Autoři LDI se omlouvají za rasistický design
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Autoři LDI se omlouvají za rasistický design

Autoři LDI se omlouvají za rasistický design

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 6. 2020 11:28 64
Reklama

Jedním z menších titulů, který upoutal pozornost během streamu prvních her pro PlayStation 5 minulý týden, byl nezávislý Little Devil Inside. Akční, adventurní RPG, které vás nechá v kůži dobrodruha putovat po světě a plnit mise pro velmi seriózního úředníka působí velmi zajímavě, ihned ale způsobila menší kontroverzi. 

Problémem byl design jednoho druhu nepřátel, roztomilých trpaslíků s maskami a foukačkami, kteří hlavního hrdinu pronásledují džunglí. Někteří diváci se totiž na autory z týmu Neostream obrátili s tím, že figurky kvůli tmavé pleti, dredům a náznakům některých afroamerických obličejových rysů považují za rasistické. Studio se tak na sociálních sítích omluvilo.

„Rasistické stereotypy jakéhokoliv ražení rozhodně nebyly v našem zájmu, nevěděli jsme o podobných stereotypických konotacích a chtěli bychom se omluvit komukoliv, koho se design postav dotkl. Nikdo (nejen v rámci studia) na tento design nijak nepoukázal. Nicméně konkrétně tyto postavy předtím na veřejnosti odhaleny nebyly.“

„Účelem bylo vytvořit postavičky, které by sloužily jako strážci tajemného, mystického regionu ve světě Little Devil Inisde a nešlo o vytváření postav které by nějak odkazovaly na skutečné africké nebo afroamerické kmeny. Soustředili jsme se na barevné masky a naši designéři za tímto účelem hledali inspiraci u masek rozličných kultur. Postavy se ve hře pohybují ve skupinách a útočí foukačkami, které vás při trefení paralyzují. Chtěli jsme tak vytvořit velmi živý design podobný například postavičkám Kakamora ve filmu Moana od Disney,“ vysvětlují situaci autoři.

Tým se nicméně rozhodl některé prvky ze hry odstranit, konkrétně dredy, zvýrazněné rysy rtů, pozměnili také odstín pleti tvorů a změnami projde i foukačka, která ve svém původním stavu prý příliš připomínala joint.

Little Devil Inside vyvíjí tvůrci už 5 let. Původně měla hra vyjít na Wii U, nyní je však dočasnou exkluzivitou pro PlayStation 4 a PlayStation 5. Později vyjde i na PC. Přesné datum vydání zatím není známo.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama