Co týden dal: Šílenství kolem Geralta z Rivie
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Šílenství kolem Geralta z Rivie

Co týden dal: Šílenství kolem Geralta z Rivie

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

29. 12. 2019 16:00 8
Reklama

Je to již více než týden, co se na Netflixu objevil očekávaný seriál na motivy knižní předlohy, za níž stojí Andrzej Sapkowski. Mezi našimi čtenáři se najde hromada fanoušků Zaklínače, dá se tedy předpokládat, že většina z vás osm epizod slupla jako malinu. Premiérou nicméně šílenství kolem Řezníka z Blavikenu teprve začalo. I u nás na webu se objevilo hned několik novinek spojených se Zaklínačem. Pojďme si tedy udělat takový malý zaklínačský speciál.

DRUHÁ SÉRIE POTVRZENA

Co týden dal: Šílenství kolem Geralta z Rivie
i Zdroj: Hrej.cz

Úvodní série to rozhodně neměla jednoduché. Zaklínač se za ta léta stal populární značkou. Sapkowski jí vdechl život ve svých knihách, o její věhlas se pak postaralo především polské studio CD Projekt Red, v jehož dílnách vznikly zatím tři hry s Geraltem v hlavní roli a k tomu karetní GWENT. Seriál je však adaptací knižní předlohy.

Co fanoušek, to další představa o tom, jak by měli filmaři se značkou pracovat, kde navázat v příběhu a komu nabídnout jednotlivé role. Právě poslední záležitost vyvolala velké vášně. Casting totiž naznačoval, že producentka Lauren Schmidt Hissrich hodlá do role Ciri obsadit herečku, jejíž barva pleti nebude odpovídat předloze. Následně musela čelit obrovskému tlaku na sociálních sítích, což jí donutilo úplně se jim vyhýbat. Ciri si nakonec zahrála mladičká Freya Allan, kontroverze zažehnána.

Nejvíce peněz nicméně padlo na obsazení Henryho Cavilla. Ten už zazářil například v Mission Impossible, znám je však především jako Superman. S ním se Hissrich sešla ještě před castingem, protože o roli sám projevil zájem. Na casting nicméně došlo. S producentkou se potkalo přes 200 dalších kandidátů na hlavní roli. Cavill však zřejmě udělal dobrý dojem, protože si nakonec stejně vybrala právě jeho. V jednom z rozhovorů pak prohlásila, že se do psaní scénáře pustila až po schůzce s Cavillem. Už tehdy si ho představovala jako Geralta. Že se s producentkou sešel ještě před castingem, byl tedy patrně velmi dobrý krok. V dalších rolích se pak objevily méně známé tváře.

Sázka na Cavilla se zřejmě vyplatila. Svědčí o tom skutečnost, že se novince v hodnocení na filmové databázi IMDB jen pár dní po premiéře podařilo překonat například veleúspěšné Stranger Things nebo Peaky Blinders. Série se tedy řadí mezi to nejlepší, co Netflix nabízí. Není divu, že je již oficiálně potvrzena další série. Natáčení by mělo začít na jaře příštího roku v Londýně, osmi nových dílů se dočkáme až v roce 2021.

A kdo ví, třeba se najdou peníze pro další velkou hvězdu. Sled událostí naznačuje, že se v druhé sezóně objeví Vesemir, Geraltův mentor, který mu poskytl výcvik v Kaer Morhen. Fanoušci si na sociálních sítích už svého kandidáta na jeho představitele dávno zvolili. Je jím Mark Hamill neboli Luke Skywalker. Tomu svět videoher není neznámý, svou tvář i hlas propůjčil jedné z hlavních postav singleplayerové kampaně Star Citizen. Ten už v minulosti s tímto angažmá souhlasil, přestože neměl ponětí, o co vlastně jde.

V HLAVNÍ ROLI HENRY CAVILL

Co týden dal: Šílenství kolem Geralta z Rivie
i Zdroj: Hrej.cz

Nespornou zásluhu na úspěchu má právě Henry Cavill. Zkušený herec se do role Geralta perfektně vžil, potěšeni musí být i fanoušci herní adaptace. Podoba s postavou z herní branže není náhodná. Cavill je totiž vášnivý hráč. V oblibě má například World of Warcraft nebo Total War: Warhammer II. Hry dokonce upřednostňuje před běžnou zábavou, kolikrát se mu ani nechce opustit pohodlí domova. Divoký hon dohrál hned dvakrát a rozehrál i potřetí. Není tedy divu, že se dokáže s Geraltem tak dobře ztotožnit.

Ke knižní sérii se dostal až poté, co se o něm začalo mluvit jako o představiteli hlavní postavy. Do té doby si totiž myslel, že knihy vznikly až na základě úspěchu herní série. To je ostatně běžný omyl. Do své role se snažil vložit veškerou lásku k postavě. Snažil se také zachovat věrnost předloze, například tím, že na placu prosazoval Geraltova znamení.

Pravděpodobně také hrál Red Dead Redemption 2, protože si je moc dobře vědom, že se vyplatí zapracovat na vztahu s koněm. Aby si s představitelkou Klepny vytvořil dostatečné pouto, strávil s ní každý den kolem šesti hodin na projížďce. Ani mluvení na němé zvíře mu nedělalo žádný problém, doma totiž běžně klábosí se svým psem.

A protože je práce Zaklínače fyzicky namáhavá, trávil také mraky času v posilovně. Muskulaturu měl dobrou už před samotným natáčením, Supermana v sobě zkrátka nezapře. V níže přiloženém videu přiblížil, jaké cviky zařadil speciálně kvůli roli Zaklínače. Kvůli tanci s mečem musel zpevnit bedra. Aby meč vůbec udržel v ruce a neházel s ním přes celou místnost, musel zařadit speciální cviky na bicepsy, předloktí a ramena.

PŘÍVAL HRÁČŮ

Co týden dal: Šílenství kolem Geralta z Rivie
i Zdroj: Hrej.cz

Vraťme se ale do světa videoher. I ten se podařilo novému seriálu silně ovlivnit. Spousta hráčů totiž během pasivního sledování Netflixu dostala chuť vžít se do role zabijáka monster o něco víc. Desítky tisíc hráčů se hromadně vracely do hry, čímž pokořily staré rekordy. Takový nájezd hra pamatovala naposledy během vydání datadisku O víně a krvi v roce 2016. Divoký hon nicméně překonal i Red Dead Redemption 2.

To samé platí také pro konzole. Zde se navíc objevila zajímavá informace potvrzující předpoklad, že se do hry vrací především jedinci, kteří třetího Zaklínače zakoupili hned po vydání a nyní si chtějí čtyři roky starou hru připomenout. Hra totiž vykazovala více aktivních hráčů s původní edicí hry.

Radost musí mít i Sapkowski. Jeho tvorba se totiž těší velké popularitě. Na Amazonu v sekci Fantasy jsou jeho knihy nejprodávanějším artiklem. Dobře si vede také v celkovém žebříčku. Celkově je Sapkowski na Amazonu druhým nejpopulárnějším autorem. První místo stále drží J. K. Rowling.

Z toho má polský spisovatel samozřejmě velkou radost. Možná i proto se nezdráhal pochválit herectví Henryho Cavilla, kterého označil za skutečného profesionála. Jeho výkon srovnal se ztvárněním Aragorna, o které se postaral Viggo Mortensen.

PŘÍMĚŘÍ

Co týden dal: Šílenství kolem Geralta z Rivie
i Zdroj: Hrej.cz

Andrzej Sapkowski bude figurovat i v posledním bloku tohoto článku. Dlouho nemohl přijít na jméno studiu CD Projekt Red. Předmětem sporu byla odměna za práva na herní adaptaci, za níž si nechal vyplatit jednorázovou částku. Tehdy zřejmě ještě nečekal, že by mohlo jít o natolik úspěšnou sérii, jakou se Zaklínač skutečně stal. Na podílech z prodejů by získal daleko více.

Herní adaptaci neváhal nařknout, že se přiživuje na jeho vlastní slávě, po autorech navíc před rokem požadoval dalších 60 milionů zlotých jako kompenzaci ušlého zisku. CD Projekt Red nicméně něco takového odmítl s komentářem, že byly všechny závazky vůči spisovateli dodrženy.

Nyní se zdá, že došlo k vzájemné dohodě. Adam Kiciński, výkonný ředitel CD Projekt Red, v týdnu prohlásil, že je Andrzej Sapkowski pro celý tým velkou inspirací, přičemž se zmínil o další kapitole pokračující spolupráce. Studio si tak udrželo práva na tvorbu her, komiksů, deskovek a dalších předmětů.

Zdá se tedy, že si Sapkowski skutečně vydupal další finanční kompenzaci ze strany polského studia. Otázkou však zůstává, co ona spolupráce znamená. Cyberpunk 2077 vychází 16. dubna, je docela možné, že se poté naplno rozběhnou práce na dalším plnohodnotném dílu Zaklínače. V tomto ohledu se stále spekuluje o skutečnosti, že by se tentokrát mohla hlavní role chopit Ciri.

Naposledy se o této možnosti zmínil hlavní autor z CD Projekt Red - Jakub Szamalek. V rozhovoru pro PC Gamer prohlásil, že je příběhové pozadí Ciri velmi bohaté. Během práce na trojce museli hodně vybírat, čemu konkrétně se budou věnovat a co musí vynechat, pro Ciri totiž nebylo tolik prostoru. Nakonec se rozhodli soustředit na dva aspekty – její vztah s Geraltem a schopnost cestovat časoprostorem. Tematických okruhů je ale daleko víc. Pořád mluvíme o princezně, čarodějce, v jejích žilách navíc koluje elfská krev. Szamalek v rozhovoru naznačil, že by byl velmi rád, kdyby mohl prozkoumávat její další dobrodružství, přičemž dodal, že tuto možnost spolu s týmem v budoucnu ještě možná zváží.

Zaklínačský speciál je u konce. Vy si už nyní můžete poslechnout první část tradiční INVAZE, kde kluci debatují o nejlepších hrách uplynulého roku. Diskutovalo se o titulech s nejlepším příběhem, designem, grafikou, audiem a soundtrackem. Druhá část bude následovat příští pátek. Výsledky debaty si můžete přečíst také v samostatném článku. Hrejte s námi!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama