Co týden dal: Šílené slevy a drahé nákupy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Šílené slevy a drahé nákupy

Co týden dal: Šílené slevy a drahé nákupy

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

1. 12. 2019 16:00
Reklama

Nákupní šílenství zasáhlo Facebook, který pražskému studiu Beat Games předložil nabídku, která se neodmítá. Strhnout se nechali i Codemasters, k nimž se přidali Slightly Mad Studios. Hráči si pak udělali radost netradičním gamepadem za směšnou cenu. Black Friday zkrátka pohltil celý týden a opět pobláznil celý svět.

VÁNOČNÍ NÁKUPY

Co týden dal: Šílené slevy a drahé nákupy
i Zdroj: Hrej.cz

Zatímco běžní smrtelníci v těchto chvílích běhají po obchodech a shání něco hezkého pod stromeček, Facebook si už svůj vánoční dárek rozbalil. V týdnu totiž oznámil, že koupil studio Beat Games, tvůrce populární VR hry Beat Saber. Tým se připojí k Oculus Studios.

Pro studio samotné se toho příliš nemění, zůstane na svém místě, dále bude fungovat coby pobočka Oculus Studios v Praze. Tým se i nadále bude věnovat Beat Saberu, který se bude snažit posunout o kus dál. Stále se tedy počítá s dalšími režimy a hudebními balíčky.

Asi největším otazníkem je podpora modifikací. V oficiálním prohlášení byl přínos moderů oceněn, bylo však zdůrazněno, že taková činnost musí probíhat legálně a v žádném případně nesmí poškozovat zájmy třetích stran. S vkládáním nelicencované hudby by tedy mohl být problém. Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak se hra do budoucna změní.

A kolik Facebook za pražské studio zaplatil? Částka by se podle odhadů mohla vyšplhat až ke 100 milionům dolarů. Pokud by číslo opravdu odpovídalo skutečnosti, dalo by se říct, že mají Beat Games více než trojnásobnou hodnotu oproti Slightly Mad Studios. Autory značky Project CARS totiž v týdnu koupili britští Codemasters za 30 milionů dolarů. Pro Codemasters jde především o zajímavé rozšíření portfolia, krom Project CARS si také zajistili podíl na značce Rychle a zběsile. Slightly Mad Studios totiž podle všeho pracují na videoherní adaptaci.

Těžko ale pochopit důvody na straně Slightly Mad. Není to tak dávno, co se oháněli plány na vlastní konzoli, takzvaný Mad Box. Na její uvedení na trh by bezesporu potřebovali balík peněz, předpokládalo se tedy, že je na tom studio dobře. Realita však byla zřejmě trochu jiná, když se nyní nechali koupit za podezřele nízkou částku.

90% SLEVA

Co týden dal: Šílené slevy a drahé nákupy
i Zdroj: Hrej.cz

Společnost Valve zhruba před rokem ukončila prodej zařízení Steam Link, tedy krabičky, s jejíž pomocí bylo možné streamovat hry ze Steamu do televize a dalších zařízení. Stejný osud potkal také revoluční ovladač Steam Controller.

Gamepad nabízel alternativu k tradičním ovladačům, vizionářské pojetí umožňovalo například pohodlné hraní strategií, což zajistily haptické plošky. Komunita přijala novou hračku s velkou radostí, vytvořila také nespočet speciálních ovládacích schémat na míru konkrétním titulům. Od počátku nicméně bylo jasné, že bude mít gamepad velmi těžkou pozici, masová záležitost se z něj nikdy nestala.

Poslední kusy Steam Controlleru nabídlo Valve za symbolickou cenu 5,50 EUR. Nabídka sice platí až do 3. prosince, po gamepadech se však velmi rychle zaprášilo a chvíli po zveřejnění akce už nebyly dostupné. Také pěkný dárek pod stromeček.

Otázkou zůstává, zda to Valve na poli ovladačů vzdalo úplně, nebo se chystá představit vylepšenou verzi Steam Controlleru a nyní si pouze připravuje místo ve skladech. Po dosavadních zkušenostech se spíše nabízí první možnost.

AŽ VE 4K

Co týden dal: Šílené slevy a drahé nákupy
i Zdroj: Hrej.cz

Služba Stadia se v týdnu snažila vzpamatovat z nepříliš povedeného startu. Google se k situaci postavil nekompromisně. Odmítl například stížnosti, že hry ve většině případů nedosahují rozlišení 4K. Z vyjádření by se dokonce mohlo zdát, že se snaží hodit odpovědnost na samotné vývojáře konkrétních her. Ti mají podle všeho svobodu v tom, jak dosáhnout té nejvyšší kvality. Google prohlásil, že obdivuje to, co se jim povedlo doručit a k tomu vyjádřil předpoklad, že se budou hry stále vylepšovat. Na webu však pro jistotu upravil reklamu na Stadii, dopsáno bylo magické slovíčko „až”. Připomíná to situace, kdy obchody lákají na slevy ve výši „až 90 %”, přičemž jim stačí, aby byl s takovou slevou v nabídce alespoň jeden výrobek.

Během týdne navíc došlo k dalšímu přešlapu. Předplatitelé Stadia Pro totiž obdrželi možnost zahrát si další dvě hry bez nutnosti zvlášť za ně zaplatit, konkrétně Farming Simulator 19 a Tomb Raider: Definitive Edition. Vzhledem k tomu, že už byly tyto hry v nabídce nepříliš velké knihovny her, za něž je potřeba zaplatit, byla tato informace pro některé hráče ne zrovna pozitivní. Zákazníkům, kteří si výše míněné hry již zakoupili, tedy Google raději nabídl vrácení peněz.

Nepříjemné překvapení zažil také jeden z hráčů NBA 2K20. Hra se totiž před spuštěním začala aktualizovat. Právě na absenci aktualizací přitom Google také láká. Hra podle něj ukazuje špatnou obrazovku, řešení je na cestě.

Stadia se zkrátka i nadále nedokáže vymanit z problematické fáze. Jedinou pozitivní zprávou je informace o nabírání dalších zaměstnanců do Montreal Stadia Games and Entertainment. Jde navíc o zkušené vývojáře, kteří v minulosti pracovali například na sérii Assassin´s Creed. S šéfkou tedy mají alespoň něco společného. Dokáže Jade Raymond doručit titul, kvůli němuž by skutečně stálo za to investovat do streamovací služby? Na odpověď si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

NIKDO NECHCE VR

Co týden dal: Šílené slevy a drahé nákupy
i Zdroj: Hrej.cz
Zatímco Sony už prodala 4,2 milionu PSVR, Microsoft se stále zdráhá do tohoto segmentu naskočit. Šéf divize Xbox navíc v týdnu virtuální realitu tak trochu pomluvil. Phil Spencer má dle svých slov s konceptem VR problém, protože je až příliš izolující. On ale hry vnímá jako spojující zážitek. Korunu pak nasadil prohlášením, že po nich VR nikdo nechce.

Odvážné prohlášení se samozřejmě neobešlo bez reakce. Na Twitteru mu například bylo vytýkáno, že není příliš moudré tento trend zavrhovat a že by si měli nechat otevřená vrátka. Spencer uznal, že je to pravda. Situaci se snažil trochu vyžehlit pochvalou vůči nově oznámené hře Half-Life: Alyx, kterou měl možnost v létě vyzkoušet. Do Spencera si rýpnul také Šúhei Jošida. Prohlásil, že často tvrdě pracují i na věcech, o které zákazníci nemají zájem.

S dalším odvážným prohlášením se koncem týdne vytasil šéf Xbox Game Studios - Matt Booty. Podle něj mohou majitelé konzolí od Microsoftu očekávat first-party hru minimálně jednou za čtvrt roku. Microsoft zřejmě konečně sklidí plody práce studií, do nichž investoval nemalé peníze. V rámci skupiny Xbox Game Studios mají ostatně k dispozici hned 15 týmů pracujících na first-party titulech. Na start další generace se po obsahové stránce evidentně pečlivě připravil.

I v dalším týdnu budeme sledovat, jak je na tom Stadia, posvítíme si i na odvážná prohlášení známých tváří herního průmyslu. A kdo ví, třeba se zase někdo nechá koupit. Hlavně, že bude o čem psát. Hrejte s námi!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama