Microsoft zvažoval, že s Xboxem skončí
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Microsoft zvažoval, že s Xboxem skončí

Microsoft zvažoval, že s Xboxem skončí

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

11. 11. 2020 09:30 3
Reklama

Na všechny konzole od Microsoftu včera zavzpomínal Tadeáš ve speciálním článku. Nezapomněl se zmínit ani o zpackaném uvedení Xboxu One. Faktorů bylo hned několik, chyběla třeba možnost pořídit si konzoli bez Kinectu, což se samozřejmě odrazilo v ceně. Na krušné chvíle vzpomíná i současný šéf Xboxu – Phil Spencer.

Z rozhovoru pro sever Shacknews vyšlo najevo, že společnost dokonce zvažovala, zda značku nepustit k vodě. Krátce poté, co byl Xbox One uveden na trh, došlo na výrazné personální změny. Odešel Don Mattrick, tehdejší šéf Xboxu, nahradil ho právě Spencer. Když se Satya Nadella krátce poté stal výkonným ředitelem Microsoftu, došlo na zásadní rozhovor ohledně budoucnosti Xboxu. „Satya se stal výkonným ředitelem v únoru (2014). Pak přišla otázka, zda vůbec s Xboxem pokračovat. Tou dobou nás totiž PlayStation v prodejích válcoval. Chceme do toho dále investovat? Nebo uděláme jiné rozhodnutí?“

Spencer ale potápějící se loď opustit nechtěl. Zdůraznil, že videohry mohou být pro Microsoft klíčovou kategorií. Po byznysové stránce Nadella sice se Spencerem nesouhlasil, dal mu ale šanci situaci zachránit. Spencer tedy vstupoval do velmi těžké pozice. Jako první věc si prosadil změnu ve struktuře společnosti, která se mu zdála příliš roztříštěná. Aby mohl efektivně pracovat a řídit celý kolos, sjednotil týmy obstarávající hardware, produkci first-party obsahu a tým zodpovědný za celou platformu. A společně se pak snažili nabrat ten správný směr.

„Myslím si, že jsem skončil u této pozice, protože, zcela upřímně, ostatní lídři byli v tu chvíli pryč. Trochu se trápím myšlenkou, že jsem byl posledním člověkem u stolu. A je na tom kus pravdy,“ prozradil Spencer.

Microsoft už bohužel nezveřejňuje čísla z prodejů, dnes je ale naprosto evidentní, že Spencer skutečně značku zachránil. Čísla tedy Microsoftu brzy začala dávat nějaký smysl. Bez toho by se ostatně do výroby nové konzole nehrnul. Zajisté pomohl například program Xbox Game Pass a jeho rozšíření na PC. Uvidíme, jak se bude Xboxu dařit v nové éře.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama