Videohra je poprvé předpisovým “lékem”
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Videohra je poprvé předpisovým “lékem”

Videohra je poprvé předpisovým “lékem”

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 6. 2020 12:23
Reklama

Počítačové hry už se v zásadě zbavily nálepky něčeho, co ohrožuje a kazí vývoj dětí, nyní ale jejich přijetí veřejností došlo na další úroveň. Americká asociace FDA (The Food and Drug Administration) totiž přidělila titulu EndeavorRX status předpisové kůry, kterou mohou američtí doktoři předepisovat dětem s dvěma typy ADHD mezi 8. a 12. rokem věku.

To je následkem jedné z pěti vědeckých studií, která zjistila, že jsou se pacienti následkem hraní EndeavorRX schopni déle soustředit a velká část dětí během dvou měsíců zaznamenala “léčebně významný” pokrok. 

Za hrou stojí společnost Akili Interactive a jedná se o klasickou nekonečnou skákačku pro iPhone a iPad. Podobných her se v obchodech mobilních platforem nachází tisíce, tato je ale (prý) jedinečná tím, že je postavna na principech selektivní stimulace a designem levelů (které jsou speciálně navrženy pro různé zdravotní problémy) přímo stimulují některé neurální systémy v mozcích hráčů. Dle autorů je tak hra schopna například pomoct dětem trpícím ADHD se soustředěním.

Celá situace s lékařskou studií je nicméně poněkud podezřelá. Server Verge, který s informací jako první přišel, totiž upozornil na to, že citovanou práci vytvořil tým doktorů, které společnost Akili dříve zaměstnávala, že vědeckou práci přímo financovala, a že sama studie zmiňuje tradiční negativní efekty hraní (bolest hlavy, nevolnost, agresivita, únava). Také je nutné podotknout, že se jedná o pouhou možnost pomocné stimulace a titul rozhodně není určen jako náhražka klasické léčby.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama