Z Dreams mizí výtvory spojené s Nintendem
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Z Dreams mizí výtvory spojené s Nintendem

Z Dreams mizí výtvory spojené s Nintendem

David Plecháček

David Plecháček

23. 3. 2020 09:39
Reklama

Dreams je na trhu již několik týdnů, a troufáme si tvrdit, že se s ním někteří stále teprve učí. Ti, kteří „vývojářské“ řemeslo ovládli, ale plní tento editor skvostnými výtvory. Protože ale bývá často překážkou lidská kreativita, pochopitelně se ve hře objevují výtvory někoho jiného. A to je problém, který musí autoři z Media Molecule řešit.

Typickým příkladem je výtvor uživatele Piece_of_Craft. Ten chtěl vytvořit nějakou postavičku, a protože nebyl dostatečně nápaditý, začal vytvářet někoho, koho známe všichni. Vybral si ex-instalatéra Maria, jehož tvorbu chtěl pro své followery ukázat živě na Twitchi, což situaci možná ještě zhoršilo. Tak či tak, Mario byl z Dreams odebrán a autoři jako důvod uvedli stížnost ze strany Nintenda.

Problémy s autorskými právy jsou od v souvislosti s Dreams probírány od samotného začátku. Předělávek již existujících děl – od postav až po celé úrovně nebo hry – existuje již několik a pro diváky se jedná o zajímavý obsah, na němž lze prezentovat jak komplexnost Dreams, tak šikovnost autorů.

Už v minulosti se ale Media Molecule rozhodlo, že bude všechny kontroverzní výtvory stahovat. „Myslíme si, že je přirozené, že lidé předělávají cizí věci. Je to skvělá věc, jak se učit, výtvarnou stránku, hudbu, jak používat nástroje, jak zacházet s enginem. Ale pokud předěláváte cizí IP, může v nějakou chvíli zkrátka zmizet. Pokud nás vlastník značky požádá, abychom něco odstranili, jeho žádosti vyhovíme,“ řekl Liam de Valmency už dříve v rozhovoru pro VG247.

Přesně taková situace nastala teď. Nintendo je co se týče vlastník značek značně ochranitelské, a tak není divu, že Mario relativně rychle z Dreams zmizel. Ačkoliv se původně hovořilo jen o něm, magazín Nintendo Everything později zveřejnilo obecnou snahu odebrat z Dreams cokoliv, co s Nintendem souvisí, například již další existující postavičky. Pokud je vaší inspirací právě něco od této japonské společnosti, počítejte s tím, že se váš výtvor ve hře příliš neohřeje.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama