Twitch stále dobývá Phasmophobia
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Twitch stále dobývá Phasmophobia

Twitch stále dobývá Phasmophobia

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 10. 2020 11:18 4
Reklama

Předvídat obří úspěchy relativně nenápadných titulů je dost obtížné. Po Fall Guys nebo Among Us se totiž zdá, že streamovací služby vzal útokem další zájemce o titul krále vystupujícího ze stínů. A to doslova. V Phasmophobia se totiž vydáte s kamarády lovit duchy.

Projekt neznámého studia Kinetic Games zasazuje čtyři hráče do rolí “detektivů”, kteří řeší problémy spojené s duchy. Pokud jste napjatě sledovali seriály, které se tímto obskurním řemeslem zabývají, určitě víte, co čekat. Strašidelné budovy, mimojiné školy, opuštěné rodinné domy nebo ústavy pro duševně choré, baterky, přístroje zaznamenávající nadpřirozené existence a především všudypřítomné napětí.

Phasmophobia je v současnosti pátou nejsledovanější hrou na Twitchi (hned po Call of Duty, Among Us, FIFA 21 a Fortnite). A vděčí za to především svému vděčnému námětu. Všichni hráči se pohybují extrémně pomalu, mají jen velmi omezenou kapacitu inventáře, kde beztak většinu času zabírá prostor poblikávající baterka. Jediným cílem je odhalit ducha a zmizet. Napětí napomáhá jednak poměrně chytrý design duchů, kteří zprvu hráče příliš neobtěžují, postupně je ale začínají pořádně strašit a v konečné fázi i zabíjejí. Druhým faktorem jsou ale hráči samotní, nic vám totiž nebrání v tom, abyste si se svými kamarády pěkně “pohráli”, vyděsili je bafnutím nebo shodili pojistky. A to se samozřejmě děje i neúmyslně.

Postupem času si své postavy hráči vylepšují. Dostanou například možnost potichu manipulovat s předměty, postupně tak vymizí vrzající dveře nebo bouchající knížky.

Phasmophobia jako taková přitom není kdovíjak přelomovou hrou. Vypadá velmi zastarale, modely postav jsou rozanimované poměrně spartánsky a na první pohled si ji spletete s tisícovkami dalších tuctových hororových projektů, které dennodenně zavalují obchod Steam. Byla by to ale škoda, protože Phasmophobia zřejmě nabízí něco víc. Svou multiplayerovou složku využívá v maximální možné míře a jak streameři, tak novináři, si hratelnost pochvalují. Server PCGamer dokonce označuje  Phasmophobii za “nejlepší duchařskou hru všech dob”.

Projekt se v současnosit nachází ve fázi předběžného přístupu, na Steamu zabírá pátou příčku nejprodávanějších her a stojí 11,59 eur (316 českých korun). Zajímavostí je, že podporuje i virtuální realitu (v tomto případě máte dokonce oproti ostatním hráčům výhodu čtvrtého slotu inventáře) a pracuje s hlasovým vstupem. S virtuálními duchy tak můžete komunikovat skrze mikrofon a váš řev může mít dopad na hratelnost.

O Phasmophobia do budoucna zřejmě ještě uslyšíme. Samotný pojem mimochodem označuje chorobný strach z duchů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama