Age of Empires IV Recenze Recenze Age of Empires IV, návratu krále středověkých RTS

Recenze Age of Empires IV, návratu krále středověkých RTS

Lukáš Černohorský

Lukáš Černohorský

25. 10. 2021 09:01 2

Seznam kapitol

1. ZPÁTKY PO LETECH 2. DO BOJE 3. V BARVÁCH

Řím padl, věk králů skončil, bohové se stali bájemi, konkvistadoři dobyli svět… Nadchází nový věk. Věk, ve kterém se vrátíme do... středověku. Tam, kde vznikla ta nejlepší kapitola Age of Empires.

Reklama

Je to téměř na výročí přesně. Zatímco nejnovější Age of Empires vycházejí již 28. října, první hra ze série spatřila světlo CRT monitorů přesně 26. října 1997. Čtvrtý díl tedy vychází zhruba přesně o dvacet čtyři let později. Ve vývoj byl poměrně dlouho - vždyť poprvé byl oznámen již v roce 2017. Teaser tehdy sliboval mnohé. Autoři už tehdy lákali na výpravu do hned několika historických epoch. Ve výsledku nás tento díl znovu zavede do středověké Evropy. A i o kousek dál.

DLOUHÉ ČEKÁNÍ 

Na Age of Empires IV se s trochou nadsázky  dlouho čekalo jako na příchod mesiáše - ostatně třetí díl nás jako novinka těšil už před dlouhými sedmnácti lety. Sice jsme si všechny dosavadní “Edjže” připomenout znovu v Definitivních edicích, ale v případě jedničky jsem uznal, že stejné pocity jako v roce 1997 už přinést nedokáže. Zatímco jedničce podkopává nohy hlavně to, že tvůrci při omlazování nevěnovali žádnou péči umělé inteligenci, druhý díl je milovaný a hratelný dodnes. A díky obrovské komunitě fanoušků dokonce letos dostal od tvůrců nový přídavek s Janem Žižkou. Třetí díl (Radek promine) je sice hezkou vzpomínkou na doby minulé, ale velmi rychle ho ohlodal čas. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1599 korun
  • Česká lokalizace: Ne
  • Faktor znovuhratelnosti: Obří, kampaň je zábavná a skirmish nekonečný
  • Obtížnost: Klasicky nastavitelná, celkem čtyři možnosti
  • Bude vás bavit, pokud: Rádi budujete království a dobýváte, jste fanoušci RTS nebo „Ejdžů“ obecně

Na čtvrtý díl se tedy těší obrovská základna fanoušků. Dost možná i většina fanoušků RTS. I když zlí jazykové už léta tvrdí, že se jedná o mrtvý žánr, právě Age of Empires IV mají jistojistě ambice znovu a zas dokázat, že tento žánr umí být i v roce 2021 zábavný a nepatří jen do minulého století. 

NOSTALGICKÁ SLZA

I když čtvrtý díl změnil barevnou paletu, stejně lze snadno identifikovat z kterého předchůdce si bere nejvíce inspirace. Nejde jenom o zasazení historických kampaní, ale i o hratelnost. S vývojem pomáhali hráči, kteří mají často nejvíce v lásce právě druhý díl. Hned po spuštění tak na vás doslova dýchne historie. Ne že by hra vypadala nějak předpotopně, právě naopak. Tutoriál vám rychle představí nebo připomene vše potřebné a můžete se zvesela pustit do kampaně. 

K hratelnosti se dostaneme hned, rád bych ale ještě předem zmínil, že jsem téměř třicetiletý hráč, který se sérií vyrůstal od roku 1999 a nadšeně vyzkoušel každý díl. A ačkoliv jsem byl hned z prvního traileru velmi rozčarovaný (z důvodů ke kterým se také dostanu), po spuštění jsem byl vlastně zase neskutečně rád, že se znovu ocitám ve věku říší, králů a dobyvatelů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama