SNES PlayStation jde do dražby za miliony
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka SNES PlayStation jde do dražby za miliony

SNES PlayStation jde do dražby za miliony

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

18. 12. 2019 09:02 2
Reklama

Představte si, že jste v roce 2009 zavítali na aukci opuštěného majetku a do rukou se vám dostala velmi speciální konzole. Konkrétně jeden z mála existujících prototypů SNES s mechanikou CR-ROM. Věřte, že byste v rukou drželi přinejmenším poklad. Přesně to se totiž stalo hráči známému jako Terry Diebold, který je nyní majitelem zřejmě jediného soukromě vlastněného kusu zmíněného hardwaru. 

A ten je nyní na prodej. Dle informací webu Kotaku Diebold s unikátní konzolí procestoval svět, aby jej mohl ukázat co největšímu počtu hráčů, zpátky však nedostal nic a toto poslání je pro něj finančně neudržitelné. Konzoli proto hodlá prodat skrze Heritage Auctions, 27. února příštího roku v americkém Dallasu. A lze předpokládat, že se hodnota přístroje vyšplhá do závratných výšin. Už dříve totiž Diebold odmítl nabídku jistého norského zájemce, který za SNES PlayStation nabízel v přepočtu 27,5 milionu českých korun.

Super Nintendo Entertainment System PlayStation vycházel z připravované spolupráce dvou technologických gigantů Sony a Nintenda na konci 80. letech. Mělo jít především o nástavbu existujícího SNES, která měla nově číst i revoluční datové nosiče CD-ROM. Ze spolupráce ale nakonec, dle informací britského magazínu Metro, Nintendo na poslední chvíli vycouvalo a konzole nikdy nevznikla. Téměř všech 200 existujících prototypů prý bylo zničeno, jediný oficiálně existující je ten Dieboldův. Původně prý patřil zakladateli Sony Computer Entertainment Olafu Olaffsonovi, který o něj přišel při krachu jeho dalšího zaměstnavatele. 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama