AMD již počítá s 5nm procesory
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka AMD již počítá s 5nm procesory

AMD již počítá s 5nm procesory

Radek Raudenský

Radek Raudenský

25. 3. 2020 08:32
Reklama

Ještě před pár lety se velká část hráčů na PC firmě AMD akorát vysmívala za to, že jejich procesory dokážou zaskočit jadernou elektrárnu, nebo že množství tepla, které vydávají, dokáže vytopit celou vesnici. Nikdo by asi nečekal, že právě tato společnost během několika let technologicky předčí svého rivala a naprostého vedoucího trhu s desktopovými procesory - Intel.

Je to zejména díky tomu,  že Intel již dlouho stojí pouze na 14nm technologii, zatímco AMD s novou generací ZEN architektury dokázalo přejít na 7 nm technologii. Vděčí za to svému partnerovi TSMC, tedy společnosti, která pro AMD ve zkratce vyrábí procesory, které AMD navrhne. AMD samozřejmě není jediný partner TSMC, velkou část tvoří i výrobci mobilních procesorů nebo bitcoin minerů, a není divu, že si TSMC drží tak velkou klientelu. Výroba takto malých tranzistorů, respektive snaha dostat jich na určitý obvod co nejvíce, je extrémně drahá záležitost.

Intel mezitím ještě stále vyrábí 14 nm desktopové procesory, a čeká se na příchod nové, 10 nm generace, která se již ukázala v noteboocích. Samotné vedení již před nějakou dobou samo potvrdilo, že si je vědomo ztráty vedení, které by se mělo společnosti vrátit až s představením jejich vlastní 7nm technologie. Mezitím společnost TSMC oznámila, že se nachází v počáteční fázi výroby 5nm procesorů, a výroba by měla začít již letos v dubnu. AMD s tím počítá, a již zveřejnila roadmapu pro své serverové procesory, kdy Zen 4 architektura by měla přijít za dva roky.

AMD již počítá s 5nm procesory
i Zdroj: Hrej.cz

Navíc skok mezi 7nm a 5nm bude obrovský: „TSMC sdělila, že se oproti metodě N7 (7 nanometrová technologie, pozn.red) zvětší hustota tranzistorů o 1,84. Navíc duben (kdy má začít výroba 5nm, pozn. red) značí přesně dva roky od toho, co TSMC představila svou 7 nanometrovou technologii,“ sděluje web WikiChips. Zdá se tak, že obrovské investice TSMC do pokroku se vyplatily, a pomalu se začínáme opět přibližovat ke splnění Moorůva zákona. Ještě větším překvapením je ale to, že společnost TSMC již počítá s uvedením 3nm technologie, a to opět za dva roky. Investice do výzkumu se pak plánují na 23 miliard dolarů, tedy přes 582 miliard korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama