Ochrana Mirror's Edge: Catalyst prolomena
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Ochrana Mirror's Edge: Catalyst prolomena

Ochrana Mirror's Edge: Catalyst prolomena

Pavel Makal

Pavel Makal

3. 10. 2016 15:11 20
Reklama

Počátkem srpna se kolem protipirátské ochrany Denuvo strhl poprask poté, co se warezové skupině CONSPIR4CYpodařilo prolomit obranu PC verze Rise of the Tomb Raider. To samé uskupení o sobě nyní dává vědět znovu s tím, že podobného „úspěchu“ docílilo v případě Mirror’s Edge: Catalyst.

Na torrentových webech je už údajně v současnosti dostupný crack pro tuto hru. Nejedná se navíc o pouhý bypass, k jakým docházelo v minulosti například v případě demoverze Doomu, s jejíž pomocí šlo obejít ochranu v plné hře. Podle zdrojů z fór na Redditu jde o plnohodnotné prolomení. Samotná skupina už hru zařadila na své webové stránky.

Ačkoli je prolomení ochrany vždy záležitostí jedné konkrétní hry, protože Denuvo funguje u každého titulu trochu jinak, je zřejmé, že se nejedná o onoho všespásného anděla, kterého v technologii viděly herní společnosti. Vývojářům ochrany nyní nezbývá než pružně zareagovat a ochranu Mirror’s Edge: Catalyst zalátat. Podobně jako ve všech případech v minulosti je to však boj o čas, ve kterém jsou piráti vždy o krok napřed. Z praxe je ovšem jasné, že nejdůležitější je zamezit pirátskému stahování hry v prvních měsících po uvedení na trh, které jsou pro její úspěch kritické.

V minulosti jsme se dozvěděli například i pořizovací náklady této zabezpečovací technologie. Zdroj z Redditu, který tvrdí, že je herním vývojářem a zákazníkem Denuva, uvádí dvě možnosti financování. Jedna se odvíjí od odhadovaného celkového počtu prodaných kusů, tedy pro AAA tituly, které mají potenciál prodat přes půl milionu kusů na PC, platí cenovka 100 000 eur. Průměrná produkce, která na PC prodá pod půl milionu kusů, zaplatí polovinu, tedy 50 000 eur. Majitelé ochrany Denuvo ale myslí i na indie vývojáře a hry, které prodají méně než sto tisíc kusů. Za podobné tituly si účtují 10 000 eur. Druhou variantou je pak placení od kusu. Jako počáteční vklad zaplatí herní vývojáři 2500 eur a následně si Denuvo účtuje 0,15 eura za každý prodaný kus hry na Steamu.

Mezi tituly, které ochranu využívají, patří kromě výše zmiňovaných her například nezávislá plošinovka Inside, postapokalyptická akce Mad Max nebo třeba sportovní série FIFA. K prolomení ochrany došlo údajně u Rise of the Tomb Raider, Doomu a Inside, všechny tyto hry pokořila právě skupina CONSPIR4CY tím, že úspěšně emulovala Denuvo ochranu a zároveň odstranila její spouštěcí prvky ze jmenovaných her. Denuvo v minulosti také vzbudilo kontroverzi poté, co řada uživatelů hlásila jeho vliv na zkrácení životnosti SSD disků kvůli zapisování nadměrného objemu dat. Společnost Denuvo Software Solutions však tato nařčení vyvrací.

Na závěr vás požádáme, abyste se v diskuzi zdrželi sdílení odkazů na jakýkoli nelegální software. Jsme přesvědčeni, že o podobných zprávách je třeba informovat, zároveň ji ale nelze chápat jako návod k pirátství.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama