fontánkách, popřípadě se elegantně od těla oddělily a vesele poskakovaly po krajině, zatímco za sebou zanechávaly červenou cestičku. A i když se po nějaké době staly další střety s nepřáteli víceméně rutinou, při níž létaly hlavičky sem tam, pokaždé se jednalo o efektní zážitek, který byla škoda si nevychutnat ve zpomaleném módu s maximálně zvýrazněnými zvuky, jež autoři zřejmě nahrávali přímo u řezníka.

Kytičku?

Hra: Resident Evil 5| rok: 2009

7 nejpřesnějších headshotů
i Zdroj: Hrej.cz
Každé malé dítě ví, že zombie se nejlépe odpravují jednou, dobře mířenou ranou do hlavy a že není třeba tropit cavyky s trefováním čehokoliv jiného. Věděli to hlavní hrdinové všech čtyř předchozích dílů a vědí to i Chris a Sheva v díle pátém, který opět posunuje laťku nechutnosti o něco výš. Pokud totiž trefíte obyčejného zmutovaného černocha, hlava se mu rozletí na několik kousků a místo ní se na chvíli objeví nevábně vyhlížející květina, jejíž listy jsou složeny z plátků masa chodícího torza. Nechutné? Ale jděte! To jste totiž ještě neviděli „pána s vééélkou hlavou,“ speciální typ mutanta, kterému sice můžete ustřelit hlavu, jenže místo ní mu z krku vyraší podivný mix rododendronu, růže a kladiva. Z takové situace vám nepomohou zahradnické nůžky, ale několik dobře mířených broků.

Nekonečné střílecí boogie

Hra: Counter-Strike | rok: 1999

7 nejpřesnějších headshotů
i Zdroj: Hrej.cz
Původně modifikace do prvního Half-Life, jež začala už po roce existence žít vlastním životem, je prakticky postavená na filozofii „headshotů.“ Takový dobrý odstřelovač je v týmu velice ceněný, protože díky faktu, že trefou do hlavy zabijete naprosto kohokoliv, stačí dobře kryté místečko, dostatek nábojů a promazané klouby svírající myš. Pravidelní hráči si samozřejmě vzpomenou i na klasické „haluze,“ při nichž jste se do hlavy trefili i s tou nejméně pravděpodobnou zbraní a nejlépe ve výskoku a náhodnou ranou do prázdna. Zkrátka a dobře – most v de_aztec…

Kontroverze jak se patří

Hra: Soldier of Fortune| rok: 2000

7 nejpřesnějších headshotů
i Zdroj: Hrej.cz
Ačkoliv byla střílečka Soldier of Fortune prakticky obyčejnou akcí, která nikterak nevyčnívala nad ostatními, přece jen obsahovala jeden důležitý prvek, který zapříčinil, že se o ní v tomto tématu rovněž zmiňujeme. Byl to v té době zřejmě nepropracovanější systém poškození jednotlivých částí těla, kdy jste mohli skutečně odstřelit naprosto cokoliv. A co mohlo být lepšího, než si střelou přes celou úroveň poradit s nepřítelem, který svírá v ruce raketomet/plamenomet/pulzní pušku (nehodící se škrtněte). Ke štěstí vám potom stačí jeden náboj, jedna odstřelovací puška a jedna betonová zeď, která poslouží jako plátno vašim kreacím s červenou barvou. Fantazii se zde meze opravdu nekladou.

M-M-M-M-M-Monster Kill!

Hra: Unreal Tournament| rok: 2000

7 nejpřesnějších headshotů
i Zdroj: Hrej.cz
Co by si počal tento výčet her s nejlepšími headshoty bez prvního Unreal Tournamentu? Právě zde se totiž slovo „headshot“ začalo masově používat a hlas komentátora, který náležitě ocenil každý úspěšný vrt mezi oči nepřátel, se následně jako neoficiální modifikace objevil i ve hrách jako Halo: Combat Evolved, Counter-Strike, a dokonce i v konzolových Timesplitters: Future Perfect je možné si odemknout jeho hlas. Přitom samotné střílení až zas tak záživné nebylo. Vinu na tom částečně nese i fakt, že odstřelovací puška nebyla rozhodně tou jedinou a ultimátní zbraní, která by ubírala s mrazivou přesností kompletní životní energii. Ovšem Unreal Tournament je zářivým příkladem toho, jak jedno jediné slovo může odstartovat zcela novou sub-kategorii počítačových her jako takových.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama