Activision čelí žalobě za plagiátorství
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Activision čelí žalobě za plagiátorství

Activision čelí žalobě za plagiátorství

Radek Raudenský

Radek Raudenský

4. 2. 2021 17:59 5
Reklama

Plagiátorství a inspirace. Věčné téma, u kterého se dost často kříží názory. „Inspirace“ je v herním průmyslu velmi častá – pokud se určitý žánr her povede, můžete počítat s tím, že velmi rychle se objeví jednotky či desítky velmi podobných her snažící se na úspěchu dané hry svézt.

S oblibou multiplayerových her, které se neustále rozšiřují, je ale potřeba vymýšlet neustále nové postavy. Stížnosti na příliš velkou podobu mezi jednotlivými postavami tak v minulosti zazněly u spousty známých i menších her, přičemž obvinění se nevyhnulo ani Call of Duty.

Activision totiž čelí žalobě vypsanou Claytonem Haugenem, který si nárokuje podobu operátorky „Mara“. Dle jeho slov je Mara vytvořena podle jeho hrdinky Cade Janus, kterou Haugen vytvořil pro svůj plánovaný film, přičemž vytvořil i set fotografií, některé z nich pak sdílel na sociálních sítích. Tvrdí, že Activision si pro naskenování herní postavy našel stejnou modelku a maskérku jako on.

Activision čelí žalobě za plagiátorství
i Zdroj: Hrej.cz

Haugen měl údajně zaregistrovaná práva na svůj příběh mezi lety 2012 a 2013, samotné fotografie ale zaregistroval až v prosinci roku 2020 – Mara ale do Call of Duty dorazila už v roce 2019. Je tak otázkou, jestli Haugen může u soudu uspět.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama