10-nejlepsich-lodnich-bitev
Anno 1701 Článek 10 nejlepších lodních bitev

10 nejlepších lodních bitev

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

6. 3. 2009 23:36 6
Reklama

Aktuální strategický hit Empire: Total War prezentuje realistické lodní bitvy jako jednu z hlavních novinek a důležitých vlastností. Her, které by se zabývaly přímo 18. stoletím a umožňovaly velet flotilám, manévrovat s jednotlivými loděmi, využívat větru, vhodné munice a ve správný čas se zahákovat a rozšmelcovat posádku protivníka, mnoho není. Ani když se přidají moderní námořní simulátory, nedá se říci, že by měli milovníci lodních bitev příliš na výběr. Přesto: kam se pro velkorysou, realistickou anebo arkádovou a zábavnou lodní šarvátku obrátit?

"Nevidím žádný signál k ústupu"

Hra: Empire: Total War | Období: 18. století

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Slova britského admirála Horatia Nelsona, když přiložil dalekohled ke svému skleněnému oku, aby dodal odvahy své početně slabší flotile ve slavné bitvě u Trafalgaru, mohou být tím nejlepším pozváním do zároveň vrcholně strategických i detailně akčních lodních bitev v Empire: Total War. Krásně zpracované a historicky věrné lodě tu využívají větru a mořských proudů a snaží se protivníka přechytračit v tradiční hře: jak proti němu postavit co nejvíce vlastních děl a vyhnout se jeho vlastním?

Za slávu říše

Hra: Imperial Glory | Období: 18. století

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Žánrově nejpodobnější Empire: Total War je starší historická strategie, která vzešla z dílny španělských Pyro Studios (známější jako tvůrci série Commandos). Imperial Glory podobně jako Total War mixuje globální tahovou část a realtimové bitvy – a i když vyšla už v roce 2005, počtem modelů lodí a zapracováním vlivu větru, počasí a správného manévrování si s Empire nezadá. Samozřejmě, audiovizuální zpracování už lehce zastaralo a k tomu lze vést pouze flotily pěti velmocí: Anglie, Francie, Pruska, Ruska a Rakousko-Uherska.

V plachtách mám už tisíc mil

Hra: Anno 1701 | Období: 18. století

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Budovatelská strategie, která se zaměřuje především na stavbu nejrůznějších budov a starání se o rozkvět osad na ostrovech v Novém světě. Právě proto, že je území rozsekáno na menší části oddělené mořem, tu ale lodě dojdou bohatého využití. Většinu času budou pod sněhobílými plachtami míle zdolávat pouze mírumilovní obchodníci, ale v kampani i volných scénářích dojde také na boj. Část, kterou skalní fandové budovatelských strategií odmítají, je zpracována klasickou RTS formou. Vzhledem k německy precizní grafice je i na potápějící se kocábky radost pohledět.

Ja wohl, herr admiral!

Hra: Fighting Steel | Období: druhá světová válka

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Lodní bitvy v Atlantiku i Pacifiku, to je štědrá nabídka moderního námořního simulátoru Fighting Steel. Ocel proti oceli se postaví v mnoha bitvách druhé světové války. Fighting Steel je pokračovatel série Grand Naval Battles, poprvé ovšem ve 3D. Výsledkem je velmi komplexní hra, v níž vystupuje 90 různých, podle skutečnosti zpracovaných lodí, a lze si vyzkoušet 4 kampaně a 10 scénářů, které mnohdy zaberou dlouhé hodiny – a k tomu vlastní editor bitev a onlinový multiplayer.

Flotila smrti pod americkou vlajkou

Hra: Jane's Combat Simulation: Fleet Command | Období: 20. století

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Moderní námořní simulátor láká na velení nejvíce smrtící flotile všech dob. Něco na tom bude: hráči se do rukou dostane americké námořnictvo se všemi pokročilými technologiemi. Postupně přitom hráči natrhou pancíř indickým námořním pirátům, čínské flotile i ruským vodním a podvodním silám ve snaze zabránit globálnímu konfliktu. Inu, když chceš mír, připravuj válku. A válku s dostatkem torpéd, kulometů a raket krátkého a středního doletu nejlépe.

Admirálem bez úplaty

Hra: Battleship 88: Iron Hero | Období: 20. století

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Nezávislý tým Game Creation Society vytvořili před několika lety zaměstnanci EA. Nepříliš kreativní práci na dalších dílech NHL si ve volném čase zpestřili vlastním vývojem. Jedním z jeho produktů je i Battleship 88: Iron Hero, námořní simulátor, který obsahuje jen stopově strategické prvky, ale je velmi chytlavý v akční části. Jednotlivé lodě jsou rozděleny na zásahové zóny a bojiště je na freewarovku neobvykle živé: prolétávají jím letadla, tu a tam se do akce dostanou ponorky – zkrátka správné ocelové peklo.

Lodičky, kanóny a šavličky

Hra: Sid Meier's Pirates! | Období: 17. století

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Atraktivní prostředí Karibiku v době kolonizace, volnost, nezávislost a romantika pirátského života – celá řada her našla inspiraci právě v tomto historickém období. Klasikou mezi pirátskými simulátory je ten od Sida Meiera (a jeho remake z roku 2004). Lodní bitvy jsou v něm zpracovány víceméně arkádově, lze volit ze tří druhů munice do děl, nechybí ani možnost zahákovat protivníka. Zábavným bonusem je šermovací minihra, která se spustí, když se hráč rozhodne vydat na palubu nepřítele.

Já mám kocábku náram, náram, náram...

Hra: Pirates of the Burning Sea | Období: 17. století

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Z pokusů o online hru s pirátskou tematikou asi nejlépe dopadl projekt společnosti Flying Lab. V Pirates of the Burning Sea se hráči stávají kapitány zprvu malé kocábky, plněním questů na moři i na souši si pak získávají postupně větší a větší reputaci, kupují silnější lodě a zakládají celé flotily. Lodní bitvy fungují podobně jako v Pirates!, jen fyzikální engine je tu o dost propracovanější a také se proti sobě staví větší počty různorodých korábů. A jenom pro úplnost: i zde se lze po zahákování poprat na palubách pěkně šavlí v tvář.

Papoušek přes palubu, papoušek přes palubu!

Hra: Overboard! | Období: rozjařená minulost

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Na závěr trochu nevážněji: kdo netouží po realistické simulaci s pečlivě počítaným vlivem větru, může sáhnout po starší, ale stále stejně neodolatelné akci z dílny týmu Psygnosis. Overboard! je svižná, pohledem shora snímaná řežba, která dá hráči do rukou malou pirátskou plachetnici a postaví před něj úrovně plné nepřátel, pastí a také pokladů. Už od nezapomenutelně střelené úvodní animace je jasné, že se tahle hra nebere vážně ani v nejmenším – a díky bohu za to.

Vesmírní piráti na mezihvězdných plachetnicích

Hra: Treasure Planet: Battle at Procyon | Období: romantická budoucnost

10 nejlepších lodních bitev
i Zdroj: Hrej.cz
Bitvy vesmírných lodí jsme se rozhodli do přehledu nezařazovat, jedna hra ale nutně musela dostat výjimku. Dobrodružná strategie inspirovaná animovaným filmem Planeta pokladů se totiž sice odehrávala ve vesmíru, jinak šlo ale o klasickou romantickou pirátskou hru. Mezi slunečními systémy a planetami se tu pohybovaly plachetnice jako vystřižené z Ostrova pokladů a hráč se staral o několik málo lodí, vylepšoval jejich vybavení a sváděl líté bitvy s vesmírnými padouchy a zloduchy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama