1428: Shadows over Silesia nabídne plné zpřístupnění pro nevidomé hráče
i Zdroj: Tisková zpráva / KUBI Games
1428: Shadows over Silesia Novinka 1428: Shadows over Silesia nabídne plné zpřístupnění pro nevidomé hráče

1428: Shadows over Silesia nabídne plné zpřístupnění pro nevidomé hráče

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 3. 2022 17:04

České jednočlenné studio KUBI Games, respektive vývojář Petr Kubíček, oznámil, že jeho připravovaný titul 1428: Shadows over Silesia nabídne režim plné přístupnosti pro nevidomé hráče. Údajně jde o vůbec první hru na počítačích, a historicky druhou (po The Last of Us Part 2) nabízející podobný režim.

Reklama

  • Český titul 1428: Shadows over Silesia bude přístupný i nevidomým
  • Kompletní nabídka pomůcek umožní orientaci jen po zvuku
  • Údajně jde o druhou hru, která vůbec něco podobného umožňuje, první bylo The Last of Us Part 2

„Nemluvíme tu jen o nějakém čtení textu nebo základní navigaci. Hra přinese úplně nové revoluční prvky, které umožní nevidomým užít si plnohodnotný zážitek nejen z příběhu, dialogů, prozkoumávání prostředí, ale také stealth pasáží nebo soubojů, a to včetně velkých bitev! Přestože přístupnost v TLOU2 byla skvělým úspěchem a získala řadu ocenění, Shadows over Silesia vše posune na úplně novou, dosud nevídanou, úroveň,“ oznamuje Kubíček.

Titul se v takové variantě samozřejmě musí maximálně spolehnout na zvuk. Základem je předčítání všech textů, které hra nabízí, tedy včetně nápověd, vlastností postavy, zadání úkolů nebo zápisů v deníku. 1428 bude také umět velmi obrazně popisovat lokace, ve kterých se hráč pohybuje, jak pro dokreslení atmosféry, tak pro lepší orientaci ve světě. Při pohybu po světě pomůže navigace, umožňující cestování k důležitým i úplně vlastním bodům, společně s kompasem a systémem souřadnic. Kubíček zároveň vypichuje funkci sonaru, kterým půjde monitorovat dění ve světě včetně přátelských i nepřátelských postav a pastí. Hra dále akusticky upozorňuje na různé stavy, jako je zahájení nebo ukončení cutscény, útok nepřítele, přítomnost předmětů a tak podobně. 

I tak ale může být samotné hraní velmi náročné, například při velkých bitvách nebo pečlivém plížení, dílčí herní mechanismy tedy lze dále zjednodušovat a zpřístupňovat.

1428: Shadows over Silesia na Hithitu slaví úspěch. Přes 100 % se přehoupla chvíli před koncem kampaně
i Zdroj: Hrej.cz

1428: Shadows over Silesia na Hithitu slaví úspěch. Přes 100 % se přehoupla chvíli před koncem kampaně

Mezi úspěšné české herní crowdfundingové kampaně se zařadil další projekt. Magických 100 % vybírané částky překonal husitský…

4. 10. 2021 12:39

Otevřenost nevidomým hráčům autor dokazuje i publikací speciálního traileru, určeného právě pro zrakově znevýhodněné hráče. 1428: Shadows over Silesia vychází 6. září na PC, o osudu projektu jsme psali ve starších novinkách.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama