Co týden dal: Pomalý rozjezd do nového roku
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Pomalý rozjezd do nového roku

Co týden dal: Pomalý rozjezd do nového roku

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

5. 1. 2020 16:00
Reklama

Tak jsme se konečně přehoupli do roku 2020. Silvestrovské oslavy nicméně vyšly na polovinu týdne, kdekdo si navíc veselí s radostí protáhl, takže se ani v uplynulých sedmi dnech nic zásadního nestalo. Výběr novinek do souhrnu byl alespoň poměrně jednoduchý.

ZAMPELLA SE STĚHUJE

Co týden dal: Pomalý rozjezd do nového roku
i Zdroj: Hrej.cz

Začneme nejzajímavější zprávou. Jde o přesun Vince Zampelly do vedení losangeleské pobočky studia DICE. Ta byla založena v roce 2013 s jasným cílem – ve všech směrech podpořit hlavní pobočku ve Stockholmu. V Electronic Arts se však rozhodlo, že nazrál čas pustit vývojáře také k něčemu většímu, k vlastnímu projektu. A s tím jim v budoucnu pomůže právě Zampella.

Veterán herního průmyslu se již dostatečně osvědčil. Však má v portfoliu jednu pecku za druhou. Podepsal se pod Medal of Honor: Allied Assault, několika díly populární série Call of Duty, Titanfall, Apex Legends a naposledy také pod Star Wars Jedi: Fallen Order. Zatím se zdá, že neumí šlápnout vedle.

Snad i proto má volnou ruku. Chystají se přitom zásadní změny. Pro studio se vybírá nové označení, což je dle Zampelly naprosto nezbytný krok, pokud se má skutečně změnit jeho vnímání ze strany veřejnosti. Nová image má také napomoci k nalákání šikovných vývojářů.

Zampella si zkrátka za těch několik let spolupráce s EA získal respekt. V roce 2017 mu přitom byl prorokován trochu jiný osud. Zlí jazykové tvrdili, že se Respawn Entertainment po odkoupení ze strany EA ztratí v jeho korporátních strukturách. Laura Miele, která zastává pozici šéfky studií EA, ale prozradila, že tomu bylo právě naopak, tedy že další studia pod EA přejímala vývojové postupy od Respawnu. Konkrétně si pochvalovala především způsob prototypování nových projektů, který byl pod vedením Zampelly mnohem rychlejší, než v případě jiných týmů.

Nezbývá než spekulovat, jakým směrem se Zampella vydá v případě dalšího projektu. V rozhovoru naznačil, že by se chtěl i nadále věnovat tvorbě akčních adventur s velkým důrazem na příběh. Tento žánr mu patrně sedí nejlépe. Na jeho novinku si však budeme muset nějaký čas počkat.

PROKLETÉ UNCHARTED

Co týden dal: Pomalý rozjezd do nového roku
i Zdroj: Hrej.cz

Nathan Drake brzy potěší předplatitele služby PlayStation Plus. Od 7. ledna si totiž mohou zdarma stáhnout Uncharted: The Nathan Drake Collection, v níž se skrývají remasterované verze prvních tří dílů této série. Drake ale rozhodně nepotěší fanoušky, kteří vyhlíží filmovou adaptaci.

Režisérská židle je totiž opět prázdná. Tentokrát se odporoučel Travis Knight. Za sebou měl snímky Kubo a kouzelný meč a akční sci-fi záležitost Bumblebee. Chvíli to vypadalo skutečně nadějně. Zdá se však, že Knightovi došla trpělivost. A může za to Tom Holland, představitel mladého Nathana Draka.

Holland má totiž jasné priority. Spider-Man má zkrátka přednost. Právě natáčení třetího dílu aktuální série celou záležitost komplikuje, protože zde Holland jednoduše nemůže chybět. Neznamená to však, že by se role mladého Draka vzdal, jen se momentálně nedá říct, kdy bude zase k dispozici. Na to se Knightovi čekat nechtělo.

Film je tedy opět v ohrožení. Dalo by se skoro říct, že mu není souzeno, aby byl jednoho dne dokončen. Objevují se dokonce otázky (například na Kotaku), zda by někomu skutečně vadilo, kdyby k jeho dokončení nedošlo. Všichni víme, jak to se snímky podle videoherní předlohy bývá. Hráči už svého Nathana Draka mají a něco už s ním zažili, jim by mohl film tuto představu nepříjemně nabourat. Pro všechny ostatní zase značka Uncharted pravděpodobně vůbec nic neznamená a film budou zřejmě srovnávat s dobrodružstvím Indiana Jonese. Tak jako tak, filmové Uncharted to nebude mít jednoduché, ani pokud ho někdo zvládne dokončit.

ZASE TEN ZAKLÍNAČ

Co týden dal: Pomalý rozjezd do nového roku
i Zdroj: Hrej.cz

Seriálový Zaklínač je pro někoho splněným snem, pro někoho ucházející snímek, k němuž má spoustu výhrad, pro jiné zase naprostý propadák. Co člověk, to názor. Čím je Zaklínač pro Netflix? Jednoznačným hitem.

Když pomineme, že se o vánočních svátcích o žádném jiném seriálu prakticky nemluvilo (ať už v dobrém, nebo špatném), pro Netflix je novinka pokladem. Sice se nepochlubil konkrétními čísly, zveřejnil ale, jak si stojí v porovnání s konkurenčními snímky. Mezi deseti nejúspěšnějšími seriály v roce 2019 se Zaklínač stihl vyšplhat na druhou příčku. Nutno dodat, že se mu to podařilo za velmi krátkou dobu, premiéra byla totiž až 20. prosince. Bílý vlk nestačil pouze na Stranger Things.

Ba co víc, Geralt si došlápnul dokonce i na Mandaloriana. Podle analytické skupiny Parrot Analytics se mu podařilo námezdního lovce porazit v týdnu od 22. do 28. prosince. A to i v Americe. Zaklínače zkrátka nedokázal zastavit ani roztomilý Baby Yoda.

Server The Verge v této souvislosti vyslovil domněnku, že úspěch seriálu vůbec nemusí souviset s jeho kvalitou. Autoři zkrátka dobře využili početnou komunitu fanoušků knižní i videoherní série. Podařilo se jim vytvořit dostatečně velké šílenství, které na sebe postupem času nabalovalo další a další diváky. Nový seriál svým zaměřením zároveň dokázal zaplnit díru po Game of Thrones, což se také pozitivně odrazilo na výsledné sledovanosti. Zdá se, že šlo o dobře promyšlený tah.

HURÁ NA CES

Co týden dal: Pomalý rozjezd do nového roku
i Zdroj: Hrej.cz

Poslední blok lze pojmout jako takovou malou pozvánku na začátek příštího týdne. Koná se totiž veletrh spotřební elektroniky – CES. Do Los Angeles se chystá řada velkých hráčů. Apple bude propagovat svůj HomeKit, Samsung zase nové vychytávky z programu C-Lab (například projekt SelfieType umožňující uživatelům psát za asistence kamery, aniž by se dotýkali obrazovky), AMD zase představí nové procesory.

Nás hráče ale především těší, že se po letech chystá zúčastnit také Sony. Japonská společnost by jistě nejezdila jen tak pro nic za nic, očekává se, že v rámci konference hodlá oficiálně představit PlayStation 5.

Je také nejvyšší čas. Představení nového Xboxu na The Game Awards bylo malým překvapením, Sony tedy musí co nejdříve srovnat krok. A kde jinde tak učinit, než na největším veletrhu spotřební elektroniky, kterého si všímají média po celém světě. Stále však není úplně jisté, zda se tak skutečně stane. Pondělí je naštěstí za rohem. 

Úsporný režim pravděpodobně končí, příští týden se zase vše roztočí na plné obrátky. Vy si můžete vychutnat druhou část INVAZE, příští pátek se i hpod vrátí do starých kolejí. Pevně doufáme, že nám i v letošním roce zachováte přízeň. Hrejte s námi!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama