Microsoft do ID@Xbox investoval až 40 mld.
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Microsoft do ID@Xbox investoval až 40 mld.

Microsoft do ID@Xbox investoval až 40 mld.

David Plecháček

David Plecháček

25. 10. 2019 14:35
Reklama

Hovoříme-li o službách Microsoftu, vždy na prvním místě zmíníme Xbox Game Pass. Sice už zpětná kompatibilita ukázala, že aktuální generace konzolí bude pro Microsoft ve znamení služeb hráčům, ale až Game Pass rozkopl dveře dokořán. Ještě před tím vším je tu ale ještě jedna aktivita, na níž bychom neměli zapomínat – ID@Xbox.

ID@Xbox se prakticky datuje k Below. To se na E3 ukázalo už v roce 2013, a i když žádná oficiální iniciativa tehdy neexistovala, ukázala trend následujících let. „Už další rok jsme na pódium v jednu chvíli přivedli zástup nezávislých vývojářů... A v posledních letech už tam nemáme skupinu nezávislých her, ale místo toho tam máme vždy hromadu skvělých her, které stojí sami za sebe,“ řekl Chris Charla, ředitel ID@Xbox, na konferenci PAX Australia.

Pokud si člověk vybaví poslední prezentace na E3, určitě si na několik z nich vzpomene. Jen letos to bylo například Afterparty, Way to the Woods nebo Spiritfarer. Samozřejmě je otázkou, kolik by z nich vyšlo bez pomoci Microsoftu. Otázkou je také to, jak je to s financováním. Charla částečně na PAX Austraila odpověděl – Microsoft těmto vývojářům poskytl nemalé finanční prostředky, téměř dvě miliardy dolarů.

„Vyplatili jsme přes 1,7 miliardy dolarů (39 miliard korun) jen během této generace za hry, které prošly ID programem,“ říká. „Přesto si myslíme, že máme komerční potenciál. Všechny ty hry mají i umělecký potenciál,“ dodal. Přesto neřekl, jak si tato čísla vedou v porovnání s případnými zisky. Tak či tak je jisté, že Microsoft na nezávislých titulech nijak zvlášť nešetří.

Navíc to nejsou jen peníze jako takové, ale i zázemí. Hovořili jsme o Game Passu a pochopitelně vše, co z ID@Xbox vzejde, je dostupné i tam. Těžko hledat způsob, jak se zadarmo vetřít do přízně hráčů, než ve službě, v níž je za pár korun i něco, za co byste asi jen tak ani nezaplatili. Ale samozřejmě obě služby jsou si prospěšné vzájemně, vždyť pro Game Pass se hry z ID@Xbox stávají obsahem, který snadno doplní nabídku her vedle větších AAA titulů. I to ale ukazuje důležitost tohoto projektu. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama