Prodalo se více než 4,5 milionu PlayStation 5
i Zdroj: Sony
Novinka Prodalo se více než 4,5 milionu PlayStation 5

Prodalo se více než 4,5 milionu PlayStation 5

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

3. 2. 2021 10:56 6
Reklama

Japonský harwdarový gigant Sony se pochlubil finančními výsledky za poslední finanční kvartál. Z nich vyplývá, že se mimořádně žádaná konzole PlayStation 5 prodává opravdu výborně, výrobce zákazníkům do konce roku 2020 dopravil více než 4,5 milionu kusů. V kombinaci s prodeji dalších 1,4 milionu kusů PlayStation 4 tak herní divize zažila nejlepší kvartál v historii.

Tržba ve výši 883,2 miliardy jenů (zhruba 181 miliard českých korun) je zhruba o 40 % vyšší, než za stejné období o rok dříve. Zisk se zvýšil dokonce o 50 % na 80 miliard jenů (zhruba 16,5 miliardy českých korun) díky růstu prodejů her a předplatných služeb. Konzolí PlayStation 5 se i přes obrovsky nedostatkové zásobování prodalo stejně, jako tomu bylo při launchi PlayStationu 4. V současnosti je ale poptávka výrazně vyšší.

Společnost ale přiznává, že na každé konzoli tratí. Výrobní náklady jsou totiž vyšší, než prodejní cena konzolí. Sony to zdůvodňuje strategí, zřejmě se tak nízko nastavenou cenou snažila dorovnat nabídku konkurenčního Xboxu. Do čísel také zasahují náklady na samotné spuštění prodeje konzole.

Společnosti Sony jako takové se obecně daří. Tržby sice mírně poklesly, provozní výnosy ale stouply o čtvrtinu i díky lepším výsledkům v divizi televizorů a úsporám na vývoji mobilních technologií - prodeje telefonů a kamer dlouhodobě klesají. Jasným lídrem je však stále herní divize.

Prodeje PlayStation 5 významně poznamenala problematika takzvaných scalperů, tedy osob, které automatizovanou metodou skupují zásoby obchodů a následně konzole prodávají dráž. Datový inženýr Michael Driscoll z fóra DEV Community skrze analýzy prodejů a sociálních sítí odhaduje, že 10 až 15 % všech konzolí na trhu ve Spojených státech prošlo rukama scalperů a velká část z nich zatím nebyla přeprodána. To škodí i prodejům softwaru, protože pro nepoužívanou konzoli pochopitelně zákazník nekoupí žádné hry.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama