Politik chce v Chicagu zakázat násilné hry
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Politik chce v Chicagu zakázat násilné hry

Politik chce v Chicagu zakázat násilné hry

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 2. 2021 10:22 3

Americká metropole Chicago se v poslední době potýká s obrovským nárůstem počtu případů krádeže vozidel. Představitelé města se tedy logicky snaží s problémy bojovat. Jeden z nich, demokrat Marcus Evans Jr. vytáhl v této souvislosti do boje s násilnými hrami. Jeho cílem je úplně zakázat prodej her obsahujících násilí v celém státě Illionis. S informací přišel lokální deník Chicago Sun Times.

Reklama

Konkrétně by Evans chtěl modifikovat zákon z roku 2012, který prodejcům zakazuje násilné hry prodávat osobám mladším 18 let (pod pokutou až 1000 dolarů). Ten by se měl dle jeho pozměňovacího návrhu rozšířit na všechny osoby a ze stříleček nebo městských akcí se tak stane neprodejné zboží. Společně s tím by bylo nutné pozměnit definici “násilné hry”, kterou by se nově měla stát jakákoliv hra, která „dovoluje uživateli nebo hráči ovládat postavu, která je vyzývána k mezilidskému násilí, při kterém hráč zabije, nebo jakýmkoliv jiným způsobem vážně zraní fyzicky i psychicky jiného člověka nebo zvíře“. 

Čistě teoreticky by tak chicagským regulacím odporovaly i simulátory rybolovu nebo třeba Minecraft. V dodatcích je pak specifikováno, že mezi násilí patří i krádež vozu. V souvislosti s událostí řada zahraničních médií zmiňuje populární městskou akci Grand Theft Auto. Evans na ní dokonce nepřímo odkazuje.

Otázkou zůstává, jak by zákon řešil například prodej digitálních verzí her.

Proti návrhu se ohradila například asociace ESA (obchodní sdružení herního průmysl a pořadatel E3). Ta upozorňuje na to, že mezi kriminalitou ve městě a násilím ve hrách neexistuje žádná dokazatelná souvislost. „Věříme, že řešení tohoto komplexního problému spočívá v detailním průzkumu skutečných faktorů, které takové chování podmiňují, ne bezhlavého obviňování videoher na základě prostých spekulací,“ dodává závěrem.

Otázkou zůstává, jak by zákon řešil například prodej digitálních verzí her. Musely by herní obchody filtrovat hráče sídlící v Chicagu?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama