Co týden dal: Návrat do trestanecké kolonie
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Návrat do trestanecké kolonie

Co týden dal: Návrat do trestanecké kolonie

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

22. 12. 2019 15:00
Reklama

V posledním týdnu před vánočními svátky svět videoher znatelně zpomalil, i tak se ale urodilo pár zajímavých novinek. Česká lokalizace Ghost of Tsushima rozhodně potěší, přídavná tlačítka pro Dualshock 4 si snad také najdou své fanoušky. S příslibem remaku prvního Gothicu už je to ale složitější.

REMAKE NEBO REBOOT?

Co týden dal: Návrat do trestanecké kolonie
i Zdroj: Hrej.cz

Gothic patří mezi tituly, na něž se v našich krajinách s oblibou vzpomíná. Herní série od německého studia Piranha Bytes si navždy získala srdce českých hráčů, především tedy první dva díly. Trojka se vydala trochu jiným směrem, čtyřka už krom názvu nemá s oblíbenou sérií prakticky nic společného. Návrat ke kořenům se z části podařil s novou značkou – Risen, už to ale nebylo to pravé ořechové.

Německé piraně odkoupil letos v květnu THQ Nordic. V souvislosti s akvizicí si pochvaloval také skutečnost, že získal práva na značku Gothic, už tehdy s ní zřejmě měl nějaké plány. Třicetičlennému studiu byla ponechána volnost v tvorbě, tak nějak se předpokládá, že se momentálně věnuje pokračování RPG Elex. Pro Gothic bylo tedy potřeba sehnat jiné řemeslníky.

A to je šance pro THQ Nordic Barcelona. Dosud neznámý tým se postaral o hratelnou ukázku remaku prvního dílu, jejímž úkolem je zjistit, zda bude o něco takového zájem. THQ Nordic na to zkrátka jde s velkou opatrností. V rukou má ostatně cenné vzpomínky, s nimi se musí zacházet v rukavičkách. Právě zpětná vazba od samotných hráčů rozhodne, zda remake vznikne.

Návrat do trestanecké kolonie nicméně zanechal v hráčích smíšené dojmy.  V první řadě by se dalo polemizovat, zda vlastně skutečně jde o remake. Změn je totiž opravdu hodně. Že dojde na jiné schéma ovládání, s tím se tak nějak počítalo. Tehdy si ostatně hráči vystačili pouze s klávesnicí, k přežívání uvnitř bariéry stačil mezerník, tabulátor, Ctrl, Alt a šipky. Podpora myši byla do hry implementována na poslední chvíli jen pár týdnů před vydáním, nebyl to s ní tedy žádný med a většina lidí si tedy raději vystačila pouze s klávesnicí. Něco, co by dnes zkrátka neprošlo. V ukázce z remaku zaujme především soubojový systém, který nápadně připomíná potyčky ve hře For Honor.

Mnohem palčivější jsou však změny na příběhové rovině. O nich napoví hned úvodní příchod do kolonie a setkání s Diegem. Také prostředí se mnohdy své předloze vůbec nepodobá. Dialogy jsou zvláštní a utahané, s původním dabingem se ukázka nemůže rovnat. Chybí i tradiční potvory. Vzhledem ke změnám působí ukázka skoro jako reboot. Tím se vrací původní otázka. Mělo by na „remake” skutečně dojít, nebo snad bude lepší nechat vzpomínky hráčů netknuté?

EXTRA BUTTONS

Co týden dal: Návrat do trestanecké kolonie
i Zdroj: Hrej.cz

Zatímco Microsoft nabízí alternativu ke standardnímu ovladači v podobě Xbox Elite, Sony s dalšími verzemi gamepadů nepřišla. Situaci se začátkem příštího roku alespoň částečně pokusí dohnat přídavnými tlačítky pro Dualshock 4.

Jde o takzvaný Back Button Attachment. Po připevnění na spodní část gamepadu získá Dualshock dvě další tlačítka. Jejich funkci si hráč může svobodně navolit na OLED displeji, zařízení si navíc umí zapamatovat hned tři profily, mezi nimiž lze rychle přepínat. V sobě má rovněž zabudovaný port na sluchátka. Vychytávka vyjde na 30 dolarů a k dispozici bude 23. ledna.

Je trochu zvláštní, že s tlačítkem Sony přichází až nyní, necelý rok před uvedením PlayStation 5. Snaží se snad ještě rychle otestovat tlačítka navíc? Samotné provedení přídavného zařízení je navíc přinejmenším zvláštní, je otázkou, zda bude v praxi k uživatelům dostatečně přívětivé.

Možná je na škodu, že Sony také nenabízí alternativní gamepad, který by dokázal hráčům nabídnout mnohem více možností ohledně optimalizace herního zážitku. V tomto ohledu se stále spoléhá na produkty jiných výrobců.

S ČESKÝMI TITULKY

Co týden dal: Návrat do trestanecké kolonie
i Zdroj: Hrej.cz

V Sony v poslední době myslí také na české hráče, pro něž často zajišťují českou lokalizaci v podobě titulků. O tom, zda bude konkrétní titul přeložen do našeho jazyka, rozhoduje především skutečnost, zda investice do lokalizace opravdu podpoří jeho prodej.

A to se zřejmě daří. České titulky byly k dispozici například u série Uncharted, God of War, Gran Turismo, Detroit: Become Human, naposledy také u hitu od Hidea Kodžimy – Death Stranding. A trend bude zřejmě pokračovat i nadále. Dalším potvrzeným titulem je Ghost of Tsushima, exkluzivita pro PlayStation 4 od studia Sucker Punch.

Autoři během týdne připomněli, že Ghost of Tsushima bude doslova obří hrou, pro Sucker Punch tou největší, jakou doposud udělali. Absence waypointů navíc napovídá, že bude toulání rozsáhlým světem jedním z hlavních kouzel celé hry.

Vraťme se ale k překladům. Zde je potřeba zmínit ještě jeden velký úspěch. Czech Original Translation Team totiž konečně dokončil lokalizaci Divinity: Original Sin 2. Autorům dala pořádně zabrat, s obsahem Definitive Edition se totiž počet řádků zastavil na čísle 92 tisíc. Překlad je k dispozici zcela zdarma pro všechny zájemce. Tým už nyní vyhlíží další velký projekt, kterým bude pravděpodobně lokalizace Baldur's Gate 3.

KDYSI DÁVNO V PŘEDALEKÉ GALAXII...

Co týden dal: Návrat do trestanecké kolonie
i Zdroj: Hrej.cz

Ve světě Star Wars to v poslední době žije. O malou senzaci se postaral nový seriál Mandalorian, který je k naší smůle k dispozici pouze skrze u nás nedostupnou službu Disney Plus. Baby Yodu jsme ale viděli všichni, protože jeho síla téměř zbořila celý internet. Šílenství minulý týden podpořila také premiéra deváté epizody - The Rise of Skywalker.

A právně na ní zareagovalo studio DICE. Do Battlefront 2 totiž dodali stejnojmenný update. Ve hře je od pátku dostupná nová planeta, hustou džungli lze navštívit v kooperaci a také v režimu Heroes vs Villains. V rámci rozšíření se do hry dostaly také nové jednotky a postavy.

EA se evidentně snaží dostatečně vytěžit licenci od Dysney. Ta je ale časově omezená. Po Star Wars Jedi: Fallen Order se tedy zřejmě velmi brzy pustí do produkce dalšího titulu z bohatého univerza. Nasvědčují tomu i nově otevřené pracovní pozice ve studiu Respawn Entertainment. V popisku inzerátu je zmíněna tvorba third person akčních adventur. Jde snad o pokračování Star Wars Jedi: Fallen Order? 

Svět videoher se naplno rozjede patrně až začátkem příštího roku, letos se pravděpodobně už nic zásadního nestane. Těšit se však můžete na tradiční anketu INVAZE, v níž opět dojde k vášnivé diskuzi nad nejlepšími hrami letošního roku. Závěrem předvánočního souhrnu nezbývá než popřát pohodu a klid během vánočních svátků. Hrejte s námi!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama