V Minecraftu vznikla knihovna bez cenzury
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka V Minecraftu vznikla knihovna bez cenzury

V Minecraftu vznikla knihovna bez cenzury

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

13. 3. 2020 15:28 3
Reklama

S velmi ojedinělým projektem přišli kreativci organizace Reportéři bez hranic, ve virtuálním světě serverů Minecraftu vytvořili digitální knihovnu titulů a textů, které v zemi původu nesplňují požadavky úřadů a cenzorů. Prakticky kdokoliv se tak může připojit a digitalizované texty studovat.

Nabídka titulů zatím čítá nepohodlné autory - novináře z Egypta, Mexika, Ruska, Saudské Arábie a Vietnamu. Tvůrci projektu Uncensored Library tvrdí, že byli autoři textů za své názory zakazováni, trestáni, vězněni, vyhnáni nebo dokonce zabiti. A další texty podobně poznamenaných žurnalistů budou postupně přibývat.

„Ve spoustě zemí po celém světě neexistuje žádný svobodný přístup k informacím. Weby jsou blokovány, nezávislé noviny zakazovány a tisk kontrolován státem. Mladí lidé vyrůstají, aniž by si mohli formovat vlastní náázory. Používáním Minecraftu, nejpopulárnější počítačové hry světa, jako média jim dáváme přístup k nezávislým informacím,“ popisují motivaci k vytvoření knihovny sami tvůrci.

Reportéři bez hranic na projektu spolupracovali s německou agenturou DDB Germany, designéry BlockWorks a produkční společností MediaMonks. Knihovna samotná pak vznikala 3 měsíce, na její výstavbu “padlo” 12,5 milionu bloků a podílelo se na ní 24 hráčů s 16 různých zemí. Kupole stavby se svým průměrem 300 metrů by ve skutečném světě byla vůbec druhou největší. 

Pro přístup ke knihovně funguje adresa visit.uncensoredlibrary.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama