7-nejlepsich-hernich-hlasek
Duke Nukem 3D Článek 7 nejlepších herních hlášek

7 nejlepších herních hlášek

vaclavbednarhrej@seznam.cz

vaclavbednarhrej@seznam.cz

17. 5. 2009 22:00 72
Reklama

Hratelnost, originalita, grafika, zpracování… to jsou obvykle oblasti, kterými se nás hry snaží oslovit a ulovit. Jenže někdy stačí jedna jediná věta k tomu, abyste se rozchechtali, dojali, zamilovali nebo zadusili rohlíkem. Povedené hlášky jsou kouzelným kořením každé hry a my jsme se rozhodli vybrat některé z těch nejlepších. Abychom na vás jen nechrlili záplavu sprosťáren na jedno brdo, vybrali jsme z našich nejoblíbenějších hlášek ty, které zastupují nejen „svou“ hru, ale vždy celou kategorii hlášek (v zájmu zachování původního kouzla se ve většině případů držíme anglických originálů). A našimi vítězi se stávají…

Nejpřímočařejší přístup: Serious Sam

„Double your gun, double your fun.“

7 nejlepších herních hlášek
i Zdroj: Hrej.cz
Jednoduchá logika, podle které dvojnásobek hlavní rovná se dvojnásobek srandy, přesně vystihuje zábavně brutální mentalitu her jako je Serious Sam. Když coby největší drsňák na světě nemilosrdně kosíte stovky nepřátel, ani bažant á la créme nepřijde k chuti víc než přímočará hláška ostrá jako břitva. A že jich tahle hra nabízí až až.

Mezi ty nejlepší jednoznačně patří třeba dokonale absurdní „It's all fun and games until somebody loses an eye,“ maniakální „Look mama, I'm a lumberjack!“ v momentě, kdy získáte motorovku, ironické „He who wields a minigun, fears not“ nebo trefné „Hey! Didn't I kick your ass two rooms back?“ když poněkolikáté kosíte to samé monstrum.

Nejširší rozhled: Warcraft 3

(zvoní telefon) „Yes? Oh, for the last time. I'm a DREADlord, not a DRUGlord!“

7 nejlepších herních hlášek
i Zdroj: Hrej.cz
Už starší hry od Blizzardů jako předchozí verze Warcraftu nebo Starcraft se vyznačovaly osobitým smyslem pro inteligentní humor, uvolněností a nadhledem. Svého vrcholu ale hlášky jednotek dosáhly ve Warcraftu 3, který je přímo napěchovaný popkulturními odkazy. Ve stovkách hlášek najdete citace a narážky na Britney Spears, filmy jako Šestý smysl nebo Hvězdné války, seriál Knight Rider, televizní reklamy a spousty dalšího. Pár příkladů za vše:

„My blade can cut through armour, and still cut a tomato!“ (Blademaster, parodie na reklamu na nože)
„This is my owl! There are many like it, but this one is mine.“ (Huntress, v narážce na Kubrickův film Olověná vesta)
„And they say Blizzard games don't have bugs…“ (Crypt Lord, který vypadá jako brouk – bug, si střílí z vývojářů)
„Right-click for hot undead action.“ (Necromancer, odkazující na pochybná sexuální potěšení internetu)

Nejlepší dialogy: Mafia

„Co si to kurva ty parchanti vo sobě do prdele myslej?“

7 nejlepších herních hlášek
i Zdroj: Hrej.cz
Nejen přímo ve hře, ale také v příběhových animacích není nad dobrý vtip. Výborným scénářem a skvělým dabingem v tomto ohledu vládne česká Mafia, která sice není nic pro Rychlé šípy, ale všechny ty sprosťárny v jejím podání mají osobité kouzlo. Tady asi nic neposlouží lépe než ukázka:

Paulie: Co si to kurva ty parchanti vo sobě do prdele myslej? Že je to tady ňákej zasranej lunapark nebo co? Vlastnoručně těm hovadům rozstřílím prdel na sračky.
Don Salieri: Paulie, Paulie klid. Nikdo nebude nikoho zabíjet, rozumíš? Nechci abyste je zabili. Chci abyste jim dali ponaučení – abyste jim zpřelámali všechny kosti v těle a nechali je ležet na chodníku v kaluži vlastní krve! Aby do konce života museli ty parchanti jezdit na kriplkáře a slintali si na košili! Aby se malé děti smály jejich sešívanejm ksichtům! Aby prostě každej do konce jejich života viděl, co se stane, když někdo dělá v mojí čtvrti bordel!
Paulie: Jojojo, to vůbec není špatnej nápad!

Nejlepší vedlejší role: Vietcong

„Ra-ta-ta kurva ra-ta-ta-ta!“

7 nejlepších herních hlášek
i Zdroj: Hrej.cz
Speciální uznání si jistě zaslouží parťáci, kteří v nebezpečných přestřelkách po vašem boku dokáží vyvolat tu správnou bojovou atmosféru a ještě vám dát jasně najevo, co si máte myslet o protivníkovi. Také tady boduje zástupce z českých luhů a hájů Vietcong. I když věty postav málokdy přesáhnou tři slova, situaci obvykle vystihnou dokonale.

CJ Hornster:
„Je jich víc, supr!“, „Zatracení rejžožrouti, polezte!“, „Zmrde pojebanej, zdechni!“, „Ra-ta-ta kurva ra-ta-ta-ta!“

Joe Crocker:
„Komunistický prasata!“, „Olověná dávka pro vietconga!“, „Blbouni zasraní!“

Le Duy Nhut:
„Komouši sou prasata!“, „Hnusnej rudej prasata!“, „Uáááááááááá!“

PJ Defort:
„Rozstřílím ti prdel, zmrde!“, „Nažerte se olova rejžožrouti zasraní!“

Nejlepší komentář: Unreal Tournament

„M-M-M-MONSTERKILL!!!“

7 nejlepších herních hlášek
i Zdroj: Hrej.cz
Doublekill, multikill, ultrakill, monsterkill. Už jen pro tahle dunivě procítěná slova se v Unrealu stalo doslova požitkem zběsile louskat jednu nepřátelskou hlavu za druhou. Tenhle jednoduchý a úderný komentář dokáže hráče vyhecovat skoro k nepříčetnosti a v herním světě se stal zavedenou veličinou. Dnes ho v textových i zvukových obdobách najdete ve spoustě  různých parodií ale také třeba jako zpestření v některých mapách pro stále oblíbený Counterstrike.

Nejvtipnější mezičas: Sacred 2

„Toto není cvičení, toto je apokalypsa. Prosím zachovejte klid a opusťte budovu.“

7 nejlepších herních hlášek
i Zdroj: Hrej.cz
Vtipné hlášky prokládající zuřivou palbu ve střílečkách nebo mydlení nepřátel v RPG jsou jistě fajn, ale co chvíle mimo akci? Tam se obvykle dostaví ticho. Tvůrci hry Sacred 2 ale mysleli i na momenty, kdy se hrabete v tabulkách, vaříte si čaj, chatujete, nebo vysvětlujete přítelkyni, proč zrovna teď nemůžete jít na Román pro ženy. Jakmile totiž postavy delší dobu stojí bez pohybu, začnou vaši pasivitu uštěpačně komentovat.

Inkvizitor:
„Ty budeš místo hraní koukat na DVD? Cože? Tomu Cruise?! To je naprosto špatná odpověď člověče.“
„Copak, máme snad pauzu, nebo je to krize víry? Možná tu zatím aspoň prodám pár výtisků Strážní věže.“

Dryáda:
„Dámy a pánové, hraní této hry bylo odloženo z důvodu nepřítomnosti hráče. Děkujeme za pochopení.“

Elfka:
„Vzbuď se, hráči. Spát můžeš zítra během matiky.“

Síň slávy: Duke Nukem 3D

„Hail to the king, baby!“

7 nejlepších herních hlášek
i Zdroj: Hrej.cz
Ještě o úroveň výše nad nepřeberným množstvím vtipných komentářů stojí hlášky, které se již stačily zapsat do historie. Hráči u nich nemusí nutně padat smíchy ze židle, ale jsou nekonečně husté už jen proto, že se staly herními legendami a každý správný pařan okamžitě ví na čem je. Třeba diablovské „Time to die!“ – sama o sobě nezajímavá věta, která ale člověka okamžitě uvede do té správné nálady. Králem této kategorie je jednoznačně Duke Nukem 3D, který jako jeden z prvních přinesl explicitní sexuální narážky, neuctivý humor či parodické odkazy na jiné hry a filmy (zejména kultovní hororovou parodii Evil Dead 3 – Army of Darkness). Zavzpomínejme:

„It's time to kick ass and chew bubble gum... and I'm all outta gum!“
„I'm gonna get medieval on your asses!“
„I like a good cigar...and a bad woman.“
„I'll rip off your head and shit down your neck.“
„Come get some!“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama