Studie o českém herním průmyslu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Studie o českém herním průmyslu

Studie o českém herním průmyslu

Radek Raudenský

Radek Raudenský

25. 6. 2020 14:12 4
Reklama

Herní průmysl roste. To lze vidět všude – neustále se oznamují rekordy v prodejnosti, hry běžně vydělávají stovky milionů dolarů a v obratu překonaly i filmový průmysl. Nejen ve výdělcích, ale i nákladech a časové náročnosti. Stejná situace panuje i u nás, a naplno jí ukazuje nová studie asociace českých herních vývojářů.

Studie shrnuje výsledky herního průmyslu za minulý rok, jeho úspěchy i úskalí, kterým čelí. Zpráva je ale jasná, čeští vývojáři neustále rostou. V Česku se v současné době nachází 110 herních studií, které ze 67 procent tvoří hry pro počítače a konzole, zbytek tvoří mobilní hry. Celkem tvořil obrat českého herního průmyslu za rok 2019 4,54 miliard korun, což je v tuto chvíli už více než dvojnásobek filmového průmyslu. V roce 2020 se očekává růst až na 5 miliard.

Studie ukazuje i to, že toto odvětví je i skvělým zaměstnavatelem. Celkem se na vývoji her podílí 1750 zaměstnanců, 29 % z nich tvoří cizinci. Celkově se za minulý rok vytvořilo 65 her. Samozřejmě ale i zde jsou obrovské problémy. Více než polovině studií chybí zaměstnanci, a to kvůli dvěma hlavním úskalím – zaměstnání cizinců je velmi náročný proces, a vzdělávání v oboru tvoření her není u nás vůbec proklamované.

GDA navíc poukazuje i na téměř nulovou pomoc státu, a to ne přímo finanční, jelikož studia se často dokážou uživit, ale v rámci vzdělávání, složitého získávání zaměstnanců ze zahraničí, nulové nástroje pro podporu prezentace v zahraničí nebo neposkytování právní pomoci. Ale ani finanční pomoc by neuškodila – například na Slovensku, kde herní průmysl není zdaleka tak rozvinutá, vznikl už před třemi lety fond pro herní průmysl, který za dva cykly rozdělil 650 tisíc euro.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama