7-nejkrvavejsich-zarezu-motorovkou
Gears of War Článek 7 nejkrvavějších zářezů motorovkou

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

15. 3. 2009 23:58 13
Reklama

Téměř každá herní série s sebou přináší několik klíčových prvků, které se v každém díle opakují. Je v podstatě jedno, že o nich dopředu víte, stále budete s napětím čekat, až se objeví. V případě Resident Evil je takových věcí hned několik – vedle deštníkové společnosti nebo zástupů nemrtvých je to chlapík s motorovkou. V nedávno recenzovaném pátém díle RE plní roli jednoho z prvních tužších nepřátel a své kombo, řezání hlavy bez možnosti obrany, na vás bude zkoušet v celém průběhu hraní. Jenže není to jen tenhle týpek s kusem hadru přes obličej, motorová pila si svoji herní premiéru odbyla už dávno. Pojďme se k ní odzadu prořezat.

Zastav mě, jestli to dokážeš!

Hra: Resident Evil 5 | rok: 2009

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou
i Zdroj: Hrej.cz
Nápad, proč jsme se v naší nepravidelné sérii Top X zaměřili právě na motorové pily, vznikl u příležitosti vydání dvou her. První z nich jsme už naťukli a ano, jde o poslední, ehm, zářez do pažby série Resident Evil. Zmiňovaný zombík s motorovkou však přeci jen působí v Resi 5 trochu jinak, než jeho kolega z předchozího dílu. Kvůli směřování hry spíše k akčnímu pojetí vás konfrontace s ním tolik nevyleká a zřejmě už nepocítíte onen úzkostný pocit, vzniklý především na základě nemožnosti bránit se těmto smrtícím výpadům. I tak si ale vývojáři neodpustili litry krve a zlověstné kvílení naftového motoru, když řetěz v plných obrátkách odděluje hlavu od zbytku již bezvládného těla.

Černá + bílá + motorová = červená

Hra: Madworld | rok: 2009

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou
i Zdroj: Hrej.cz
Ať se může řezání motorovou pilou zdát nehumánní, neetické a bůhví co ještě, další hra z našeho seznamu dokáže tyhle poměrně silné termíny rozmělňovat v nadsázce, humoru i působivém vizuálním zpracování. A to i přes to, že budete v Madworldu stát na druhé straně barikády nežli v předchozím Resi 5. Řezat končetiny a jiné překážející části těl tu bude Jack, hlavní hrdina hry, ergo sám hráč. Motorovou pilu má rafinovaně schovanou ve speciálně upravené „rukavici“ na pravé ruce, a protože se hra ovládá skrze pohybový ovladač, jeho i vaše pohyby budou velice věrné. Ostatně, ještě teď máme všichni v živé paměti Tomáše Krajču, jak sedí na redakčním gauči, svírá v ruce Wiimote a s výrazem na pomezí šílenosti a krvelačného běsu kolem sebe máchá rukama. Moc se mu to líbilo!

Je libo rozseknout vás odspodu nebo snad shora?

Hra: Gears of War | rok: 2006

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou
i Zdroj: Hrej.cz
Další rafinovaně skrytou motorovku měl také Marcus Fenix a jeho parta. Tihle vojáci z Gears of War ji měli jednoduše namontovanou na samopal a kdykoliv to bylo možné, užuž zněla bojištěm. A když se nad tím zamyslíme trochu hlouběji, nápad obdařit samopal pilou je s ohledem na design skutečně povedeným krokem. Takzvaně „na motorovky“ se hrálo spoustu multiplayerových bitev a nejeden hráč ještě nyní vzpomíná na ten opojný okamžik, kdy stisknutím tlačítka B na Xboxovém ovladači posílal nepřítele na věčnost. Fakt, že se tahle zbraň objevuje i ve druhém díle, pak jen dokazuje, že jde o nevídaný úspěch a v mnoha směrech i unikát, kvůli kterému bychom mohli Gears of War s klidem jmenovat králem mezi motorovkovými hrami, o tomhle ale článek není.

Kéž by sanitky měly takovou moc…

Hra: GTA: San Andreas | rok: 2005

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou
i Zdroj: Hrej.cz
Asi nejširší možnost jak a koho usmrtit motorovou pilou jsme ale tak jako tak dostali v Grand Theft Auto. Celé město napospas jednomu šílenci, to se jen tak nevidí a zřejmě nejlépe si s celou záležitostí poradili vývojáři v díle San Andreas. Jako poslední jej můžeme ještě zařadit do série, která využívala spíše kreslenou grafiku, proto ani dopad roztočeného řetězu na obyvatele přímořského města nebyl tak drastický, jak by tomu bylo v posledním díle. Na druhou stranu i v San Andreas se to jen hemžilo poletujícími končetinami a sprškami krve vystříkávající z těl nebohých chodců hodně daleko. Naštěstí i zde zafungovala neochvějně pracující sanandreasská ambulance a po příjezdu sanitky bylo všechno zase jako dřív. Pokud jste si tedy nepočíhali i na přijíždějící doktory a jejich další a další kolegy…

Praotec FPS na to šel od řetězu

Hra: Doom | rok: 1993

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou
i Zdroj: Hrej.cz
Velkým skokem se dostáváme až k samotnému úsvitu moderního hraní, když překračujeme ostatní, nevýrazné motorovkové hry a zastavujeme se až u legendárního Doomu. Jak všichni dobře víte, tahle hra stanovila nový FPS žánr, a úroveň, s jakou bylo vše prezentováno, už prakticky nenalezla v historii přemožitele. Spousta zbraní, krve a prasečích nepřátel doprovázela i pila, se kterou jste běhali po úrovních a kosili každého, kdo se k vám postavil příliš blízko. Na tehdejší poměry to byla vlastně úplně první možnost, jak ve hře zakusit funkčnost motorové pily a sledovat přitom celou scénu vlastníma očima, na což mnozí z vás/nás vzpomínají dodnes. A opět musíme zdůraznit, že nešlo o věc, která by měla kohokoliv ovlivnit v jeho dalším chování, vtipné hlášky a odevšad stříkající nadsázka každého uvědomělého hráče usadila do té správné, absurdně přijatelné roviny.

Až ji umlátíš, bude tvoje

Hra: Splatterhouse 2 | rok: 1992

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou
i Zdroj: Hrej.cz
Co už na vás naopak mohlo zanechat následky, byl 2D akční survival horor Splatterhouse 2, který sice nebyl zaměřen pouze na vybíjení úrovní příruční motorovkou, ale čas od času jste se k této metodě mohli uchýlit. Nejpodivnější na tom všem ale bylo, že jste museli samotnou pilu porazit (pěstmi!) a až poté mohl hlavní hrdina, Rick, řezat třeba do podivných, embrya připomínajících tvorů. To vše proto, aby se dostal zase do další lokace, odkud na něj skákaly znetvořené a pitoreskní potvory, dokud jste nedošli na samotný konec a alespoň na chvíli nezachránili umírající Jennifer.

První neznamená nejlepší, ale…

Hra: Texas Chainsaw Massacre | rok: 1982

7 nejkrvavějších zářezů motorovkou
i Zdroj: Hrej.cz
A jsme na úplném začátku, u člověka, který to všechno zřejmě odstartoval. Kožená tvář alias Leatherface byl snad nejobávanějším zabijákem, vyžívající se právě v motorových pilách. Poprvé se ve hře objevil v roce 1982, bylo to na Atari a dodnes se toho o hře příliš nedochovalo. Snad jen to, že šlo zřejmě o úplně první hru, v níž jste hráli za vraha, že trefit motorovkou složenou z pěti pixelů panáčka představující obět bylo nadlidské a že ze skřípavého zvuku linoucího se ze speakerů bolela hlava. Každopádně byl první a to… To se počítá!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama