Twitch bojuje s DMCA, omlouvá se za chaos
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Twitch bojuje s DMCA, omlouvá se za chaos

Twitch bojuje s DMCA, omlouvá se za chaos

Radek Raudenský

Radek Raudenský

12. 11. 2020 10:30 9
Reklama

Uplynulé týdny a měsíce byly pro streamery na platformě Twitch velmi nezvyklé. Zatímco youtubeři jsou už dlouhou dobu zvyklí na to, že ve videích nesmí používat hudbu, na kterou nemají licenci, jinak nezískají z videa peníze, u streamerů toto pravidlo neplatilo. Úřad pro autorská práva Spojených států se totiž této platformě dlouho nevěnoval a streameři tak bez omezení pouštěli hudbu podle libosti. To se ale změnilo.

Jak Twitch v nové zprávě sděluje, bez varování se jim začaly hrnout tisíce DMCA nároků na klipy a záznamy streamů, které autorský zákon porušovaly. Jenže vedení Twitche si nevědělo se situací rady, a tak místo otevřené komunikace začala stránka posílat streamerům tzv. strikes, tedy porušení pravidel. Jakmile streamer získá tři takové upozornění, je permanentně zablokován. Streameři tak začali hromadně mazat záznamy i klipy, od vedení se ale žádné dodatečné informace nedozvěděli.

Twitch se nyní za své jednání omlouvá. Stránka chtěla dodržet požadavky DMCA, ale nedokázala svým „zaměstnancům“ vyrozumět podmínky ani vytvořit takové nástroje, které by jim s dodržením podmínek pomohly. Platforma se také omlouvá za velmi krátký čas pro smazání klipů. Situace se ale dle vedení v dohledné době nezlepší.

„Stále diskutujeme s velkými hudebními producenty ohledně přístupu k licencím. Současná opatření okolo licencí, která mají hudební společnosti domluvené s ostatními službami (které typicky berou část z příjmů tvůrce, aby zaplatily nahrávacím společnostem) nedávají Twitchi smysl. Jsme otevření k vytvoření nových podmínek, které by službě Twitch vyhovovaly, ale musíme otevřeně upozornit, že to může trvat dlouho a nemusí to vůbec vyjít. I když se tedy budete snažit opatrně starat o váš již existující obsah, riskujete zaslání DMCA nároku kdykoliv použijete licencovanou hudbu na vašem kanálu bez povolení.“

V současné chvíli tak Twitch doporučuje nepřehrávat licencovanou hudbu, smazat všechny klipy a záznamy a taktéž vypínat hudbu ve hrách – i ta podléhá licencím, které většina tvůrců nemá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama