NVIDIA kupuje výrobce čipů ARM za 900 mld.
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka NVIDIA kupuje výrobce čipů ARM za 900 mld.

NVIDIA kupuje výrobce čipů ARM za 900 mld.

Radek Raudenský

Radek Raudenský

15. 9. 2020 08:17
Reklama

Spekulace se napříč trhem nakonec skutečně potvrdily. Výrobce grafických čipů NVIDIA oznámil, že zakoupí britského výrobce a designéra čipů ARM Limited, a to za částku 40 miliard dolarů, tedy přibližně 900 miliard korun. Akvizice musí ještě projít schválením britských, čínských a amerických regulačních úřadů, předpokládá se ale, že hotovo by mělo být v březnu roku 2022.

Čím byla NVIDIA motivována při koupi této firmy? Samotná NVIDIA tvrdí, že se chce maximálně soustředit na budoucnost ve formě umělé inteligence. Hlavní pobočka se rozšíří o centrum zaměřené na AI, ředitel NVIDIA Jensen Huang totiž tvrdí, že za několik let vytvoří triliony počítačů nový internet věcí, který bude tisíckrát větší, než současný internet lidí. Pochopitelně chce NVIDIA stát v čele, jakmile tato situace nastane.

Vedle toho ale analytici tvrdí, že NVIDIA chce upevnit svou pozici na trhu s čipy. ARM se totiž specializuje na výrobu čipů pohánějící mobily, přenosné konzole a spoustu dalších produktů. Téměř každý mobilní telefon bude mít ve svém nitru základ od ARM – Qualcomm umisťuje do svých Snapdragonů 64 bitové procesory právě od ARM, to stejné platí pro iPhony. Včera uniklý Oculus Quest 2 taktéž pohání Snapdragon. NVIDIA by tak mohla využít této situace a procesory obrandovat svým jménem. Vedle toho Huang řekl, že bychom se v budoucnosti mohli dočkat NVIDIA procesorů mířících na trh Intelu a AMD.

Tato akvizice tak může být pro NVIDIA klíčová a ze společnosti se může stát hlavním vedoucí na trhu s čipy, a to jak u grafických karet, tak u procesorů napříč všemi segmenty – mobilním, desktopovým i enterprise. A to ještě nevíme, jak se v budoucnu rozjede umělá inteligence.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama