Dolby Vision zamíří nejprve na Xbox
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Dolby Vision zamíří nejprve na Xbox

Dolby Vision zamíří nejprve na Xbox

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

11. 9. 2020 09:18 2
Reklama

HDR je více než kouzelné slovíčko používané obchodníky při prodeji televizí. Na vysoký dynamický rozsah se dnes již běžně ohlíží i vývojáři, kteří s technologií počítají při tvorbě her. Jako standard bývá označován typ HDR10. Nové konzole od Microsoftu nicméně budou podporovat i vylepšenou verzi od společnosti Dolby.

Jde o technologii Dolby Vision. Ta se jako první objeví na konzolích Xbox Series S a Xbox Series X, další platformy by měly následovat brzy. V čem je Dolby Vision lepší? Díky speciálním instrukcím dokáže televizorům říct, že má v dané scéně dojít ke zvýšení kontrastu nebo akcentování konkrétní barvy. Technologie navíc pracuje s dvanáctibitovou barevnou hloubkou pro 68 miliard barev, přičemž dosahuje jasu až 4000 nitů.

Jen pro srovnání – HDR10 je omezen na desetibitovou barevnou hloubku, tedy na 1,07 miliard barev a maximální jas 1000 nitů. Ve vykreslování konkrétních scén je tedy televizor s touto technologií oproti Dolby Vision výrazně méně flexibilní.

Dolby Vision zamíří nejprve na Xbox
i Zdroj: Hrej.cz

Otázkou samozřejmě je, zda je váš televizor na Dolby Atmos připraven. S koupí nové obrazovky ale pospíchat nemusíte. Update s Dolby Vision totiž obohatí konzole až v průběhu příštího roku. Jak už bylo řečeno, premiéru si odbude na strojích od Microsoftu, během následujících měsíců ale potěší také hráče, kteří se rozhodli pro koupi konzole PlayStation 5.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama